Şimşek'ten varlık yönetim şirketlerine eleştiri

Şimşek'ten varlık yönetim şirketlerine eleştiri
 Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğunu...

 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğunu belirterek, "Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor" dedi.

 

ANKARA (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğunu belirterek, "Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor" dedi. 

 

Şimşek, AA muhabirine Türkiye'deki BES'e yönelik değerlendirmelerde bulundu.

 

Amaçlarının BES'i büyütmek, vatandaşı tasarrufa teşvik etmek olduğunu vurgulayan Şimşek, burada kurumların iyi bir performans göstermesinin önemine işaret etti.

 

Varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

 

"Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor bir anlamda. Genel olarak konuşuyorum, kurumların performansı çok iyi değil. Performansı son derece zayıf olan kuruluşlar var. Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok. Şimdi bunun sorgulanması lazım. Bu konuların takipçisi olacağız. İlk uyarımı yaptım. Sonra oturup başka ne tür tedbirler alınır, ne tür çerçeve oluşturulur, onlara bakacağız."

 

"Otomatik katılımı ilk yarıda hayata geçirmek istiyoruz"

 

İşe başlayan herkesin otomatik olarak BES'e girdiği, kendi geleceği için ufak da olsa bir miktar parayı ayırdığı model üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, "Şimdi kaç ay kalacak, 4 ay mı 6 ay mı ona karar vereceğiz. Başlangıç katkısı otomatik katılımda ne kadar olacak, ona karar vereceğiz. Buna yönelik devletin katkısı hangi çerçevede ne kadar olacak, belli bir süre sistemde kaldıktan sonra tamamını çekene ne vereceğiz, ömür boyu maaş seçeneğini tercih edene ne kadar vereceğiz? Bütün bu konular şu anda konuşuluyor" diye konuştu.

 

Şimşek, "Bu yılın inşallah ilk yarısında umutluyum bunu da hayata geçirmiş oluruz" ifadesini kullandı.

 

Zorunlu trafik sigortalarındaki prim artışı

 

Zorunlu trafik sigortalarındaki prim artışına yönelik bir soru üzerine de Şimşek, öngörülebilir, hesap verilebilir ve sürdürülebilir bir model kurulması gerektiğini bildirdi. Şimşek, konuyla ilgili bir taslak çalışma yaptıklarını ve Başbakanlığa gönderdiklerini hatırlattı.

 

Burada temel unsurun "kusur indirimi" konusunu çözmek ve bu riskleri hesaplanabilir, yönetilebilir kılmak olduğunu anlatan Şimşek, "Henüz Bakanlar Kurulunda bu konu tartışılmadığı için çok da fazla detaya girmek istemiyorum ama biz hazırlığımızı bitirdik. İnşallah ilk fırsatta onu da görüşme imkanımız olacak. Hiç kimse şunu beklemesin, sistemi düzeltmeden primler aşağıya inmez" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.