Şifâ-i Şerif

Şifâ-i Şerif
Hindistanlı İslam âlimlerinden Seyyid Süleyman Nedvî, Fransa'da bulunduğu sıralarda meşhur Oryantalistlerden Massignon ile tanışıyor. Massignon Şifâ-i...

Hindistanlı İslam âlimlerinden Seyyid Süleyman Nedvî, Fransa'da bulunduğu sıralarda meşhur Oryantalistlerden Massignon ile tanışıyor. Massignon Şifâ-i Şerif kitabı hakkında Nedvî'ye, ?Avrupalılara Hz. Muhammed (sav)'in güzel taraflarını anlatmak için Kadı İyaz'ın eş-Şifâ kitabının Avrupa dillerine tercüme edilmesi yeterlidir? diyor.

Şifâ-i Şerif,  Endülüslü İslam âlimi Kadı İyaz tarafından yaklaşık bin yıl önce kaleme alınmıştır. Hz. Peygamber'in şemaili, davranış örnekleri, olaylar karşısındaki tutumları ve belli başlı özelliklerini ele alan eser, alanın başucu kitapları arasında gösterilmekte. Kitabın başlıca özelliği ise hadisler, ayetler ve çeşitli sahih rivayetlerin ilgili konu başlığı altında (Hz. Peygamber'in vefakârlığı, zühdü, şecaati vb.) sınıflandırılarak belli bir bütünlüğe sahip olması.

Asırlar boyunca İslam Peygamberini tanımak/tanıtmak isteyenlerin temel başvuru kaynaklarından biri olan bu eserin ortalama bir okuyucu tarafından tek başına okunması ise oldukça güçtür. Bu nedenle sıkı bir ilmî disiplin altında yazılmış olan kitabın bir âlim tarafından gerekli açıklamalar yapılarak sohbet halkası ortamında okunması zamanla bir gelenek haline gelmiştir; tıpkı Buharî ve Mevlana'nın eserlerinde olduğu gibi. Buharî-Şerif okumaları yapanlara buharîhan ve mesnevî okumaları yapanlara da mesnevîhan denildiği gibi Şifâ-i Şerif şerhleri yapan kimselere de şifâhan ünvanı layık görülmeye başlanmış bu gelenekte.

Prof. Dr. Yaşar Kandemir son birkaç yıldır Eyüp Sultan Camii'nde haftalık periyotlarla gerçekleştirdiği derslerde bu geleneği günümüzde devam ettiren şifâhanlardan biri. Hadis ve siret alanında yaptığı çalışmalarla milyonların takdirini kazanan Yaşar Kandemir, Şifâ-i Şerif derslerinde asırların ilmî birikimini sade bir dil ve zarif bir üslupla dinleyenlere aktarıyor.

Eyüp Sultan Camii'nde Pazar günleri öğle namazından önce yediden yetmişe her yaş ve her katmandan insanın bir araya geldiği Şifâ-i Şerif derslerinin kayıtlarına artık Sonpeygamber.info'dan dilediğiniz vakitte ulaşabileceksiniz.

Neden Şifâ-i Şerif?

Prof. Yaşar Kandemir, Hz. Peygamber'i anlatmak için  neden Şifâ-i Şerif kitabını esas aldığı şeklindeki sorumuza ise şu şekilde cevap vermişti:

Şifâ-i Şerif Peygamber Efendimiz'i anlatmak için bugüne kadar yazılmış olan en mükemmel eserdir. Eş-Şifâ bi Tarif-i Hukuki-l Mustafa kitabın tam adıdır. Peygamber Efendimiz'in hayatını değil de Allah Teâlâ'nın ona verdiği lütufları, maddi-manevi yücelikleri, Kur'ân-ı Kerim'in özelliklerini, Peygamber Efendimiz'e bağışlanan mucizeleri ve ona karşı bu ümmetin görevlerini anlatıyor bu kitap. Peygamber Efendimiz'i en geniş şekilde anlatması ve anlatırken de Kur'ân'ı ve hadisleri esas alması itibariyle Şifâ'yı tercih ettik. Hz. Peygamber'i en güzel şekilde tanıtması ve insan ruhunun onu tanıyıp yükselmesine vesile olması onun en önemli özelliğidir.  Hindistanlı İslam alimlerinden Seyyid Süleyman Nedvî, Fransa'da bulunduğu sıralarda meşhur Oryantalistlerden Massignon ile tanışıyor. Massignon Şifâ-i Şerif kitabı hakkında Nedvî'ye, Avrupalılara Hz. Muhammed (sav)'in güzel taraflarını anlatmak için Kadı İyaz'ın eş-Şifâ kitabının Avrupa dillerine tercüme edilmesinin yeterli olduğunu söylüyor. Bir yabancı bile Şifâ-i Şerif'in önemini fark ediyor. Ne amaçla söylediği kendisini ilgilendirir ama Massignon burada bir gerçeğe parmak basıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.