Sekiz aylık mücevher ihracatı 1 milyar 430 milyon dolar

Sekiz aylık mücevher ihracatı 1 milyar 430 milyon dolar
 Türkiye ekonomisinin yıldızı parlayan sektörleri arasındaki mücevher, şık ve orijinal tasarımlarıyla tüm dünyaya kendini kanıtlıyor. Üretimle...

 

Türkiye ekonomisinin yıldızı parlayan sektörleri arasındaki mücevher, şık ve orijinal tasarımlarıyla tüm dünyaya kendini kanıtlıyor. Üretimle birlikte ihracatını da artıran sektör, 2013 yılının sekiz aylık döneminde külçe altın hariç 1 milyar 430 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı sekiz aylık verilerine göre; Türkiye?nin külçe altın hariç mücevher ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 1,43 milyar dolar, miktar bazında yüzde 25?lik bir düşüşle 1,183 ton olarak gerçekleşti. Dünya altın piyasalarında yaşanan fiyat değişiklikleri ihracatın miktar bazındaki azalışının en önemli sebebi oldu.

Dünyada 200 üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk mücevhercilerin, Ocak-Ağustos 2013 döneminde en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Rusya, ABD, Litvanya ve Almanya olarak yer aldı. Bölgeler açısından değerlendirildiğinde ise ilk sırayı Yakın, Orta ve Doğu Asya ülkelerinin aldığı görülürken bu bölgeyi diğer Avrupa ülkeleri ve AB takip ediyor.

Ağustos ayı ihracatını değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, şöyle konuştu: ?Sektörümüz 2012 yılını Türkiye ihracatını artıran ikinci sektör olarak kapattı. Sekiz aylık dönemdeki yüzde 10?luk artış bu anlamda memnun edicidir. Fakat son dönemdeki ekonomik ve siyasi gelişmeler, uluslararası altın fiyatlarındaki değişkenlik ihracatımızın miktar bazında düşük kalmasına sebep oldu. İhracat için yıl sonu hedefimiz olan yüzde 26?lık artışa ulaşabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve bu hedefe rahatlıkla ulaşabileceğimize inanıyorum. Türk Cumhuriyetleri, Rusya, Ukrayna, Letonya, Litvanya ve Estonya gibi ülkelerden aldığımız talep çok büyük. Söz konusu yeni pazarlarla ihracatımızı dengeleyeceğiz. Sektörümüzün büyümesinde en önemli sorunumuz ham pırlantaya uygulanan yüzde 20 oranındaki ÖTV vergisidir. Bu sorunumuzun çözümü sektörümüzün önünün açılmasını sağlayacak. Yıllık 2-2,5 milyar dolarlık ihracat ortalamasına sahip olan sektörümüzün ÖTV derdinden kurtulması 20 milyar dolarlık ihracatın kapısını açacak.?

EMRE SAÇLI

MANİSA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.