SANSÜR

SANSÜR
Sözlük anlamı olarak sansür sözcüğü, ?insanın düşündüklerini ve inandıklarını özgürce açıklamasının, ifade etmesinin ve bunları konuşmasının...



Sözlük anlamı olarak sansür sözcüğü, ?insanın düşündüklerini ve inandıklarını özgürce açıklamasının, ifade etmesinin ve bunları konuşmasının çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır? diye açıklanıp özetlenebilir. Pek çok durumda devlet dediğimiz müesses düzen tarafından uygulanır. En somut amacı, devleti yönetenlerden tarafından zararlı görülen fikirlerden ve düşüncelerden toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde ve yönde geliştirmek, etkilemek ve yönlendirmektir.

 

Bir de bireysel sansürden söz etmek yerinde olacaktır: Kişinin kendi düşüncelerine, fikirlerine, eylemlerine, davranışlarına, kararlarına ve hatta duygularına bir şekilde sansür uygulamasını kastediyorum. Sözünü etmeye çalıştığım sansür; düşünülmeden, sonuçları hesaplanmadan, getirileri ve götürüleri değerlendirilmeden, ölçülüp tartılmadan rastgele yapılan ego kaynaklı ve sonuçları tahrip edici eylemlere sınır koymak olarak açıklanabilecek bir sansür..

Soru şu: Kişi, kendi düşüncelerine, kararlarına ve eylemlerine sansür uygulamalı mı?

Genel anlamdaki sansür uygulamasının gerekip gerekmediği, yararları ve zararları tartışılır elbette. Ancak konumuz bu değil. Üzerinde durduğumuz sansür, bireysel sansür. Esasında devlet tarafından uygulanan sansür, kitap, dergi, gazete gibi basın yayın organları, medya ve kitle haberleşme ve iletişim araçları üzerinden uygulanan sansür ile bir yere kadar düşüncelerin ve fikirlerin açıklanması ve kamuya duyurulması engellenebilir, sınırlandırılabilir. Fakat bireyin beynindeki düşünceler prangalanamaz.

 

Ancak bireyin kendisi sonuçlarından zarar gördüğü bazı fikirlerine kararlarına, eylemlerine veya davranışlarına bizzat sansür uygulayabilir. Asıl etkili olan ve sonuç doğurabilen sansür de budur.

İşin aslına bakarsanız insanın böyle bir sansür önlemine zaman zaman başvurması hem kaçınılmaz, hem de yararlı olmaktadır

ÖZSÖZ: ?İnsanın kendisine verdiği acıyı kontrol etmek,

olaylardan kaynaklanan acıları yönlendirmekten

çok daha iyidir.? (Ted Kekker)

CUMA ALİ YÜREKLİ. 12.02.2013

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.