Siber korsana 5 milyar haraç

Siber korsana 5 milyar haraç
Bankalardan market zincirlerine kadar birçok kurumun veri tabanını ele geçiren hackerlar, Türkiye?de 5 milyar lira haraç topladı. Şantaj sektörü uyuşturucu...


Bankalardan market zincirlerine kadar birçok kurumun veri tabanını ele geçiren hackerlar, Türkiye?de 5 milyar lira haraç topladı.

 

Şantaj sektörü uyuşturucu pazarını solladı. Türkiye Bilişim Derneği Kurucu Başkanı Faruk Kekevi, devlet kurumlarından bankalara, sanayi kuruluşlarından kobilere kadar kurumsal her internet sitesine rahatlıkla girip özel bilgileri ele geçiren siber korsanların (hacker) Türkiye'yi haraca bağladığını söyledi. Kekevi, şu an hacker sektörünün dünyü uyuşturucu pazarını solladığına dikkat çekerek "Türkiye'de hackerların kurumlardan gaspettiği para yıllık 5 milyar liraya civarında" dedi.

Herkes panik halinde

Türkiye'de güvenlik altyapısının sağlam olduğu kurum ve kuruluşların yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Kekevi şöyle devam etti: "Hackerler istediği kuruluşun veri tabanına (database) girerek sistemi kilitliyor. Şifrelerini kullanılamaz hale getiriyor. Sonra da şirketle irtibata geçerek şifreyi açmak için haraç istiyor. İşyeri de korkup istenen parayı ödüyor. Bu rakam şirketin büyüklüğüne göre birkaç bin liradan, milyon dolarlara kadar çıkabiliyor. Çünkü devletin bile internet sitelerini koruyamadığı bir ortamda şirketlerin korkması da normal."

Hackerlarımızı ABD kaptı

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Levent Karadağ Türkiye'nin siber ordu kurmakta biraz geç kaldığını anlatarak şunları söyledi: "Türkiye'de bu işin önemi tam olarak anlaşılmadan ABD pek çok ülkede yaptığı gibi bizim de en iyi hackerlarımızı kendi bünyesine kattı ve 15 bin kişilik güçlü bir ordu oluşturdu. Bu seviyeye ulaşmak için ya hacker ithal edeceğiz ya da kendi hackerlarımızı yetiştireceğiz. Saldırılara karşı teknoloji firmalarıyla biraber çalışılmalı. Bunun için biz de dernek olarak halka yönelik eğitim programları başlatacağız. Siber kamplar kurmak istiyoruz. Bankalar da bizimle birlikte korkmadan çalışmalı. En azından eğitim programlarımıza sponsor olabilirler.

Maaşlar en az 5 bin TL

Uluslararası alanda savunma amaçlı çalışan ve 'beyaz şapkalı hacker' adı verilen bilgisayar uzmanlarına büyük önem veriliyor. Bu değer şimdi Türkiye'de de anlaşıldı. Hackerlar Türkiye'de şu an 5 bin liradan başlayan fiyatlarla çok rahat iş bulur." Alınan bilgiye göre 2000'li yılların başında bir bankanın da 2 bin 500 dolardan hacker transferi yaptığı da bildirildi.

ABD'nin siber saldırılara karşı internet komutanlığı kurduğunu da ifade eden Karadağ, Türkiye'nin de Genel Kurmay'a bağlı böyle bir yapılanması olabilir. ABD ile birlikte Rusya, İsrail ve İran da güçlü siber ordular kurdu, kendi antivirüs sistemlerini geliştirdiler. Biz de tam güvenli yazılımlar geliştirmeliyiz. ABD yeri geliyor iyi bir hackerı hapiste de olsa kullanmasını iyi biliyor. Şu an başlangıç için Türkiye'nin en az 1000 kişilik siber orduya ihtiyacı var" diye konuştu.

Marketin haracını yediler

Uluslararası Bigi Güvenliği (ISSA) Türkiye Başkanı Batuhan Tosun da hackerların daha çok küçük ve orta ölçekli firmalara 'dos' adı verilen servis durdurma saldırısı yaptıklarını anlatarak "Sonuçta iyi bir hacker büyük kuruluşların da şifrelerini kırıp hesaplarına para da geçirebilir ancak yakalanma ihtimalleri çok büyük olduğu için bu tarz girişimler en azından Türkiye'de olamıyor. Sadece tehdit ediyorlar. Birkaç ay önce Güngören'de bir gıda zincirine hacker saldırısı yapıldı. Şirket sahibinden 4 bin lira kadar para alındı" diye konuştu.

Siber eylam planı geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da yeni oluşturulan Siber Güvenlik Kurulu sayesinde ulusal siber güvenliğin sağlanması için politikalar geliştirileceğini, strateji ve eylem planlarının hazırlanacağını, kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilgi ve verilerin güvenliği ile mahremiyetinin güvence altına alınmasını sağlamaya yönelik usul ve esasların belirleneceğini ifade etti. Siber saldırıların bireysel güvenliğin dışında artık ülke hatta dünya güvenliğini tehdit ettiğine işaret eden Yıldırım, nükleer füzelerden bankacılık sistemine, nüfus bilgilerinin elde edilmesinden savunmaya yönelik altyapının felç edilmesine kadar birçok konunun geçmiş dönemlerdeki fiziki savaşlardan çok daha büyük tahribatlar yapacak hale geldiğini kaydetti.

Zarar büyüyor

Yıldırım, büyük bilgisayar yazılım firmalarının dünya çapında yaptıkları araştırmalar sonucunda yayınladıkları raporların, siber suçluların geliştirdikleri yeni taktikler ve kötü niyetli yazılımlara ekledikleri özelliklerle hedefledikleri kişi ve kurumlara zarar vermeye devam ettiğine dikkat çekti.

HABER: Murat GÜLDEREN / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.