Sedat Yılmaz: Salgın iş dünyasını dönüştürüyor!

Sedat Yılmaz: Salgın iş dünyasını dönüştürüyor!
Gelişmelerden anlaşılıyor ki, salgınlarla uzun müddet daha yaşamak zorunda kalacağız. Pandemiyle birlikte iki yıla yaklaşan yaşantılarımızdaki değişiklik, farklılık ve iş yapış şekillerimiz yaygınlaşarak hibritleşen yeni bir hale evrilecek.

Hibrit hayat’ paralelinde alışageldiğimiz çalışma modellerini daha şimdiden terketmeye başladık ve farklı çalışma modellerini yavaş yavaş yaşantılarımıza aldık bile. Zirâ her ne şartta olursa olsun çalışmak, üretmek, ticaret yapmak ve ekonomilerimizi ayakta tutmak zorundayız.

1 Eylül itibariyle başlatılacak birçok iş modellerinden ilkine dünkü yazımda geniş bir şekilde temas etmiştim… Şöyle ki, Anadolu Sigorta “İşyerinde Mutluluk Hareketi” adını verdiği yeni iş modeliyle “Ofisleri farklı bir yapıya çevirerek her gün gelmek zorunda olunan bir ortamdan ziyade, birlikte çalışmayı destekleyen bir alan haline getiriyor ve işin yüzde 75’ini ofis dışına taşıyor” demiştim.

***

Hibritleşen hayatımızda masa başı işlerin ofis dışında gerçekleştirilebileceğine aklım eriyor, ancak sanayide, tarımda, çarşı – pazarda, uygulamalı eğitimde, turizmde, hizmetler sektöründe ve dış ticarette farklılaşmalar nasıl olacak diye hâlâ istifhamlar içindeyim.

Zannediyorum benim gibi birçok insan aynı düşünceyi paylaşıyor.

Ancak şartlar gerektiğinde olmaz işlerin gerçekleşeceğine de inananlardanım. Nitekim, Anadolu Sigorta’dan sonra Yıldız Holding de 1 Eylül’den itibaren hayata geçirilecek yeni çalışma modeli ‘Uydu’yu kamuoyuna açıkladı. Büyük bir ihtimalle iş dünyasından yeni nesil iş modelleriyle ilgili açıklamalar seri bir şekilde gündemlere düşecek.

Yıldız Holding’in ‘Uydu’ iş modelinde çalışanların görev ve sorumluluklarına bağlı olarak ofisten, hibrit, uzaktan ve sahada çalışma sistemleri kuruluyor. Üretimde kesintiye imkân vermeyen Uydu iş modeliyle şirket daha verimli, dinamik ve çevik bir yapıya kavuşturuluyor.

***

Söz konusu iş modeliyle Yıldız Holding bina ve ofislerini yeniden tasarlıyor.  Salgın dönemleri başta beklenmedik değişimlere uyum anlamında şirket resmen yapısal bir dönüşüm yaşıyor… Fiziksel ve sanal ortamın iç içe geçtiği, ortak çalışma alanlarının arttığı, dijital toplantılara özel alanların sağlandığı ve sosyalleşmeyi geniş alana yayan mekânlar oluşturuluyor.

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, küresel salgının tetiklemesiyle bugünün risklerine ve ihtiyaçlarına uyum sağlamanın ötesinde yeni nesil modeli, geleceğin gereklerine uyarlanabilecek şekilde kurduklarını söylüyor ve ekliyor:

“Uydu iş modeliyle birlikteliği, inovasyonu, iletişimin sürekliliğini ve aidiyet duygusunu destekleyen bir çalışma ortamı meydana getiriyoruz. Sistem çalışan deneyimine olumlu katkısının yanında yeni yeteneklerin Yıldız Holding’i tercih etmesini sağlayacak.”

***

Koronavirüs salgını ve varyantlarına karşı mRNA tabanlı aşılarla sağlıkta nasıl devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyorsa, iş dünyası da yeni nesil iş modelleriyle üretimde, lojistikte, ticarette ve hizmette şaşırtıcı yapılaşmalara imza atıyor.

Şirketlerin yanında odalar da boş durmuyor. Uzun zamandan beri planlanan fakat korona sürecinde kurulma imkânı bulan birliktelik Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde tesis edildi.

TOBB’un 64’üncü sektör meclisi “Sağlık Turizmi”, kuruluşunun ardından hemen sıkı ve hızlı bir çalışma içerisine girdi. Meclisin başkanlığına hibrit sürecin gereği video konferans yöntemiyle HLC Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi Merkezi kurucu ortağı Dr. Özgür Öztan seçildi. Meclis’in başkan yardımcılığına da Güven Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Genco Çetinkanat getirildi.

TOBB’u, yeni meclisin yeni başkanını ve yönetimini tebrik ediyoruz.

***

Belki de geç kalınmış bir kuruluş olmasına karşılık, zararın neresinden dönülse kârdır mantığıyla Sağlık Turizmi Meclisi’nin kamu – özel sektör işbirliği içinde etkin bir mekanizma ve sinerji oluşturacağı kesin. Çünkü Türkiye’nin sağlık turizminde potansiyeli, kapasitesi ve teknolojisi 3 saat uçuş mesafesindeki birçok ülkeden çok daha yüksek.

Dolayısıyla 64’üncü Meclis, Türkiye’nin uluslararası sağlık turizmi alanında cazibe merkezi ve yabancı hasta katılımlarının artırılması noktasında önemli rol oynayacak.

Aldığımız bilgiye göre Sağlık Turizmi Meclisi’nin işlevi şu:

Tüp bebek, plastik cerrahi, saç ekim, göz hastaneleri, diş poliklinikleri, obezite cerrahisi, organ nakli, onkolojik tedavileri, termal tedaviler, fizik tedavi, hasta ve yaşlı bakım hizmetleri dallarında faaliyet gösteren hastaneler, klinikler ve merkezler arasında TÜRSAB’ın da işbirliğiyle koordinasyon sağlayacak. Böylece Türkiye’nin bu alanda markalaşma sürecinde yol haritasının belirlenmesine katkı sunacak.

Hibrit hayatın giderek ağırlık kazandığı süreçte hayata geçen cümle yeni iş modelleri, yeni kurum ve kuruluşlar hayırlı, uğurlu olsun…

yazının devamı..

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.