Sezai Karakoç'tan Hatıralar Ve Hulûsi Efendi..
Sezai Karakoç'tan Hatıralar Ve Hulûsi Efendi..
“Somuncu Baba'nın türbesine ve camiye gelip giden ziyaretçilere sahip çıkma görevi¸ Hulûsi Efendi'ye babadan dededen kalma bir vazife imiş. Hulûsi Efendi'ye gelen giden¸ onu ziyaret eden çok kişi oluyormuş. O yıl¸ İçişleri Bakanı olan Namık Gedik de gelmiş¸ bir gece Hulûsi Efendi de misafir kalmıştı. Hatta bakan¸ doktor olduğu için Hulûsi Efendi ona yazma bir tıp kitabı hediye etmiş.”
Âb-ı hayât; ebedî dirilişin esrarına vakıf olarak¸ ölümsüzlük sırrını yakalamaktır. Âb-ı hayât¸ insân-ı kâmildir. İnsan-ı kâmiller¸ gönüllere diriliş ruhu ve canlılık verir¸ yüreklere muhabbeti nakşederler. Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî'nin beyitlerinde hayat kaynağını bulanların¸ bir emlik kuzunun anasını emdiği gibi¸ doya doya bu mısralardan¸ ilâhi feyz ve ilham alıp¸ gıdalandıklarını bir beyitte şöyle buyurmuş hazret:
Ölmeden öndin bul memât¸ hayy ol içip âb-ı hayât
Hem ol ki mahvü mahz-ı zat cân vâkıf-ı esrâr ola
Onların mübarek elleriyle çevrelerine avuç avuç saçtıkları hizmet ve muhabbet suyu o toprakların her zerresine dokunduğu için güller bitiren altın damlalarıdır. Onların selâmları¸ kelâmları¸ şiirleri¸ beyitleri¸ sohbetleri¸ dirilik suyu¸ hayat çeşmesidir. İşte Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi'yi Darende'de ziyaret edip¸ âb-ı hayat misali sohbetine bundan 55 yıl önce; yani 1958 yılında katılan şair ve mütefekkir Sezai Karakoç¸ özündeki diriliş ruhunu şahlandırmıştır.
Şimdi¸ Diriliş Haftalık Düşünce Edebiyat ve Siyaset Dergisinin satırlarındaki hatıralarını birlikte okuyalım:
Sezai Karakoç'tan Hatıralar / Malatya – Akçadağ – Darende
“Akçadağ'da teftişte iken¸ Cumartesi öğleden sonraları ve Pazarları¸ Malatya'ya gidiyordum. Bu sebeple Malatya'yı gezmiş¸ görmüş ve tanımış oldum. Eski Malatya'yı da gidip gezdik Malatyalı arkadaşlarla. Orası tam tarihî bir hava taşıyordu gördüğümde. Battal Gazi'nin ruhu hissediliyordu havasında. Zaten Malatya'da ve her Malatyalıda Battal Gazi'den adeta bir iz¸ bir cezbe¸ bir coşku vardır. O ruhun şuurunu taşıyan Malatyalıda¸ bu coşku¸ amacına varmaktadır.
Hulûsi Efendi'yi Ziyaret
Ben Akçadağ'dayken¸ İhsan (Babalı) da Malatya'dan Darende'ye geçti. Darende'de Maliye'nin defterleri yanmış olduğundan kayıtların yeniden tesisi gerekiyormuş. Bir pazar günü¸ Akçadağ'dan¸ Malmüdürü'yle¸ Ziraat Müdürlüğü'ne ait bir ciple Darende'ye gittik. Malmüdürü¸ ayrılıp arkadaşlarının yanına gitti. Ben ve İhsan ise Hulûsi Efendi'yi ziyarete gittik. Hulûsi Efendi¸ Somuncu Baba ahfadından olup o zaman dahi tasavvufî şiirlerinin meydana getirdiği bir Dîvân'a sahip zât idi. Darende¸ çok enteresan eski bir şehrimizdir. Evleri aralıklı¸ bahçeli olup arabayla belki yarım saatten fazla gittiğimiz halde öbür ucuna varamadık. Her ev bir kale gibi idi. Bu evlerin¸ daha çok savunmaya göre yapılmış olduğu ilk bakışta anlaşılıyordu. Hulûsi Efendi'nin oturduğu Zaviye Mahallesi ise¸ Darende'den uzakta¸ ayrı bir semtti. Hatta oraya giderken yıkılmış eski bir mahallenin tek başına kalmış minaresini gördük. Bu minarenin yalnızlığı bana dokunmuştu. Bu anımı asla unutamıyorum.
