“Şekerli Su” İle Kas-İskelet Sistemi Hastalıklarının Tedavisi Mümkün
"Şekerli su" ile kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinin mümkün olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Kliniği’nde uygulanan proloterapi yöntemiyle hastaya değişik oranlarda şekerli su enjekte ediliyor.
50 yılı aşkın geçmişe sahip ve son yıllarda oldukça popüler olan uygulama Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bayram Kelle tarafından yapılıyor.
DEĞİŞİK ORANLARDA ŞEKERLİ SU TEDAVİSİ
Yard. Doç. Dr. Bayram Kelle, uygulama ile ilgili verdiği bilgide, proloterapinin kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan bir tedavi çeşidi olduğunu, tedavinin değişik oranlardaki dekstrozun şekerli suyun enjektör ile uygulanması ile yapıldığını vurguladı. Kelle, uygulamanın diz osteoartriti (kireçlenme), bel ve boyun fıtığı, omuz, dirsek, kalça ve benzeri bölgelerin problemlerinde oldukça etkin bir tedavi olduğuna da işaret etti.
Tedavide amacın kemik-tendon ya da kemik-bağ bileşkesinin enjektör ile uyarılması ve uygulanan dekstrozun yani şekerli suyun (yüzde 15-25 oranlarında) inflamasyon oluşturması olduğuna işaret eden Yard. Doç. Dr. Kelle, tedavinin 3-4 haftalık seanslar halinde uygulandığını en az 3 seans uygulanması gerektiğine değindi.
Uygulamanın ağrılı olabildiğine ve ayrıca hastaların uygulama sonrası 1-2 gün ağrı hissedebildiklerine dikkati çeken Kelle, bu durumda sadece parasetamol türü ağrı kesicilerin kullanımına izin verildiğini, diğer antiromatizmal ilaçların kullanımının ise tedavinin etkinliğini oldukça azalttığını belirtti.
SPORCULARA DA UYGULANABİLİYOR
Proloterapinin ayrıca sporcu tedavisinde de kullanıldığını belirten Kelle, özellikle travma sonrası yıllar boyunca iyileşmeyen sakatlıkların tedavisinde, sporcularda menüsküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, osteitis pubis gibi sakatlıklarda yine şekerli su tedavisini uyguladıklarını kaydetti.
Her tedavi gibi proloterapinin uygulanmaması gereken bazı durumların mevcut olduğunun altını çizen Yard. Doç. Dr. Bayram Kelle, kontrolsüz şeker ve hipertansiyon, aktif enfeksiyon durumu, kanser varlığı, aktif iltihaplı romatizmal hastalıkları (ankilozan spondilit, romatoid artrit) olanların bu tedaviden yararlanamadığını sözlerine ekledi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Kliniği’nde şu ana kadar 100'e yakın bu uygulamadan yararlanan hasta bulunduğunu vurgulayan Kelle, bu hastaların büyük çoğunluğunun tedavi sonucundan oldukça memnun kaldığını söyledi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.