Sanayi üretimi ve süt dağıtımı

Sanayi üretimi ve süt dağıtımı
27 aydır kesintisiz artan sanayi üretimi ne anlama geliyor? Başbakan okullarda süt dağıtımı için müjdeyi verdi ama dikkat çekmek istediğim birkaç ayrıntı...



27 aydır kesintisiz artan sanayi üretimi ne anlama geliyor? Başbakan okullarda süt dağıtımı için müjdeyi verdi ama dikkat çekmek istediğim birkaç ayrıntı var..

Büyümenin en önemli göstergelerinden biri Sanayi Üretim rakamlarıdır. Sanayi üretimi özellikle de imalat sanayi artış rakamları milli gelir büyümesi için bir öncü göstergedir. Sanayi üretim rakamlarından milli gelirin büyümesi aşağı yukarı tahmin edilir...

9 Nisan Pazartesi günü Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi Üretim endeksini açıkladı. Sanayi üretim endeksi şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 arttı.

Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış endeks bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarken geçen yıla göre yüzde 1,6 artarak 27. ayında da kesintisiz artışını sürdürdü...Sanayi üretim endeksi verileri beklentilerin de üzerinde geldi. Ocakta bu rakam yüzde 1,5'ti.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, küresel krizin yaşandığı 2010 yılında yüzde 8,9, 2011 yılında yüzde 8,8 gibi rekor seviyede büyüyen Türkiye ekonomisini uçağa benzetmişti.

Başçı o dönemde uçağın tekerleklerinin yere değdiğini fakat arkadan yaklaşan küresel fırtınanın tehlikesinin henüz geçmediğini ve kemerlerin çözülmemesi gerektiğini ifade etmişti.

Başçı'nın tespitlerine katılmayan kesim Ocak ve Şubat ayındaki veriler sonrasında Merkez Bankası'nın öngörülerine hak vererek, Türkiye ekonomisinin sert bir düşüşten ziyade yumuşak bir iniş gerçekleştirdiğini onayladı..

Henüz çok erken ama sanayi üretim rakamlar bu yıl ekonomik büyümenin asgari yüzde 4 seviyesinde olacağına dair olumlu işaretler veriyor...

Son açıklanan teşvik paketinin de bu rakamlara olumlu katkı yapacağı göz önüne alındığında, Türkiye'nin Orta Vadeli Plan'da öngördüğü yüzde 5'lik büyümenin rahatlıkla yakalanabileceği ve ihtiyaç duyulan istihdamında bu veriler ışığında gerçekleşeceğini görmek için kahin olmaya gerek olmadığını düşünüyorum...

SÜT DAĞITIMINDA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİĞİM HUSUS

21 Mart tarihinde Ak Parti Grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan resmi eğitim kurumlarında okuyan okul öncesi ve ilköğretim 5. sınıfa kadar olan öğrencilere her gün süt dağıtımına başlanacağını müjdesini verdi.

Dağıtımı gerçekleştirilecek sütler en az 200 mililitre uzun ömürlü kutu süt olacak ve zengin fakir ayrımı yapılmadan dağıtılacak.

Pilot uygulaması daha öncesinde başlamıştı. Başbakanın açıklaması süt üreticileri tarafından da büyük memnuniyetle karşılandı

Erdoğan'ın verdiği süt müjdesi beni ilkokul yıllarıma kadar götürdü. İlkokul yıllarında TMO'nun elinde bulunan fazla fındıklar için böyle kararlar alınmıştı. Sonraki yıllarda da benzer uygulamalar gerçekleştirildi.

Burada özellikle bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Sütler her ne kadar uzun ömürlü olsa da dağıtımı esnasında, nakliyesi, saklanması, depolanması ve son kullanım tarihlerine ilişkin bir takım sıkıntılar yaşanabilir.

Nitekim tarihi geçmiş ya da bozulmuş sütler Allah korusun eğitim yaşında çocuklarımızda geri dönülmez sorunlara neden olabilir...

Çok sevdiğim bir söz var "Güven kontrole mani değildir" diye...

Bu süreci denetim altına alacak mekanizmanın da bir an önce planlanmasında fayda var...

Hakan Göksel / Haber7
twitter.com/hakan_goksel
hakan.goksel@haber7.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.