Seçime 13 gün partilerin oy oranları

Seçime 13 gün partilerin oy oranları
 20 ilde 4 bin 200 katılımcı ile yapılan 7 haziran seçimleri ile ilgili ankette AK Parti'ninı yüzde 45.2, CHP'nin yüzde 26.3, MHP'nin 15.4, HDP'nin...

 

20 ilde 4 bin 200 katılımcı ile yapılan 7 haziran seçimleri ile ilgili ankette AK Parti'ninı yüzde 45.2, CHP'nin yüzde 26.3, MHP'nin 15.4, HDP'nin ise yüzde 9.6 oy oranına sahip olduğu açıklandı.

 

Seçime 13 gün partilerin oy oranları - Foto Galeri

 

Türkiye, 7 Haziran 2015'te yapılacak milletvekili genel seçimlerine hazırlanırken, araştırma şirketleri de seçmenlerin nabzını tutmaya devam ediyor. Genel seçim öncesi Politic's Araştırma Şirketi'nce yapılan son Türkiye Siyasi Gündem Araştırması, seçimlere kısa süre kala oy oranlarına ve kararsızların yönelimlerine ilişkin önemli ipuçları verdi.

Politic’s firmasının 17-23 Mayıs tarihleri arasında, 20 ilde 4 bin 200 katılımcı ile yüzde 95 güven aralığında ± 2 hata payı ile gerçekleştirdiği çalışma, yüz yüze ve bilgisayar destekli telefonla görüşme yöntemiyle yapıldı. Çalışmada, 'Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' diye soruldu. AK Parti yüzde 45.2 oy oranı ile açık ara önde tespit edilirken, onu CHP yüzde 26.3 oy oranı ve MHP 15.4 oy oranı ile izledi. HDP ise yüzde 9.6 oy oranıyla ile barajın altında gözüküyor. Anket sonucuna göre SP + BBP(Milli İttifak ) oy oranı yüzde 2,59. Diğerleri ise yüzde 0,91.

KARARSIZ AK PARTİ SEÇMENİ PARTİSİNE DÖNÜYOR

Anket sonuçlarını incelediğimizde, bir ay öncesine kadar partisine mesafeli duran ve tepki gösteren Ak Parti seçmeni, Ak Parti'nin son 15 gündeki "koalisyon korkusuna vurgu yapan ve ekonomik istikrar temelli seçim kampanyası", Erdoğan ve Davutoğlu'nun şehir mitinglerinin de etkisi ile partisine destek vermeye başladı. 2011 milletvekili seçiminde Ak Parti'ye oy verdiğini belirten seçmenin yüzde 80'i tekrar Ak Parti'ye oy vereceğini belirtti, Bu oran CHP'li seçmende yüzde 92,5, MHP'li seçmende ise yüzde 82.5 olarak görünüyor. Anket sonuçlarına göre 2011 Milletvekili seçiminde Ak Partiye oy verdiğini belirten seçmenin yüzde 12'si Ak Parti'ye oy vermeyeceğini söylemekte, yüzde 8'i ise henüz kararsız. 2011 Milletvekili seçiminde CHP’ye oy verdiğini belirten seçmenin yüzde 4'ü CHP' ye oy vermeyeceğini söylerken, yüzde 3’ü ise henüz kararsız. 2011 Milletvekili seçiminde MHP’ye oy verdiğini belirten seçmenin yüzde10'u MHP'ye oy vermeyeceğini söylerken, yüzde 7,5'i ise kararsız.