Zaviye Mahallesi kavak ağaçları içinde sevimli bir yerdi. Hulûsi Efendi¸ bizi vakur¸ samimi bir şekilde karşıladı. Kütüphanesinde oturduk. Daha sonra taştan duvarlar gibi yükselen¸ yazın en sıcak gününde serin bir havası olan bir boğaza¸ Tohma ırmağının kıyısına gittik. Suyun kenarında ağaç altına kilimler serilmişti. Semaver süreklice kaynıyordu. 15-20 kadar kişi¸ ak saçlıları da dâhil son derece saygı gösteriyorlardı Hulûsi Efendi'ye. Aşkla hizmet ediyorlardı. Orda oturup çay içip sohbet ettik. O zaman genç denecek bir yaşta olan Hulûsi Efendi'nin¸ olgunluğu ve seçkinliği hemen göze çarpıyordu. Daha sonra o bizi Somuncu Baba'nın türbesinin içinde yer aldığı camiye götürdü. Orda aileleriyle ziyarete gelmiş birçok kişi gördük. Büyük bir kalabalık vardı orda. Günlerce kalırlarmış gelenler. Hulûsi Efendi'ye bağlı olup Adana'da veya başka yerlerde bulunan kimselerin gönderdikleri bağışlar¸ hatta tüccarların dükkânlarından gönderdikleri giyim eşyası vs. oraya gelenlere tahsis edilir¸ dağıtılırmış. Oraya gelenler misafir kabul edilir ve ağırlanırmış. Somuncu Baba'nın türbesine ve camiye gelip giden ziyaretçilere sahip çıkma görevi¸ Hulûsi Efendi'ye babadan dededen kalma bir vazife imiş. Hulûsi Efendi'ye gelen giden¸ onu ziyaret eden çok kişi oluyormuş. O yıl¸ İçişleri Bakanı olan Namık Gedik de gelmiş¸ bir gece Hulûsi Efendi'de misafir kalmıştı. Hatta bakan¸ doktor olduğu için Hulûsi Efendi ona yazma bir tıp kitabı hediye etmiş.
Cennetten Bir Zamanı Yaşadık
Tohma suyunun coşkunluk içinde aktığı boğazın yarma gibi görülen kenar kayalarının içinde¸ çok eski medeniyet dönemlerinden kalma su yolları vardı. Bu yollardan biri kayaların içinde bir havuz yapıyordu. Kıral kızının orda yıkandığını rivayet edermiş halk efsanesi. Ayrıca o kayaların içinde ince su kanalları bulunuyordu ve bu kanallar bazı yerlerde biraz genişliyordu. Oralarda da¸ hiç bir yerde görülmeyen balıklar yaşıyordu. Yeşil renkli bu balıklar¸ sanki camdan ve naylondandı ve etsizdi. Zaten bu balıklara dokunulmuyordu. Adeta kutsal kabul ediliyorlardı. Bunlar sanki balık değil de¸ ruhların tecessüm etmiş görüntüleriydi.
Tohma'nın kenarında sanki ebedî bir yazı¸ cennetten bir zamanı yaşadık bir kaç saat¸ Hulûsi Efendi ve dostlarıyla. Kırk yıl beraber kalmış gibi kaynaşmış ve içten dost olmuştuk. Kelimelerle ifade edilemeyen¸ sükût içinde açmış çiçeklerle bezeli bu manevî havayı akşama kadar teneffüs ettikten sonra adeta istemeyerek oradan ayrıldık.
Darende'de Sakız Satan Çocuklar
Darende eski bir şehir. Sokaklarında çocuklar bağıra çağıra sakız satıyorlardı. Sanırım¸ iş hayatına küçükten alışmaları için. Yoksa orda kim sakız alacaktı? Kayseri'de de çocuklar marul satmakla işe başlarlarmış. Marul sonradan geldi Türkiye'ye. Eskiden yerli marula has denirdi. Haş küçük¸ fakat lezzetli yerli marul tipiydi. Denildiğine göre¸ Kayseri'de her çocuk¸ zengin fakir farkı olmaksızın¸ has satmak zorundaymış. İşte Darende'de de¸ bunun gibi¸ gördüğüm¸ çocukların sakız satması âdeti vardı.
Bir de anlatıldığına göre¸ Darende'de ancak Darendelilerin bildiği özel bir dil varmış. Bunu yabancıların yanında anlamasını istemedikleri konuları konuşurken kullanırlarmış. Bu anlattıklarım¸ 1958 yılına ait¸ kulağıma çalınanlardı.
Hulûsi Efendi ve Darende'nin Dirilişi
Darende'ye giderken¸ bahçelik bir yer gösterdiler; burada vaktiyle¸ bu yörede yetişmiş otuz üç paşanın buluştuğunu söylediler. Yani¸ Eğinli¸ Arapkirli¸ Darendeli otuz üç Osmanlı paşası orada buluşmuşlar. Orası da ismini bu buluşmadan almış. Osmanlıların insan yetiştirmekteki kudretini ifade eden parlak bir misal.
Hulûsi Efendi Zaviye Mahallesini çalışıp çabalayarak ihya etmişti. Daha Darende'ye elektrik gelmeden Zaviye Mahallesine elektrik getirmişti. Duyduğum doğruysa sonradan hastane yaptırma gayretinde imiş. Bu yıllarda da İnönü Üniversitesi'ne bağlı bir kampus olarak bir fakülte yapılması söz konusu idi. Yine Hulûsi Efendi'nin yardımıyla tabii. Bilmiyorum o fakülte yapıldı mı?
Malmüdürüyle buluşup yola koyuldum. Belki on defa bozulan aracımızın bu arızaları yüzünden ancak sabaha doğru¸ 2 veya 3'te Akçadağ'a vardık. Hatta sonunda benzinimiz de bitti¸ neyse ki ondan sonra yolumuz hep iniş olduğundan benzinsiz olarak ilçeye varmayı başardık. Yaz olduğu halde¸ kara iklimi olduğundan gece de oldukça soğuktu. Bir hafta sonu tatilinde de Akçadağ'dan Ergani'ye gidip ailemi ziyaret ettim.”
(Sezai Karakoç¸ Hatırlar¸ Diriliş Haftalık Düşünce Edebiyat ve Siyaset Dergisi¸ Yıl: 30¸ Dönem; 7¸ Sayı: 77¸ 05 Ocak 1990.)
Sezai Karakoç ve Diriliş davası/dergisi hakkında kısa bilgi verelim:
Sezai Karakoç ve Diriliş Dergisi
Sezai Karakoç¸ 22 Ocak 1933 tarihinde Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde dünyaya geldi.
Gaziantep Lisesi'nden 1950'de mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak başladığı yükseköğrenimini 1955'te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümüne atandı. Daha sonra Maliye müfettişliği sınavına girdi ve sınavı kazanarak 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcılığı görevine başladı. 1959 yılında İstanbul'da Gelirler Kontrolörü olarak görev aldı. 1973'ten bu yana da hiçbir resmî görev almadı.
İstanbul'da Diriliş Yayınları ve Diriliş Dergisi'ni kurdu. 2006 yılında Kültür Bakanlığı Özel Ödülü ile ödüllendirildi. Şair¸ yazar¸ mütefekkir ve siyasetçi olan Sezai Karakoç¸ 2011 yılı Cumhurbaşkanlığı edebiyat ödülüne layık görüldü. Halen İstanbul'da yaşamaktadır.
