Sıcak havada et ve tavuk ürünlerine dikkat!
Ramazanda et ve tavuk tüketiminin artacağına dikkati çeken uzmanlar besin zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği Başkanı Mustafa Nail Özden, dondurulmuş et, tavuk ve deniz ürünlerinin 4 derecede sıcaklıkta çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında eritilen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunu bildirdi.
Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda et ve tavuk tüketiminin artacağına dikkati çekerek besin zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Dondurulmuş çiğ et, tavuk ve deniz ürünlerinin dolapta diğer gıdalardan ayrı tutulması gerektiğini vurgulayan Özden, aynı rafta muhafaza edilen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti.
Özden, bu ürünler için ayrı kesme tahtası ve bıçak kullanılması gerektiğini de ifade ederek pişirildikten sonra da ayrı tabaklarda servis yapılmasını önerdi.
ŞOKLANMIŞ ÜRÜNLER 4 DERECE ÇÖZÜLMELİ
Dondurulmuş et ürünlerinin dolapta ve 4 derece sıcaklıktaki bölümde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Özden, oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti.
Dondurulmuş ürünlerin genellikle ev hanımları tarafından oda sıcaklığında çözüldükten sonra pişirildiğini anlatan Özden, şöyle konuştu:
''Dondurulmuş et, tavuk ve deniz ürünleri 4 derecede sıcaklıkta çözülmeli. Oda sıcaklığında eritilen balık et ve tavuk ürünleri bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olur. Çoğu işletmelerde şoklanmış ürünler oda sıcaklığında buzu çözüldükten sonra pişiriliyor veya tekrar şoklanıyor. Bu şekilde hazırlanan yemekler insan sağlığına zararlı. Besin zehirlenmesi riskini arttırıyor. Şoklanmış et ürünleri 4 derecede çözülüp, kullanıma göre işlendikten sonra da - 71 derecenin üzerindeki dolaplarda muhafaza edilmeli. Bakteriler ancak -71 derecede yok olur. Mutfak dolaplarında - 18 ve 4 derecedeki bölümler et ve et ürünlerinin besin değerini koruması açısından kullanılmalı.''
MUTFAKTA HİJYENE DİKKAT
Gıda güvenliği açısından mutfakta hijyen koşullarına uyulması gerektiğini vurgulayan Özden, şunları söyledi:
''Mutfaktaki ortam sıcaklığı 32 dereceyi geçmemeli. Otel, restoran gibi işletmelerde mutfaktaki soğutma sistemi yeterli olmalı. Mutfak hijyeni gıdaların sağlığa uygun biçimde hazırlanması açısından önemlidir. Mutfak personelinin saçları bone ile kapatılmalı, mutfak gereçleri dezenfekte edilmelidir. Gıda güvenliğinin sağlanması öncelikle mutfağa alınan ürünlerden başlamalı. Mutfakta ürün çeşidine göre soğutma sistemi oluşturulmalı veya dolaplarda farklı sıcaklardaki bölümlerde muhafaza edilmeli. Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı. İyi derecede dezenfekte edilmeyen sebze ve meyveler gıda zehirlenmesine neden olur. Bıçak gibi doğrama gereçlerinin dezenfekte edilmesi de çok önemlidir.''
Otel ve restoranlardaki mutfaklarda gıda güvenliğinini sağlanması amacıyla gıda güvenliğinin üst seviyede tutulması gerektiğini de vurgulayan Özden, işletmelerde çoğunlukla Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı kriterlerinin uygulandığını kaydetti. Tehlike Analizi Ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) sisteminin yüksek maliyetli olması nedeniyle işletmeler tarafından tercih edilmediğine dikkati çeken Özden, gıda güvenliği bakımından işletme mutfaklarının titizlikle incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.