"Sesini özlemiştim"
İsrail'in tarihi özrünün detaylarını anlatan Başbakan Erdoğan, telefonda ilk olarak Netenyahu'nun sesini duyduğunu fakat ilk olarak Obama'yı istediğini anlattı.
Partisinin grup toplantısında İsrail'in özür sürecine değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilginç telefon görüşmesini anlattı.
Erdoğan, "Obama İsrail'deyken bize gönderilen ilk metni kabul etmedik. Beni aradıklarında Netanyahu telefondaydı. Ben Obama'nın sesini özlediğimi ve ilk önce onunla konuşmak istediğimi söyedim. Çünkü önce eşeği sağlam kazığa bağlamak lazım. Ondan sonra Allah'a emanet edeceğiz. Önce ABD sonra İsrail açıklama yaptı biz de yazılı ve telefon kayıtlarını aldıktan sonra açıklama yaptık. İsrail Başbakanı özür diledi, tazminat ödeneceğini söyledi. Konuşmaların ardından özrü kabul ettiğimizi, tazminatın ödeneceğini ve Gazze'ye ablukanın kaldırılacağını söyledim. Sözlerin tutulup tutulmayacağını takip edeceğiz. Türkiye olarak tutumlarımızı ve adımlarımızı ona göre atacağız. Elbette ki bu özür Mavi Marmara'da ölenleri geri getirmeyecek. Şehitlerimiz için özrü çok önemli buluyoruz ve şehitlerimizin kanının yerde kalmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Üç şartta ısrar ettik
Birçok devlet başkanı bir araya geldi. Bizler, "üç şart bir araya gelmeden, ilişkiler normalleşmez" dedik.
(Özür, tazminat, Filistin'e ambargonun kaldırılması.)
Özür kelimesinin yerine, ısrarla üzüntüyü kullandılar. "Tazminatı kabul edelim ama diğer ikisi olmasın" dediler, kesinlikle olmaz. Onlardan da vazgeçmedik.
ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Kerry ile de bu konuyu detaylarıyla görüştük.
Önümüze yine metin geldi ama biz onu da kabul etmedik. Biz bu görüşmede sadece şehitlerimizin değil, Filistinli kardeşlerimizin hakkını da bir kenara koyamayız.
İsrail'den ayrılırken Obama Netanyahu ile beni aradılar. Önce Netanyahu'nun sesini aldım ama sayın Obama'yı özlemiştim, önce onunla görüştük. Daha sonra görüşme Obama'nın şahitliğinde gerçekleşti.
Sonra ABD açıklama yaptı, ardından da biz açıklama yaptık.
İsrail Başbakanı özür diledi, tazminat ödeneceğini söyledi.
Gazze'nin yeniden imarı konusunda, yaşanan insani sorunların aşılması konusunda ve Filistin sorununun aşılması konusunda Türkiye elinden geleni yapmaya devam edecektir.
Sürece göre de Türkiye olarak tavrımızı geliştireceğiz.
Bu özür, katledilen şehitlerimizi geri getirmeyecek. Filistin'deki şehitleri geri getirmeyecek. Ama bu özürle, şehitlerin kanının yerde kalmadığını özellikle yerde kalmadığını vurgulamak istiyorum.
En kısa sürede Gazze'ye gidecek, Gazzeli kardeşlerimizle kucaklaşacağız.
Filistin'le bağlantımızın altında Çanakkale ruhu da var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.