Sıra 28 Şubat'ın figüranlarında
Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat sürecinde Refah-Yol hükümetinin yıpratılmasında piyon olarak kullanılan Müslüm Gündüz, Fadime Şahin ve Ali Kalkancı'yı da dinleyecek.
Fazlı Şahan'ın haberi
Komisyon, irtica ile mücadele bahanesiyle piyasaya sürülen bu isimlere 28 Şubat dönemindeki ilişkilerini soracak.
Şimdiye kadar postmodern darbe sürecine ilişkin birçok ismi dinleyen Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat'ın figüranlarından iş dünyasına, siyasilerden ikna odalarının mucidi Nur Serter'e kadar çok sayıda kişiye davet gönderecek. Komisyon, bu kişileri ekim ayında konuk edecek.
1995 seçimlerinde aldığı yüzde 21'lik oy oranı ile siyaseti planlayan güçlerin hesaplarını bozan Refah Partisi'nin DYP ile kurduğu Refah-Yol Hükümeti'nin yıpratılmasında piyon olarak kullanılan Aczmendiler'in lideri Müslüm Gündüz, Fadime Şahin ile sahte şeyh Ali Kalkancı'yı dinleyecek Komisyon, bu kişilere oynadıkları rolü soracak. İrtica yaygarası adı altında sahneye sürülen bu isimlerin, 28 Şubat'taki ilişkilerini anlatmaları istenecek. Komisyon, Şahin, Gündüz ve Kalkancı'dan o gün neden böyle bir oyun oynandığını anlatmalarını isteyecek. Refah-Yol hükümetini yıpratmayı amaçlayan ve siyaseti dizayn edenlerce yazılan senaryo gereği, Gündüz ile Şahin, polis ile medyanın ortak operasyonuyla, İstanbul'un en lüks semtlerindeki bir evde basılmıştı.
28 Şubat sürecinde, televizyon ekranlarını uzun süre meşgul eden 'irtica' haberlerinin başlıca konuğu Fadime Şahin, sahte şeyh Ali Kalkancı'yı da "Bana tecavüz etti" iddiasıyla bu senaryonun bir parçası haline getirdi. Medya bu üçlü üzerinden uzun süre hükümetin yıpratılmasında önemli bir rol oynadı.
PAZARTESİ DAVET GİDİYOR
Komisyon Sözcüsü İdris Şahin, belirledikleri isimlere yarından itibaren davetiye göndereceklerini söyledi. Şahin, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ü daha önce cezaevine gidip dinleyeceklerini söyledi. Dinlemelerin ekim ayının ilk haftası başlayacağını bildiren Şahin, eski başbakanlardan Tansu Çiller'i de dinleyeceklerini söyledi. 28 Şubat'ın en büyük boyutunun ekonomik ve psikolojik boyut olduğunu dile getiren Şahin, 'Bu boyutlara eğilmeliyiz, yoksa bu iş çözülmez' dedi.
1960 SONRASI BELGELER GELDİ
Komisyon çalışmaları hakkında da bilgi veren İdris Şahin, kamuoyuna sağlam bir rapor sunacaklarını belirterek, 'Cumhurbaşkanlığı'ndan ne bilgi istediysek göndermişler. 1960 yılından itibaren dosyaları göndermişler. İstediğimiz bütün belgeler geldi' diye konuştu.
Gazete patronları ve yazarlara davet
28 Şubat öncesi ve sonrasında medya-siyaset ilişkilerini de mercek altına alan komisyon, ekim ayında gazete patronlarını ve köşe yazarlarını dinleyecek. Bu süreçte başlarından geçen hadiseleri, medyanın bu sürece psikolojik olarak ne şekilde etkisinin bulunup bulunmadığını araştıracak olan komisyon, bu sorulara cevap arayacak. O dönem attıkları başlıkları ve yazdıkları köşe yazıları baskı altında yazıp yazmadıkları sorulacak. Komisyonun, dinleyeceği medya patronları ve gazetecilerin isimleri ise şöyle: 'Aydın Doğan, Fatih Çekirge, Hüseyin Gülerce, Turgay Ciner, Ali Kırca, Kadir Çelik.' 28 Şubat'ta Fethullah Gülen'in aleyhine medyada başlatılan kampanyanın aktörlerinden Ali Kırca'ya 'düğmeye ben bastım' demesi sorulacak. Genelkurmay ile o günlerde sıkı ilişkiler içinde olan Fatih Çekirge gibi isimlere yaptıkları haberde TSK'nın etkisi sorulacak. 28 Şubat'a direnen Fehmi Koru ve Ali Bayramoğlu gibi gazetecilere ise o günlerde yaşadıklarını anlatmaları istenecek.
İkna odaları mercek altında
Komisyon, 28 Şubat'ın sembollerinden biri olan ve binlerce kız öğrencinin mağdur olduğu ve eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığı ikna odalarına ilişkin konuyu da ele alacak. Komisyon, dönemin İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan CHP Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter'e başörtülü öğrencilerin başlarını açmaları için kurulan 'İkna Odaları'nın neden kurulduğunun cevabını arayacak.
Kavakçı'ya neden yemin ettirilmedi
1999 seçimlerinde, 28 Şubat sürecinde kapatılan Refah Partisi'nin ardından kurulan Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı da komisyon tarafından dinlenecek. 28 Şubat'ın devamında milletvekilliği sürecinde yaşadıklarını komisyona aktaracak olan Kavakçı, Türkiye'nin bugüne kadar seçilmiş tek ve ilk başörtülü milletvekili olarak tarihe geçmişti.
Siyasilerin listesi oldukça kabarık
Komisyon, yasadışı örgütlerin devletle olan bağlantıları ile Susurluk'ta meydana gelen kaza olayının ve arkasındaki ilişkilerin aydınlığa kavuşturulması' amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun Başkanı Mehmet Elkatmış'ı da dinleme kararı aldı. Komisyonun listesi bir hayli kalabalık. Dinlenecek isimler arasında şunlar yer alıyor: 'CHP eski Genel Sekreteri Adnan keskin, Ahmet Börekçi, Sivas katliamının yaşandığı sırada şehrin valisi olan Ahmet Karabilgin, batık bankalar döneminde TMSF'nin başında olan Ahmet Ertürk, TİT saldırısına uğrayan Akın Birdal, Ali Çakır, eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, işadamı ve eski Bakan Cavit Çağlar, çete davalarına bakan savcı Aykut Cengiz Engin, işadamı Cem Boyner, Metin Kaplan, Uğur Mumcu'nun kardeşi Ceyhan Mumcu, eski Anap'lı Bakan Cumhur Ersümer, Cüneyt Arcayürek, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Valisi Erol Çakır, Erol Mütercimler, eski TOBB Başkanı Fuat Miras, eski OHAL ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, BÇG'yi deşifre eden Kadir Samursak, emniyetçi Hanefi Avcı, eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, işadamı Nail Keçeli, eski İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, kapatılan Refah Partisi yöneticisi Oğuzhan Asiltürk, kamuoyunda '367 Sabih' olarak bilinen Sabih Kanadoğlu da komisyon tarafından dinlenecek.
YENİ ŞAFAK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.