SETA 2015'i değerlendirdi
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı yıl içinde yaşanan olaylara ilişkin alanında uzman kişilerin analiz, yorum ve tespitlerini içeren "Türkiye'de 2015" yıllığı hazırladı.
ANKARA (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) yıl içinde yaşanan olaylara ilişkin alanında uzman kişilerin analiz, yorum ve tespitlerini içeren "Türkiye'de 2015" yıllığı hazırladı.
İç siyaset, dış politika, ekonomi, güvenlik-savunma, hukuk-insan hakları, eğitim ve medya ana başlıklarını içeren 410 sayfalık yıllıkta, ülkede 2015 yılında yaşanan kritik gelişmeler, geçmiş yıllarda yaşanan olaylarla ilişkilendirilerek detaylı analizlerle ele alındı.
Yıllıkta, 2015'in Türkiye için çok yoğun bir gündeme sahne olduğu değerlendirilirken, iç siyasette yaşanan iki genel seçimin ortaya çıkardığı dinamik siyasi atmosfere ek olarak dış politikada da çarpıcı gelişmeler yaşandığı belirtildi.
Benzer biçimde güvenlik, savunma, ekonomi, hukuk, eğitim ve medya alanlarında da yoğun gelişmelere şahit olunduğu aktarılan yıllıkta, 2015'in ikinci yarısında çözüm sürecini bitiren terör saldırıları, DAEŞ'in Türkiye'yi hedef alması ve Suriye krizinden kaynaklı mülteci krizinin Türkiye kamuoyunu meşgul ettiği bildirildi.
"Hesaplaşma siyaseti"
İç siyasette 2015 yılının, Gezi Olayları ve 17-25 Aralık operasyonlarıyla oluşturulan AK Parti karşıtı söylemin siyaset sahnesinde yer aldığı bir yıl olduğu ifade edilen yıllıkta, muhalefetin AK Parti'nin iktidardan uzaklaştırılmasına yönelik bir tür "hesaplaşma siyasetini" merkeze alan mücadele yürüttüğü vurgulandı.
"Yüzde 60'lık blok"
Yıllıkta CHP'nin, 2015'te Kemal Kılıçdaroğlu'yla başlayan yenilenme sürecinin test edildiği bir yılı geride bıraktığı belirtildi.
"Türkiye-AB ilişkilerine mülteci krizi damga vurdu"
Yıllıkta, Türkiye'nin dış politikasındaki başlıca konuları geçmiş birkaç yılda olduğu gibi 2015 yılında da Ortadoğu'daki meselelerin teşkil ettiği aktarıldı.
"PKK ve DAEŞ merkezli iki tür tehdit"
Yıllıkta, 2015 yılında Türkiye'de güvenlik ve savunma alanında önceki yıllara göre çok yoğun bir süreç yaşandığı vurgulandı.
Güvenlik düzeyinde biri PKK diğeri de DAEŞ merkezli iki tür tehditle karşı karşıya kalan Türkiye'nin, savunma alanında başta Suriye iç savaşından kaynaklanan yeni güvensizlik çevresi içinde politika üretmeye çalıştığı ifade edildi.
DAEŞ'in Türkiye'yi 2015 yılında 8 kez hedef aldığı aktarılan yıllıkta, Temmuz ayından sonra PKK'nın Güneydoğu Anadolu bölgesinde kırsalda ve şehirlerde güvenlik güçlerini hedef alan terör eylemlerini yoğunlaştırmasının ülkeyi yeni bir süreçle karşı karşıya bıraktığı belirtildi.da değil, hava sahasında da koruyucu ve önleyici güvenlik tedbirlerinin ivedilikle artırılması gereğini açığa çıkardı" değerlendirmesine yer verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.