Şehitler Ama Bir Mezar Taşları Bile Yok

Şehitler Ama Bir Mezar Taşları Bile Yok
Kurtuluş Savaşı yıllarında Ermenilere karşı mücadele ettikleri gerekçesiyle idam edilen şehitlerin Hatay'ın Erzin ilçesindeki mezarları içler acısı...



Kurtuluş Savaşı yıllarında Ermenilere karşı mücadele ettikleri gerekçesiyle idam edilen şehitlerin Hatay'ın Erzin ilçesindeki mezarları içler acısı durumda.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ermenilere karşı mücadele ettikleri gerekçesiyle idam edilen şehitlerin Hatay'ın Erzin ilçesindeki mezarları içler acısı durumda. Bakımsızlık içinde kalan mezarlarda şehitlerin adının yazdığı bir mezar taşı bile yok.

1909'lu yıllarında
Adana ve çevresinde Ermenilere karşı mücadele eden dönemin Bahçe Müftüsü İsmail Efendi, Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi, dış devletlerin baskılarıyla Osmanlı Devletince tutuklanarak Erzin'de bulunan hapishaneye konulur. Ermenilere karşı savaş açtıkları gerekçesiyle haklarında idam kararı çıkarılan kahramanlar, o dönem kasaba olan Erzin'in meydanındaki darağacına idam önlükleri giydirilerek götürülür. İlk önce Bahçe Müftüsü İsmail Efendi, ardından Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi ve Azizili Mehmet Efendi asılır. Bir yıl içinde 17 Müslüman Türk, Erzin'de suçsuz yere idam edilir.

Şimdilerde ise, vatanı düşmana bırakmamak için mücadele eden ve bu mücadele sırasında idam yoluyla şehit edilen 17 vatanseverin
Erzin Karamustafalı mahallesindeki mezarları bakımsızlık içinde kaldı.

Bir tane mezar taşı bile bulunmayan şehit mezarlarında, şehitlerin isimleri sadece küçük bir tabelada yazıyor.
Osmaniye'de her yıl mezarı şehit olduğu Erzin'de bulunan Bahçe Müftüsü İsmail Efendi ve arkadaşlarını anma törenleri yapılıyor. Ancak yıllardır bakım dahi yapılmayan mezarlar, kuruyan ağaç dallarıyla kaplanmış ve hak etmediği şekilde bekliyor.

Bahçe Müftüsü İsmail Efendi ve arkadaşlarının
Erzin'de şehit oldukları anları 'Darağacındaki Türkler' adlı kitabında mercek altına alan Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, tarihe yapılan saygısızlığa büyük tepki gösterdi.

'Biz bugün burada rahat bir şekilde yaşıyorsak, vatan mücadelesinde sırf Ermenilere karşı oldukları gerekçesiyle şehit edilen 17 Türk'ün ve nice kahramanın sayesinde yaşıyoruz. ' diyen Yazar Kadir Aslan, "Onlar Allah katında büyük yere sahip insanlar, onlar bizlerin şehitleri. Onların mezarlarına bile ilgi ve özen gösteremiyorsak, bir mezar taşı bile yaptırıp mezarların bakımını yapamıyorsak üzülmemiz gereken nokta işte budur. Onlar bizler rahat yaşayalım, ay
Yıldızlı bayrağımız özgürce dalgalansın diye boyunlarını kaybediyorlar darağacında. Biz bu fedakarlık yüklü ecdadımızın mezarlarını bakımsız bir şekilde bırakıyor, bir mezar taşını bile bu insanlara çok görüyoruz. " ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.