Şimşek: ?Sofralardan tuzu kaldırın mide kanserinden korunun?
Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. İlkay Şimşek, "Türkiye'de mide kanseri çok fazla görülmüyor. Ancak, koruyucu önlemlerin alınması lazım" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden emekli olduktan sonra Özel Gazi Hastanesi'nde göreve başlayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr. İlkay Şimşek, sağlık muhabirleriyle yaptığı buluşmada önemli bilgiler verdi. Türkiye ve Japonya'da mide kanseri, ülser ve endeskopi konusunda bilimsel çalışmalarda bulunan ve yurt içi ve yurt dışında birçok bilimsel derneklere üye olan Prof.Dr. Şimşek, kullanılan fazla tuzun ve tuzlu besinlerin mide kanserinin oluşumunda etkili olduğunu açıkladı.
Türkiye'de mide kanseri vakalarının özellikle Batı bölümlerinde çok fazla görülmediğini belirten Şimşek, ancak ölümcül olabilecek bir hastalık olması nedeniyle koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Şimşek, bunun yanında helicobakter pilori isimli bir mikrobun aşırı tuz tüketimi yanında mide kanserine yol açtığını söyledi.
Türkiye'de Japonya kadar çok fazla görülmediğini ancak koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini anlatan Şimşek, "Helikobakter Pilori isimli bir mikrop ve aşırı tuz tüketimi mide kanserine yol açmaktadır. Bu mikroptan korunmak için temizliğe ve hijyene dikkat etmek gerekir" dedi.
Mide kanseri üzerine Japonya'da Yokohoma Fujigaoka Hastanesi'nde bilimsel çalışma yapan Şimşek, artık Gazi Hastanesi'nde hizmet vereceğini söyledi. Gazi Hastanesi'nin önemli bir sağlık merkezi olduğunu anlatan Şimşek, mide kanserinde erken tanı ve endoskopik girişimler hakkında da burada çalışma yürütmek istediğini anlattı.
MİDE KANSERİ EN ÇOK JAPONYA'DA GÖRÜLÜYOR
Dünyada en fazla mide kanserinin Japonya'da görüldüğünü belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de mide kanseri çok fazla görülmüyor. Japonya kadar görülmemektedir. Ancak koruyucu önlemlerin alınması lazım. Japonlar balık ağırlıklı besleniyor ve bunları muhafaza etmek içinde tütsülenmiş ve tuzlanmış tüketiyorlar. Bu sonuçla mide kanseri fazla görünür."
MİKROP ÜLSERE YOL AÇIYOR
Helicobakter piliori denilen mikrobun mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine yol açtığını anlatan Şimşek, bunun sebebinin eskiden sanıldığı gibi artmış mide asisi değil biraz önceki belirttiği mikrop olduğunu belirtti. Helicobacter pilori denilen bu mikroptan korunmanın temel kuralının temizlik olduğunu anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin meyve ve sebzelerin iyice yıkanması, kentlerde su kanalizasyon alt yapısının düzgün olması gerekir. Türkiye'de nüfusun yüzde 80'inde helicobakter pilori pozitif iken bu oran kuzey Avrupa'da yüzde 40."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.