Sıcak havalarda bol sıvı tüketilmeli
Diyetisyen Gökhan Elbay, aşırı sıcaklarda en başta su ve mineral kaybının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek sıcak havalarda daha fazla su tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Zinde ve sağlıklı bir vücut için yaşamın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında da yeterli-dengeli ve sağlıklı beslenme en önemli olduğunu belirten Diyetisyen Gökhan Elbay, “Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklığı ve nem hamileler, bebekler, yaşlılar ile kronik hastalıkları olanlar başta olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Aşırı sıcaklarda en başta su ve mineral kayıpları sağılığı olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem ile deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su ve mineral kayıpları meydana gelir. Meydana gelen bu su ve mineral kayıpları da daha fazla sıvı alımıyla yerine konmalıdır. Sağlık problemlerinin yanı sıra ağırlığımızı korumak veya kilo vermek ve iyi bir cilt sağlığına sahip olmak için de kaliteli sıvı alımı oldukça önemlidir” dedi.
Yaz aylarında sıvı kayının yerine tekrar konması gerektiğini vurgulayan Elbay, “Bunun için sıvı kaybının yerine konmasının en iyi ve etkili yöntemi bol miktarda su tüketmektir. Bilindiği gibi su vücudumuz için hayati önem taşımaktadır, bu nedenle günde en az 2,5 litre (yaklaşık 12 su bardağı) su tüketilmelidir. Yaz aylarında sıvı kayıplarını yerine koymak için süt ve süt ürünleri oldukça iyi bir seçenektir. Tuzla oluşan ter kaybını önlemek için ayran iyi bir alternatif olabilir. Ancak kişilerde yaygın ödem, hipertansiyon, böbrek hastalıkları gibi tuz kısıtlamasını gerektirecek bir hastalık varsa tuzsuz, nane, maydanoz ve buzla tatlandırılmış ayranlar tercih edilmelidir. Probiyotik olma özelliği, yüksek kalsiyum içeriği ve soğuk ikramıyla yine süt ürünlerinden olan kefir de yaz aylarında iyi bir seçenektir.
Özellikle yaz ishallerinin görüldüğü bu dönemlerde kefir tüketimi bu ishal vakalarının azalmasına da katkı sağlayacaktır. Tamamen su ve minerallerden oluşan maden suyu da sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine konması için oldukça iyi bir seçenektir. Ancak unutulmamalıdır ki çok fazla maden suyu tüketimi yüklü bir mineral alımına neden olacaktır bu da vücudumuzda ödemlere neden olabilir. Bu nedenle günlük 1 şişe maden suyu tüketimi tüm sağlıklı bireyler için yeterlidir. Taze sıkılmış meyve suları yüksek vitamin, mineral ve sıvı içerikleriyle yaz sıcaklarının favori içeceklerindendir. Ancak diyabet (şeker hastalığı) ve obezite problemi bulunan bireyler meyve sularından uzak durmalıdırlar. Aynı zamanda şekersiz olarak hazırlanmış limonatalar ve kompostolarda serinletici ve az kalorili alternatiflerdendir” diye konuştu.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.