Şimşek askeri harcamaları rakamlarla açıkladı

Şimşek askeri harcamaları rakamlarla açıkladı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2000 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın, (GSYİH) yüzde 3,7'si civarında askeri harcama yapıldığını belirtti cari açığı...



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2000 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın, (GSYİH) yüzde 3,7'si civarında askeri harcama yapıldığını belirtti cari açığı rakamlarla ortaya koydu.



Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı üzerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Teşvikten dolayı 2013'te kaba hesapla 2 milyar lira civarında gelir kaybı olacağının tahmin edildiğini bildiren Şimşek, ''Gelir etkileri dikkate alınarak, duruma göre 450-900 milyon lira arasında tam yıl, bir gelir etkisi var. Net olarak gelir etkisi yaklaşık 1 milyarın üzerindedir. Duruma göre, bu etki daha da az olabilir daha da çok da olabilir'' dedi.

Şimşek, Türkiye'nin cari dolar açısından 2010'da 17. sırada yer aldığını, 2011'e geçerken 18. sıraya gerilediğini, Endonezya'nın para biriminin değerlenmesi nedeniyle Türkiye'yi geçtiğini söyledi. Şimşek, Türkiye'nin satın alma gücü paritesinde bir değişiklik olmadığını, 16. sırada yer aldığını anlattı.

-''Bütçe disiplininde iyi bir nokta''-

Türkiye'nin bütçe açığının ve borcunun, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere bakıldığında yüksek olmadığını belirten Şimşek, geçen yıl bütçe açığının GSYİH içinde yüzde 1,3'ü, genel devlet açığının henüz açıklanmadığını, muhtemelen yüzde 0,6-0,7 civarında olacağını bildirdi. Şimşek, bu rakamların, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından makul olduğunu belirtti. Şimşek, bu yıl için bütçe açığının yaklaşık GSYİH'nın yüzde 1,5'u, genel devlet açığının yüzde 0,8 olacağının öngörüldüğünü ifade ederek, bu rakamların da dünyada makul görüldüğünü söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin, yapısal sorunlarına rağmen bütçe performansı ve disiplininde iyi bir noktada olduğunu dile getirdi.

-''Sırtımızı oraya dayamadık''-

Bakan Şimşek, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün yılda 10-12 bin gayrimenkul sattığını, 2B dolayısıyla karşı karşıya bulundukları portföyün ise yaklaşık 500 bin olduğunu bildirdi.

Herkesin son haftayı ve ayı beklemesi halinde büyük bir yığılma, sorunla karşı karşıya gelebilecekleri öngörüsüyle, ''Beklemeyin, son güne kalmayın, başvurun'' çağrısında bulunduğunu ifade eden Şimşek, ''Maliye Bakanlığı, bütçenin gidişatını kötü görüyor, ondan dolayı başvurun'' denilmediğini hatırlattı. Şimşek, ''Sırtımızı oraya dayamış değiliz. Bana kalırsa, Türkiye Cumhuriyeti bütçesinde, bütün bu türden gelirlerin çizgi altı olması, finansal kalemi olması lazım'' dedi.

-''Sosyal güvenlik açığında artış''-

Şimşek, bütçede, bu yıl sosyal güvenlik açığında bir artış bulunduğunu, bunun yansıdığını, zaman zaman sağlıkta sapmaların olduğunu bildirdi.

Personel boyutuyla öngöremedikleri durumla karşı karşıya olduklarını belirten Şimşek, ''Bunlara rağmen bu yıl için açık hedefimiz var yüzde 1,5 civarında. Bunu tutturmak, ülkenin kredibilitesini devam ettirmek, faizlerin yükselmemesi, kaynakların faize değil yatırıma, insanımıza gitmesi için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız'' diye konuştu.

Yılın ilk çeyreğinde, büyümede yeniden dengeleme sürecinin muhtemelen zirveyi bulduğunu dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçen yılın ilk yarısında iç talebin büyümeye katkısı 15 puanın üzerinde, net ihracatın etkisi eksi 5 puan civarında. Yılın ikinci yarısında, alınan önlemlerle net ihracatın etkisi eksi 5'lerden artı 1,9'a çıktı, iç talebin etkisi 4,8 civarında. Dengeleme sürecinin bütçeye yansımaları var, bunlara rağmen bütçedeki manşet rakama bakıldığında bozulmanın temelinde faiz giderleri var. Faiz giderlerinde yılın tamamı için öngörülen rakam, ihtiyatlı bir rakam, muhtemelen altında olacak. 50 milyar lirayı aşmayacağız, aşmayacaksak büyük bir kısmı örnek olarak ilk yarıya yığıldıysa, bu rakam basit şekilde ortadadır.

Enerji hariç, cari açıkta düzelme var. Enerji kontrol edemediğimiz bir faktör, fiyatları biz belirlemiyoruz. Enerji hariç, cari açıkta Ekim'den bu yana yaklaşık 11-12 milyar dolarlık daralma var. Enerjiyi dikkate aldığınızda daralma 7 milyar dolar civarında.''

Şimşek, 2009'da değiştirilen teşvik sisteminden bu yana yaklaşık 376 bin istihdam yükümlülüğüyle, 157,4 milyara yakın bir yatırım teşvikinin olduğunu söyledi.

Vergiyi yeterince tabana yayamadıklarını belirten Şimşek, ancak mükellef sayılarında ciddi artışların olduğunu ifade etti. Şimşek, ''Vergiyi tabana yaymak için fazla konuşmadan, allandırmadan... Büyük bir çaba içindeyiz'' dedi.

-''Askeri harcamalarla ilişkilendirmek doğru değil''-

Maliye Bakanı Şimşek, askeri harcamaların, zaman zaman gündeme geldiğine işaret ederek, 2000'de GSYİH'nın yüzde 3,7'si civarında askeri harcama yapıldığını, şu anda bu rakamın GSYİH'nın yüzde 2,5'u olduğunu bildirdi.

Devletin, en fazla Ar-Ge'sinin savunma sanayisine gittiğini bildiren Şimşek, ''Türkiye, savunma sanayisi ihtiyaçlarının eskiden yüzde 75'ini ithal ederken, bu oran yüzde 50'nin altına düştü. Türkiye, ithalata bağımlılığı azalttı. Askeri harcamalar, milli gelire oran olarak düştü. Ülkedeki cari açık sorununu, askeri harcamalarla ilişkilendirmek, rakamlar ortaya koyuyor doğru değil'' dedi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.