Sınırda hareketli saatler...

Sınırda hareketli saatler...
salih sarıkaya, fazilet candan hatay  Türkiye sınırına yakın bölgelerde muhaliflere yönelik operasyonlar düzenleyen Suriye askerleri, Türk köylerinden...


salih sarıkaya, fazilet candan hatay  
Türkiye sınırına yakın bölgelerde muhaliflere yönelik operasyonlar düzenleyen Suriye askerleri, Türk köylerinden görülecek kadar ilerledi. Suriye güçleri dün sınırın karşı yakasındaki Harapcöz köyüne girerek bazı evlere baskın düzenledi. Bu adım, sınırda bekleyen Suriyeliler arasında paniğe yol açtı. Kamplarının basılmasından korkan Suriyeliler Türkiye'ye kaçtı.

Şiddet olaylarından kaçan sığınmacıların akın ettiği Türkiye-Suriye sınırında dün hareketli saatler yaşandı. Suriye askerleri sabah saatlerinde yaklaşık 30 tankla Türkiye sınırı yakınındaki Harapcöz köyüne girdi. Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyünün hemen karşısındaki köye giren birliklerin bazı evlere baskın düzenlediği, metruk bazı evleri de buldozerlerle yıktıkları ileri sürüldü. Köyden silah sesleri gelirken, sınırın Suriye tarafında kurdukları derme çatma çadırlarda yaşayan Suriyeliler arasında panik yaşandı. Yükselen tansiyon üzerine 600 kişi dün Türkiye'ye kaçtı. Suriye askerleri köydeki gözetleme kulesine daha önce köylüler tarafından çekilen Türk bayrağını da indirerek yerine Suriye bayrağını astı. Bunun üzerine, sınırdaki Türk karakoluna büyük bir Türk bayrağı çekildi. Türk askerinin yapılan uyarı ateşi sonrasında Suriye güvenlik güçlerinin sınıra sadece 500 metre uzaklıktaki köyden çekildiği bildirildi.

Sınır civarındaki asker sayısını artıran Suriye ordusunun yeni geçişleri engellemek için devriyeleri yoğunlaştırdığı, Halep-Hatay yolu üzerinde kontrol noktaları kurduğu ve Haleplilerin Türkiye bağlantılarını kesmeye çalıştığı kaydediliyor. Teyakkuzdaki Türk ordusunda sınıra asker takviyesi yaptı. Hafta sonu Hatay'a gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun ardından dün de 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük sınır karakollarında incelemelerde bulundu. Sınırdaki bu hareketlilik üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli muhatabı ile bir telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu, Suriyeli meslektaşı Velid Muallim'den önceki gün Ankara'ya yönelttiği eleştiriler için izahat isterken, can kayıplarının artmaması için de uyarıda bulundu. Suriye'nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan da Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Suriye'deki son gelişmelerle ilgili bilgi alındı.

Kamplardaki Suriyelilere çarşı izni

Can korkusuyla Türkiye'ye gelerek Hatay'daki kamplara yerleştirilen Suriyeli sayısı dün itibarıyla 11 bini buldu. Önceki gün kamplardan ayrılarak Suriye'ye geçen 400'ü aşkın kişi içinse ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddialara göre, Şam yönetimi, Türkiye'ye sığınan binlerce vatandaşını geri dönmeye ikna etmek için bazı aileleri Hatay'a gönderdi. Bu aileler ise ülkede hayatın normale döndüğünü göstermek üzere geri döndü. Kamptaki Suriyelilere göre Şam, bu şekilde üzerindeki uluslararası baskıyı da hafifletmek istedi.

Hatay'daki kamplara sığınan Suriyelilere artık dışarı çıkmaları için izin veriliyor. Dün Yayladağı'ndaki çadırlarda yaşayanlar gruplar halinde ihtiyaçlarını gidermeleri için çarşıya çıkarıldı. Polis araçlarıyla ilçe merkezine getirilen sığınmacılara alışveriş yapabilmeleri için de tercüman tahsis edildi. Suriyelilerden Yayladağı'ndaki çarşı esnafı da memnun oldu. Bazı esnaflar ise "Siz bizim misafirimizsiniz." diyerek Suriyelilerden ücret almadı. Çadırkenttekiler artık Türkiye'deki akrabalarıyla da görüşme imkanı buluyor. Kamplarda ziyaretçiler için özel görüşme çadırları kuruldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.