SASA 50. Yılında İhracata Odaklanacak, Hedef Dünya Liderliği
Yatırımların hayata geçmesinin ardından ihracata odaklanacak olan SASA, cari açığa yıllık 350 milyon dolarlık fayda sağlayacak.
“Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2015 yılı sıralamasında 73., Adana’da ise lider konumda bulunan, polyester elyaf, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olan SASA, 50. yılını kutluyor. Geçtiğimiz yılı 180 milyon dolarlık ihracat ve 1.2 milyar TL ciro ile kapatan SASA, kurulduğu 1966 yılından bu yana 60 kat büyüdü.
Dünya’da halı konusunda sektör lideri olan Merinos markasını da bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu “Dünyanın en büyük polyester elyaf üreticilerinden olan Türkiye’nin gururu SASA’nın 50. yılını çalışanlarımız, hissedarlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle çok büyük bir aile olarak kutluyoruz. SASA’nın başarılarla dolu geçmişinden ilham alarak hedefimizi daha da büyüttük” dedi.
SASA ve İlkler
-Banknotlardaki holografik şeritlerin ve şeker hastalığı test cihazlarının “stick”lerinin Türkiye’deki tek hammadde üreticisi.
-Türkiye’nin ilk PET şişe ve biberon üreticisi.
-Türkiye’nin ilk PET resin üreticisi.
-Türkiye’nin ilk fitalatsız plastifiyan üreticisi.
-Türkiye’nin ilk renkli elyaf üreticisi.
-Türkiye’nin ilk biyobozunur polimer üreticisi.
-Avrupa’nın ilk pet şişe geri dönüşüm tesisi sahibi.
-Dünya’nın ilk direkt pet şişe dönüşüm patenti sahibi.
SASA’da Değişim 2015 Yılında Başladı
2015 yılında SASA’nın yüzde 51’lik hissesini Sabancı Holding’ten 104,5 milyon dolar karşılığında alan Erdemoğlu Holding, satın almanın hemen ardından yaşanan çağrı sürecinde, 70 milyon dolarlık alımla hisse oranını yüzde 84.8’e çıkardı. Sürecin tamamlanmasının ardından, SASA’nın dünya liginde en üst sıralara çıkması için yatırımlara hız veren Erdemoğlu Holding, 2 yıl içerisinde gerçekleştirilecek toplam 210 milyon dolarlık yatırım planını açıkladı. Yatırım planının ilk aşamasında, 350 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, 1 milyon metrekarelik alan üzerine kurulu olan SASA Adana Üretim Kompleksi son teknoloji ile donatılacak. İlk etabı 2019 yılında tamamlanacak yatırımlar, FDY iplik ve tekstüre iplikle devam edecek.
SASA’da gerçekleştirilen yatırımlarla ilgili bilgi veren İbrahim Erdemoğlu “SASA, yemek yaparken kullandığımız fırının düğmesinden, otomobillerimizin aynasına, koltuklarımızın kumaşından ıslak mendillere, banknotların içerisindeki holografik şerit folyoya kadar hayatımızın birçok alanında yer alıyor. 2015 yılında SASA’yı satın alırken, işimizi daha da büyütmeyi, büyümeyi sağlarken de ülke ekonomisine fayda sağlamayı hedefledik. Satın alma bedeli, yatırımlar ve diğer harcamaları göz önüne aldığımızda toplam rakamın 600 milyon doları bulacağını düşünüyoruz” dedi. Polyester elyaf sektöründe 1 milyar dolarlık ithalat yükü olduğunu belirten Erdemoğlu; “Büyümeyle birlikte 250 milyon dolarlık polyester elyaf ithalatının önüne geçeceğiz.
SASA 50. Yılında İhracata Odaklanacak
SASA’nın 50. yılında ihracata odaklanacağını ve yeni iş kollarıyla büyüyeceğini söyleyen İbrahim Erdemoğlu “İlk etapta sadece elyaf üretimi için yatırım yapıyoruz. İkinci ve üçüncü faz yatırımlarımızı tekstüre ve FDY iplik üretimi üzerine yapmayı planlıyoruz. Uzun vadeli planımız 1 milyar dolar olan sektör ithalatını bitirmek ve Türkiye’yi polyester üretim merkezi haline getirmek” dedi.
SASA Üretimde Dünya Lideri Olacak
Yeni yatırımlar sonucunda, 2019 yılında İSO 500’de ilk 30 şirket arasında yer almayı hedefleyen SASA, Türkiye polyester elyaf pazarındaki payını yüzde 78’e çıkartmayı amaçlıyor. Yatırımların tamamlanmasıyla SASA, 2019’da dünyanın ilk 1.000 ton/gün kapasiteli elyaf hattına sahip olacak ve cirosunu 1.1 milyar dolara çıkaracak. Böylelikle SASA, Çin dışı dünya pazarının en büyük polyester elyaf üreticisi olacak.
En önemli gündem maddelerinin Çin dışı Pazar liderliği olduğunu vurgulayan İbrahim Erdemoğlu “SASA Çin ile global düzeyde rekabet edecek. Stratejimiz en iyi fiyatı yakalamak üzerine kurulu. Bunu da teknolojik yatırımlarla başaracağız. En son teknoloji sayesinde daha az enerjiyle üretim yapacağız” dedi. Erdemoğlu, teknolojik alt yapı ve makine parkı yenilemesinin ardından Ar-Ge’ye ağırlık verileceğinin de altını çizdi.
Sürdürülebilir Büyüme Önemli Gündem Maddesi
1991 yılında ÇEVKO’nun kurucu üyelerinden olan SASA, gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerin temelinde kaynak verimliliği duyarlılığı ve çevreye saygı ilkesini benimseyerek hareket ediyor.
İşletme modelini sürdürülebilir büyüme çerçevesinde yenilemeye hazırlanan SASA, ürün geliştirmeden enerji verimliliğine, karbon ayak izini azaltmaktan kullandığı kaynağı geri kazanmaya kadar birçok projeyi hayata geçirecek.
5 Bin kişilik Merinos Servi Erdemoğlu Camii 2017 de açılacak
ERDEMOĞLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 1996'da babaları adına Mehmet Erdemoğlu Camisi'ni yaptırmalarının ardından annelerinin de kendi adına bir cami istediğini bu nedenle, 5 bin kişilik olarak Gaziantep'in en büyük camisi Merinos Servi Erdemoğlu Camisi'ni yaptırdıklarını ve caminin 2017 yılında açılacağını söyledi.
Besni’de sıra Üniversite’ye geldi
Merinos markasını da bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding, 2014 yılında baba ocağı Besni'de 15 milyon liralık yatırımla Mimarlık Fakültesi inşasına başladı. İbrahim Erdemoğlu, şu sıralarda, Besni'de altı fakültelik teknik üniversite kurmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Kurulacak üniversitenin üç fakültesini kendilerinin yapacağını, üç fakültenin de devlet tarafından yapılmasını istediklerini vurguladı. İbrahim Erdemoğlu, Erdemoğlu Holding'in bugüne kadar yaptırdığı okullarda 10 bin kadar öğrencinin eğitim gördüğünü ve bu tip yatırımları kesintisiz sürdürmeyi hedeflediklerini de açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.