Şekerpancarından Benzine katılan biyoetanol 

Şekerpancarından Benzine katılan biyoetanol 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, şekerpancarının melasından elde edilen ve benzin türlerine katılan biyoetanol miktarının artırılmasını içeren soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yanıt verdi.

Bakan Fakıbaba, EPDK’nun görev alanında olan konuyla ilgili yapılacak çalışmalara Bakanlık olarak destek verebileceklerini açıkladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekerpancarından elde edilen melastan, yüksek kalitede biyoetanol elde edilebildiğini belirterek, ülkemizde yüzde 3 oranında benzine katılabilen bu çevreci ürün ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bir çalışmasının olup olmadığını sordu. Ülkemizde biyoetonal kullanım miktarını da soran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca benzin türlerine katılabilen bioetanol miktarının artırılması yönünde bir düzenlemenin olup olmadığının açıklanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, ülkemizde biloetanol kullanım miktarının istedi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise 2012 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi’nde tarımsal atığın biyodizel, biyoetanol ve biyokütle olarak değerlendirilmesi imkanının araştırıldığını, bitkisel materyallerden elde edilen biyoetanolün standartlara uygunluğunun belirlenmesi, bu alanda ülkemizin potansiyelinin belirlenmesi, yakıt olarak kullanılmasına yönelik çalışmaları yürütülmesi gibi faaliyetlerde bulunulduğunu açıkladı. 

 

Bakan Fakıbaba, Ülkemizde piyasaya arz edilen biyoetanolünüretimi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, üretim izni ve pazarlanması içinse Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) dağıtıcı lisanı alınmasının zorunlu olduğunu söyledi. 

Benzin türlerine katılan biyoetanol miktarının arttırılması konusunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) görev alanında yer aldığını belirten Bakan Fakıbaba, bu kapsamda yapılan çalışmalara gerekli katkının sağlandığını ifade etti. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok stratejik bir ürün olan şeker pancarından elde edilen melastan yakıt üretildiğine dikkat çekerek, “Bilindiği gibi şekerpancarı son günlerde şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kapsamında yeniden gündeme geldi.  Bu üründen elde edilen melastan da çevreci bir yakıt olan biyoetanol üretilebiliyor. Ancak, biyoetanolün benzin türlerine aktarım miktarı sadece yüzde 3 oranındadır. Bu oranın yükseltilmesi için girişimde bulunulması, şekerpancarı üretiminin artmasına da katkı sağlayabilir” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.