Sezai Karakoç¸ 1960'tan itibaren¸ Diriliş Dergisini yayımladı. Diriliş Dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu. Diriliş Dergisi¸ gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş¸ çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir.
Diriliş Akımının Yol Haritası
Sezai Karakoç Diriliş akımının yol haritasını şöyle özetlemektedir:
“Diriliş yolu ve akımı¸ İslâm'ın ruhundan¸ ilkelerinden¸ ahlâkından alınan ilham ve aşkla¸ kendimizi yeni bir ses'e kavuşturmanın yoludur. Öfke' yolu değildir. Dirilmiş bir gençlik¸ aydınlık bir gelecek¸ altın bir şimdiki zaman. Size bir harita açtık. Bir rüya haritası.
Hakikat aşınmaz. İpekten yumuşaktır hakikat¸ ama çelikten de¸ elmastan da¸ platinden de serttir. Onların aşındırmak için yaptıkları¸ sonunda hakikatin daha iyi ortaya çıkmasına yarayacaktır. Ve hakikat erlerinin çalışmalarına Allah'ın verdiği zafer bir gün gerçekleşir¸ ölüm ve batım günleri sona erer¸ Diriliş günü gelir.”
Diriliş erinin bilmesi gereken şey; “Güneşin doğmasını sabırsızlıkla bekleyen insan¸ uykuda kalmaktan korkuyorsa¸ bütün geceyi uykusuz geçirmeyi göze almalıdır.”
Yunus Gönüllü Bir İnsan
İslâmî hassasiyete sahip bir şair olarak Sezai Karakoç¸ Yunus gönüllü bir insandır. Yunus Emre incelemesini 1965 yılında yayınlamıştır. Eser¸ yayınlanmasından hemen sonra dikkatleri üzerine çekmiş ve günümüze kadar Ahmet Kabaklı'dan Konur Ertop'a¸ Gaffar Taşkın'dan Cahit Zarifoğlu¸ Vehbi Vakkasoğlu¸ Şakir Diclehan¸ Selahaddin Yaşar¸ Nurettin Durman ve Şaban Sağlık'a kadar çok farklı kişinin kitap ve yazılarına konu olmuştur.
Yunus Emre kitabında Karakoç¸ Yunus'un yetiştiği çevrenin bir manzarasını çizer. 13-14. yüzyıllar Anadolu'nun ruhî¸ sosyal¸ tarihî rönesansının çağıdır ve Mevlân⸠Hacı Bektaş¸ Hacı Bayram'la tarikatların ortaya çıkışı Osmanlı'nın bir uçak hızıyla gelişmesi¸ Anadolu'yu her yönden bir yediveren üzüm kütüğü haline getirmiştir. Dünya sağ ve sol (Haçlı ve Moğol) eliyle Anadolu'yu boğmak isterken o dünyaya meydan okumalı ve ayağa kalkmalı idi. Veya hiç ve yok olmalı. İşte Yunuş Büyük Anadolu'nun bu şafak görünüşünde “Âb-ı hayat”tan başka bir şey değildir.
Sezai Karakoç'a göre bu devirde “Milletlerin birer tabîb-i manevîsi olan Şeyh Hamid-i Velî¸ Hacı Bayram-ı Velî gibi büyük adamlar ve liderler arka arkaya sökün etmemiş olsaydı¸ bir taşın üstünde tüneyip bin yıl kıpırdamadan duran¸ entrika bakışlı Bizans baykuşu yeniden dirilip belki de Anadolu'yu ele geçirecekti.” der.
Karakoç¸ şairlerin ortaya çıkışını da şöyle anlatır: “Bu şekilde Anadolu baştanbaşa yenilenirken İslâm'ın gelenekleşmiş şiir ve şiir adamları da zuhur edecektir. Yani İslâm bülbülleri zuhur edecektir. Onun ideali “İslâm'ı en sade fakat en güçlü deyişler içinde halka yaymaktır.”
Yazar:Musa TEKTAŞ, Kategoriler:152.Sayı, Edebiyat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.