GENÇLERDE MHP VE HDP, İLERLEYEN YAŞLARDA AK PARTİ VE CHP KENDİ ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Anketteki ilginç ayrıntılardan biri ise seçmenlerin yaşı. AK Parti'yi tercih eden seçmen kitlesinin büyük bölümü 35-55 yaş aralığından, CHP'nin seçmen kitlesinin büyük bölümü 46 yaş üzeri vatandaşlardan, MHP' ve HDP'yi tercih eden seçmen kitlesinin büyük bölümü ise 18-35 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. "Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz" sorusunda AK Parti en yüksek oy oranlarına 35-45 yaş grubunda yüzde 53 ve 65 üstü yaş grubunda yüzde 54 ile ulaşıyor Ak Parti'ye en düşük oy çıkan yaş grubu ise yüzde 31.6 ile 18-24 yaş grubu . CHP en yüksek oy oranlarına 45-54 yaş grubunda yüzde 30.7 ve 55-64 yaş grubunda yüzde 29.6 ile ulaşıyor. CHP'ye en düşük oy çıkan yaş grubu ise yüzde 21 ile 35-44 yaş grubu. MHP en yüksek oy oranlarına 18-24 yaş grubunda yüzde 21 ve 25-34 yaş grubunda yüzde 18.6 ile ulaşıyor. MHP'nin oyları 45 yaş üzerinde seçmende düşmeye başlıyor. 65 yaş üstü seçmen grubunda oy oranı yüzde 8.5 'e kadar düşüyor HDP en yüksek oy oranlarına 18-24 yaş grubunda yüzde 12 .6 ve 25-34 yaş grubunda 11,4 ile ulaşıyor. HDP'ye en düşük oy çıkan yaş grubu ise yüzde 8.4 ile 35-44 yaş grubunda. 

AK PARTİ KADINLARIN OYUNU ALIYOR

Ankete katılanların yüzde 50,4 erkek ve yüzde 49,6 kadın seçmen. Seçimlerde oy kullanacağını belirten kadınların yüzde 48,3’ü erkeklerin ise yüzde 41.7,'si AK Parti'ye oy veriyor. Bu rakamlar AK Parti'nin kadınlardan daha fazla rağbet gördüğünü gösteriyor. Kadınların yüzde 28.2'si erkeklerin yüzde 25.3'ü CHP'ye oy veriyor. Uzun süre sonra ilk defa seçim kampanyasını başarılı yürüten CHP kadın ve erkeklerde eşit oranlarda tercih edilen siyasi parti olarak dikkat çekiyor. Yine, oy kullanacağını belirten kadınların yüzde 11,6'sı erkeklerin yüzde 19,2'si MHP'ye oy vereceğini söylüyor. MHP, kadın seçmenlerce tercih edilmiyor. Kadınların sadece yüzde 5,6 sı oy vereceği parti konusunda kararsız olduğunu belirtiyor.MHP'nin son 15 günde kadın seçmene ulaşması zor gözüküyor

CHP, MARMARA VE EGE'DE OYLARINI ARTTIRDI

2011 milletvekili seçimlerinde partilerin Türkiye'nin bölgelerinde aldığı oylarla anketteki sonuçları karşılaştırdığımızda ,CHP'nin Marmara ve Ege bölgelerinde oylarını artırdığını (İstanbul da CHP oylarını artırıyor ) Marmara da oy oranını (yüzde 30.98'den yüzde 31.9 'a) Ege Bölgesinde ise (yüzde 35,73'den yüzde36,73 'e )çıkardığı görülüyor. CHP’nin Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde oylarının yüzde 5'in altına kadar düşmesi yine çalışmanın ilginç verilerinden İç Anadolu bölgesinde oy oranı ufak bir düşüş ile yüzde 20.8 seviyesinde görünüyor. MHP'nin İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde oylarını artırdığını İç Anadolu da oy oranını (yüzde 15.34'den yüzde 18.3 'e) Ege Bölgesinde ise( yüzde 14.71'den yüzde 16,1 'e) çıkardığı görülüyor. MHP'nin beklenildiği üzere Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde oylarının yüzde 5'in altına düştüğü gözleniyor. MHP'nin en yüksek oy oranını yakaladığı bölge bir önceki milletvekili seçiminde de olduğu gibi yüzde 19.7 ile Akdeniz Bölgesi. Ak Parti'nin tüm bölgelerde oy oranının bir önceki seçimlere göre düştüğü gözleniyor. En az fire Karadeniz Bölgesi'nden. Geçen seçimde yüzde 58,22 olan Karadeniz Bölgesi'nde oy oranı ankete göre yüzde 56.2 düzeyinde. En fazla oy oranı düşüşü Güneydoğu Anadolu bölgesinde. Önceki seçimde bu bölgede yüzde 51,38 oy oranını yakalayan AK Partinin anketteki oy oranı yüzde 42.3 oranlarına kadar geriledi. Oy oranının yüzde 50'lerin üzerinde seyrettiği bölge sayısı 4'ten 2 'ye düştü. İç Anadolu Bölgesinde yüzde 50.9 ve Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 56,2 oy oranı gözüküyor. HDP'nin ise parti olarak seçime girme kararı sonrası tüm bölgelerde oy oranını artırdığı gözleniyor. En fazla oy artışı Güneydoğu (yüzde 32’den yüzde 41’e) ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde (yüzde 27’den yüzde 34’e) çıkardığı gözükmektedir. Her ne kadar bu bölgelerde artış sağlasa da, iki bölgenin toplam seçmen sayısının, tüm seçmenin yaklaşık yüzde 13,2’sini teşkil ettiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

AK PARTİ'NİN OYLARI MHP'YE, CHP'NİN OYLARI HDP'YE

Anket, 22 Haziran 2011'de yapılan Milletvekili seçimlerinde partilerin aldığı oy oranları referans alındığında, 7 Haziran 2015'te yapılacak genel seçimlerde partiler arasında yaşanması beklenen oy kaymalarıyla ilgili ipuçları da verdi. Ankete göre AK Parti'ye oy veren seçmenin yüzde 5,4’ü MHP’ye oy vereceğini belirtti. Bu oran MHP’nin Türkiye de oy oranını 2.6 puan arttırdı. Yine bir önceki seçimlere göre MHP'ye oy veren seçmenin yüzde 8,2'si ise CHP'ye oy vereceğini belirtti. Bu oran CHP'nin Türkiye de oy oranını 1.02 puan arttırdı.. Bir önceki seçimlere göre Ak Parti'ye oy veren seçmenin yüzde 3,1'i ise HDP'ye oy vereceğini belirtti. Bu oran HDP’nin Türkiye de oy oranını 1.5 puan arttırdı. Bir önceki seçimlere göre CHP'ye oy veren seçmenin yüzde 3,2'si ise HDP'ye oy vereceğini belirtti. Bu oran HDP’nin Türkiye de oy oranını 0.8 puan arttırdı

HDP BARAJI NASIL GEÇEBİLİR?

Uzmanlara göre, HDP'nin barajı aşabilmesi iki etkene bağlı. HDP'nin kuvvetli olduğu Avrupa da seçime katılım oranının yüzde 70'in altına düşmemesi. Zira Türkiye’de yüzde 9-10 bandındaki HDP oyları, yurtdışı anketlerde yüzde 14-18 bandında hareket ediyor. İkinci etken ise Türkiye genelinde seçime katılma oranı. 2011 yılında seçime katılım yüzde 83.2 olarak gerçekleşmişti. 7 Haziran seçimlerinde katılım oranı yüzde 85'in altında kalırsa HDP'nin barajı geçmesi yüksek ihtimal, yüzde 88-90 civarı katılım olursa HDP'nin barajı geçme ihtimali zayıflıyor. 2011 seçimlerindeki CHP ve MHP'li küskünlerin bu seçimdeki tavrı ve bu seçimde Ak Partili küskünlerin sandığa gidip gitmemesi HDP'nin barajı aşıp aşmayacağını belirleyecek

PARTİ TERCİH ETME SEBEBİ

Anket çalışmasında, "Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz" sorusunda parti ismi söyleyen seçmene, "bu partiye oy verme sebepleri" de soruldu. Ak Parti'ye oy vereceğini söyleyen katılımcılar tercih nedeni olarak "Ekonomik istikrar, partinin doğal lideri, daha iyisi yok, tek başına iktidar olma "cevabını verdiler. CHP’ye oy vereceğini söyleyen katılımcılar tercih nedeni olarak "Seçim vaatleri ve siyasi görüşüne uyması" cevabını verdiler. MHP’ye oy vereceğini söyleyen katılımcılar "Milliyetçilik, ülkücü olmak, Ak Parti hükümetinin gitmesi ve çözüm süreci" cevabını verdiler. HDP' ye oy vereceğini söyleyen katılımcılar ise "Kürt olması, barajı aşmasını istemesi ve çözüm süreci" cevabını verdiler. 

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.