Selçuk Çebi güreş tarihine geçti

Selçuk Çebi güreş tarihine geçti
 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Selçuk Çebi, Hamza Yerlikaya'dan sonra güreş tarihinde grekoromen stilde üç kez dünya şampiyonluğuna...

 

Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Selçuk Çebi, Hamza Yerlikaya'dan sonra güreş tarihinde grekoromen stilde üç kez dünya şampiyonluğuna ulaşan isim oldu.

 

TRABZON (AA) - ABD'nin Las Vegas kentinde organize edilen Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Selçuk Çebi, Hamza Yerlikaya'dan sonra güreş tarihinde grekoromen stilde üç kez dünya şampiyonluğuna ulaşan isim oldu.

 

Bugüne dek 6 kez dünya şampiyonalarına katılan Trabzonlu milli sporcu Selçuk Çebi, 2009 yılında Danimarka'da, 2010 yılında Rusya'da ve bu yıl da ABD'de olmak üzere üç kez dünya şampiyonluğuna ulaştı. Çebi, 2011 yılında İstanbul'da gümüş, 2014 yılında Özbekistan'da bronz madalya elde etti.

 

Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grekoromen stilde 3. kez dünya şampiyonluğuna ulaşmasının kendisine ayrı gurur verdiğini belirterek, "Güreş tarihinde Hamza Yerlikaya'dan sonra 3 kez bu başarıyı göstermek bize nasip oldu. Bunun gururu ve onurunu yaşıyoruz" dedi.

 

Dünya şampiyonalarında 6 kez mücadele ettiğini  kaydeden Çebi, "Spor hayatım boyunca dünya şampiyonalarında 5 madalya aldım. Sadece bir dünya şampiyonasında boşum oldu. Mazeret değil ama çocuğumun ameliyat durumu vardı. Aile sıkıntımız şampiyonaya denk gelmişti. Allah'ıma hamdolsun ki gittiğim her yerden yüzümün akıyla dönmek nasip oldu" ifadelerini kullandı.

 

İlk şampiyonlukların hiç unutulmadığını ifade eden Çebi,  "Danimarka'daki ilk dünya şampiyonluğum daha farklıydı. Aynı atmosferi ve aynı sevinci her zaman yaşadığınız zaman bazı şeyler klişe oluyor. Başarıya alışıyorsunuz, sevenleri de alıştırdık. Belki 2009 yılındaki aynı heyecanı, mutluluğu yaşamamış gibiyim ama onun gururu mutluluğu farklı, tarih yazmanın farklı. 3 kez dünya şampiyonluğu yaşamak da unutulmayacak bir şey" diye konuştu.

 

"Buruk sevinç yaşadık"

 

Çebi, ülkedeki terör olayları nedeniyle şampiyonluğunun buruk sevincini yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

 

"En azından aldığımız bu başarılar belki şehit ailelerinin, yakınlarının içlerini ferahlatmıştır. O gururu, mutluluğu onlara da inşallah yaşatmışızdır. O şehitlerimiz de sadece o annelerin, evlatların, babaların şehitleri değil . 78 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, hepimizin şehitleridir. Tabii ateş düştüğü yeri yakar, anne babalarına, yakınlarına sabır diliyorum. Yaptığımız başarılara sevindik, bir yandan da sevinemedik. ABD'de her gün şehit haberleri geliyordu. Bunlar bizi üzdü ama kendi işimize yapmaya ve ülkemize altın madalya getirmeye çalıştık."

 

Ülkede yaşanan üzüntüler nedeniyle şampiyonaya motive olmakta zorluk yaşadıklarını kaydeden Çebi, "Bir taraftan da madalya almamız gerektiğine inanıyorduk. En azından 'onlara bir nebze moral olur' düşüncesi bizi farklı kamçıladı. Hem olumlu hem olumsuz etkilendik. Keşke bunların hiçbiri olmamış olsaydı, bizim ülkemiz için daha iyi olurdu. Yeri geldi tarih yazdık, 3 kez dünya şampiyonu olduk ama  ülkemizde şehitler olmasaydı. Şehitler, annelerin gözyaşları olmasaydı da biz tarih yazmasaydık" dedi.

 

"Olimpiyatlarda 2-3 altın madalya"

 

Çebi, milli takımın 18 yıl sonra dünya şampiyonasında 3 altın madalya elde etmesinin ilerisi için önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

 "Önümüzde olimpiyatlar var. Bir ülkede her zaman bütün yatırımlar sporda olimpiyatlaradır. Biz şunu gösterdik ki güreş camiası olarak serbest, grekoromen, bayanlarda olimpiyata hazırız, bunun bilincindeyiz. Ülkemizin bizden beklentisini biliyoruz. Olimpiyat denildiği zaman akla her zaman güreş gelmiştir. Bugüne kadar 39 altın madalyanın 30'u güreşte elde edilmiştir. 11 ay sonra Rio'da olimpiyat yapılacak. Olimpiyatlarda güreşte milli takımın en az 2-3 altın madalya alacak kapasitesi olduğunu düşünüyorum. Onun inancındayız. Formumuzu, çalışmamızı ona göre ayarlayabilirsek oradan 2-3 altın madalya ile döneriz ama ikincilik, üçüncülük de olabilir. İyi bir şekilde olimpiyatlardan döneceğimize inanıyorum."

 

Siyaset düşüncesi

 

Çebi, 25. dönemde AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

 

 "Orada şundan yola çıkmıştık, 'dünyada bir ilk olsun' istemiştik. Dünyada bir milletvekili olarak olimpiyatlarda yarışmış bir sporcu yoktu. 'Biz bunu başarabiliriz' düşüncesiyle dünya ve olimpiyat şampiyonasında vekil olarak katılmak istemiştim. Ondan sonra da spor hayatımıza hizmet yönünde bir atılım yapmıştık, nasip olmadı ama olmayacak diye bir şey yok. Siyaseti bırakıp hemen kampımıza döndük ve kısa zamanda hemen toparlayabildik. Olimpiyattan sonra olmayacak diye bir kaide yok. Her yaşta olimpiyat şampiyonu olamazsınız ama siyasette vekillik her yaşta olabilir. Biz düşünüldükten sonra, biz de sporu bıraktıktan sonra siyaseti düşünebiliriz."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.