Sayıştay'ın yetkisi kısıtlandı
Sayıştay Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Yasa, Sayıştay'ın denetim yetkilerini düzenliyor. Buna göre genelge ve yönetmeliklere uygun hareket eden kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetleri Sayıştay tarafından kanuna uygunluk bakımından denetlenemeyecek.
Sayıştay artık, kamu idarelerinin tüm hesap ve işlemlerinin gerekliliği, ölçülülüğü, etkililiği, ekonomikliği, verimliliği gibi konularda denetim raporu düzenleyemeyecek. Yine denetim raporlarında kamu idaresinin takdir yetkisini kısıtlayacak veya ortadan kaldıracak görüş ve talepte bulunamayacak.
Düzenlilik denetimi, kamu idarelerinin gelir, gider ve malları ile bunlara ilişkin mali nitelikteki tüm hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığının tespitini kapsayacak şekilde yapılacak.
Söz konusu hesap ve işlemler dışında kalan diğer işlem ve faaliyetler düzenlilik denetimi kapsamında değerlendirilemeyecek. Yapılan düzenlilik denetiminin kapsamına ilişkin denetlenen kamu idaresi ile ortaya çıkan görüş farklılıklarının nasıl giderileceği hususu yönetmelikle düzenlenecek.
5 KİŞİLİK KOMİSYON KURULACAK
Yapılan denetimler sonucunda, ilgili kanun, tüzük, kararname, yönetmelik ile kamu idareleri tarafından yapılan düzenleme ve verilen görüşlere aykırı denetim raporu düzenlenemeyecek. Ancak, bu düzenlemelerin ilgili kanunlara aykırı olduğu kanaatine varılır ve bu hususa Başkanlık tarafından da iştirak edilir ise, düzenlenen rapor Başkanlık tarafından ilgili mercilere gönderilebilecek. İlgili kamu idaresi Sayıştay görüşüne katılırsa düzeltme yapılacak, katılmaz ise 3 kişi Sayıştay'dan 2 kişi de ilgili kamu idaresinden görevlendirilerek komisyon raporu hazırlanacak. Bu rapora göre işlem yapılacak.
CHP: MECLİS'İN YETKİSİ KATLEDİLDİ
Yasanın görüşülmesi sırasında muhalefet partilerinden sert eleştiriler geldi ve yasanın geri çekilmesi istendi.
CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Akif Hamzaçebi getirilen maddeyle, Sayıştay'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapacağı denetimin katledildiğini ileri sürdü.
Hamzaçebi, "Şimdi bir bakanlık bir genelge yayınlayacak, eğer o genelgeye uygun harcama yapılmış ise Sayıştay bunu denetlemeyecek, Sayıştay 'Bu genelge kanuna aykırıdır.' yorumunu yapamayacak. Böyle bir şey olmaz değerli arkadaşlar, 39'uncu madde yanlıştır" dedi.
MHP'DEN 'İÇ KONTROL' TEPKİSİ
MHP Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu ise "Düzenleme ile Sayıştay denetiminin çok önemli unsurları arasında bulunan kamu idarelerinin mali rapor ve tablolarının güvenilirliği ve doğruluğu hakkında görüş bildirilmesi, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli olarak kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesi, iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesine ilişkin görev ve yetkiler ortadan kalkacaktır" yorumunda bulundu.
HABER: ÇETİN ÇİFTÇİ / BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.