Selami Kaytancı: 'Siyaset Dünyası!..'

Selami Kaytancı: 'Siyaset Dünyası!..'
Selami Kaytancı: 'Kendisi ne kadar bozuk kişiliğe sahip olsa, kurtçuk ve sinek adayı olsa da, insanlar daima dürüst, karakterli kişileri yönetimlerinde görmek isterler; daha çok böylelerine verirler oylarını..'

Siyaset Dünyası!..

Kendisi ne kadar bozuk kişiliğe sahip olsa, kurtçuk ve sinek adayı olsa da, insanlar daima dürüst, karakterli kişileri yönetimlerinde görmek isterler; daha çok böylelerine verirler oylarını..

a) Beş yaşımdan beri siyaset dünyasının içindeyim; rahmetli babam Demokrat Parti'nin ocak başkanı idi ve bir dönem de belediye başkanlığını yaptı. Beş yaşımdayken, elimden tutup Adana'ya Menderes rahmetliyi karşılamaya götürdü..

b) Siyaset asla bana göre bir şey değildir; bu nedenle bütün ısrar ve iteklemelere rağmen, pek çok kimsenin sahip olmadığı, sahip olmak için can attığı imkanlara sahip olmama rağmen, siyasete atılmayı hiç düşünmedim.

c) Rahmetli babam gibi siyaseti Allah rızası için yapanlara sonsuz saygı ve sevgim vardır. ANCAK;

1) Siyaset bataklığı, bol miktarda sivrisinek üreten bir çamur deryasıdır. Bu bataklığa girip de pisliğe bulaşmamak, her babayiğidin harcı değildir. Rüşvet, irtikap, ayak kaydırma, haram, kan, irin, gözyaşı... ne tür pislik arasan o bataklıkta envai türlüsüyle mevcuttur. Kimi zaman sen pislikten kaçsan da pislik gelir sana bulaşır... Bulaşınca da kolay silinmez!..

2) Siyaset, bir pislik deryası olsa da, hayatın olmazsa olmaz ögesidir. Toplumların, devletlerin, şehirlerin olduğu yerde, mutlaka yönetimler olacaktır. Yönetilen ve yönetenler ilişkisi, siyaseti oluşturur. Toplumda yönetilenler de, yönetenler de olmak zorundadır.

3) İnsanoğlunun gözünü, ancak bir avuç toprak doyurur ne yazık ki!.. Yöneten ve yönetilen fark etmez, insanlar hep menfaat peşindedirler. Bu nedenle de akçalı işler daima pislik üretim merkezidirler.

4) Seçme - seçilme mekanizması ile oluşan siyasette, akçalı işlerin döndüğü her yer, etrafında bataklık sineklerinin, fosseptik kurtçuklarının dolandığı, hücumuna uğradığı yerlerdir. Bu nedenle, partiler, bu menfaat sineklerinin, fosseptik kurtçuklarının hücumuna uğradığı yerlerdir

5) Zeki, daha doğrusu kurnaz kurtçuklar ve sinekler, daima iktidardaki partilere, yönetimdeki teşekküllere hücum ederler. Gerzek, aptal kurtçuklar, sinekler ise, muhalefete yönelirler. Ne var ki, ister iktidara, yönetime hücum eden kurtçuklar, sinekler olsun, isterse muhalefete hücum edenler olsun, toplumun en aşağılık, en murdar, en yavşak, en yılışık tipleridir!..

6) Bir de, küçük menfaat peşinde koşan küçük insanlar vardır. Siyasette, küçük insanların küçük menfaatlerine cevap vermek, dokunmamak zaruretiniz vardır. Örneğin, oğluna kızına iş arayan veya tayin peşinde koşan... insanlar, siyasetteki küçük menfaatleri için siyasette gözüken küçük insanlardır. Bunlar, siyasette en çok hoşgörü gösterilmesi gereken insanlardır.

7) Dürüst, namuslu insanlar, bu pisliklere bulaşmamak için siyasetten uzak durur; ama yaşam boşluk kaldırmaz, her boşluk, mutlaka birilerince doldurulur. Dürüst, namuslu, faziletli insanların boş bıraktığı yerleri, fosseptik çukuru kurtçukları ile bataklık sinekleri işgal ederler.

8) Gördükleri siyaset çarpıklıklarından şikayet eden, sürekli eleştiren kişilerin bir kısmı, siyasetten, siyasetin pisliklerinden uzak durmaya çalışan dürüst kişilerdir; ama çoğunluğu, ne yazık ki, bu mevkilere gelemeyen, gelme imkan ve ihtimali olmayan, ama eğer o mevkilere gelseler, oradakilere rahmet okutacak karakterde kişilerdir. Yani, sırf kendisi o mevkilere gelip semirme fırsatı bulamadığı için, o makamlarda semirenlere  düşmanlık besleyen çukur tabiatlı kişilerdir.

9) Siyasette gördükleri pisliklerden şikayet etme hakkı en az olan kişiler, temiz, dürüst kişilikli olup da pisliğe bulaşmayayım diye, siyasetten uzak duran kişilerdir.

10) Her partide, her yönetimsel kurum ve kuruluşta bu tür insanlar vardır ve olmaya devam edecektir. Bunlardan soyutlanmış bir idare şekli, ne yazık ki, Peygamberimiz sonrası İslami yönetimleri dahil, olmamıştır; bundan sonra da olmayacaktır!.

11) Kendisi ne kadar bozuk kişiliğe sahip olsa, kurtçuk ve sinek adayı olsa da, insanlar daima dürüst, karakterli kişileri yönetimlerinde görmek isterler; daha çok böylelerine verirler oylarını.

12) Siyasette, etrafında en az fosseptik kurtçuğu, bataklık sineği bulunduran ve de sürekli bunlara yönelik ayıklama, temizleme işlemi uygulayan partiler, yönetimler iktidara uzanır, iktidarda kalır. Bataklığa, fosseptik çukuruna dönüşen ve sürekli kurtçuk, sinek üreten partiler, yönetimler, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, kendi sonlarını hazırlar, tarihin çöplüğündeki yerlerini alırlar...

13) Ne yazık ki, insanların en zor aldıkları şey, ibrettir, derstir. Ne güzel demiş merhum Mehmet Âkif:

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!..

Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?!..

"Tarih"i  "tekerrür"  diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?!..

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum