Sanayi üretim endeksi yüzde 3,4 arttı

Sanayi üretim endeksi yüzde 3,4 arttı
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziranda yıllık bazda yüzde 3,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziranda yıllık bazda yüzde 3,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi. 

Öte yandan, haziranda arındırılmamış sanayi üretim endeksinde 2016'nın aynı ayına göre yüzde 3,6 azalış görüldü.

Beklentiler

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, haziranda arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,4 artmasını öngörmüştü.

Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 4,2 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 0,2 artacağı tahmininde bulunmuştu.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi geriledi

Buna göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 geriledi. Haziranda 127 olarak hesaplanan söz konusu endeks, 2016'nın aynı ayında 131,8 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,6 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,5 artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 2,2 ile ara malında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, haziranda bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 7,3 ile tütün ürünleri imalatında görüldü. Bu azalışı, yüzde 5,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 4,6 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti. Aynı dönemde söz konusu sektörlerde en yüksek artış yüzde 29,1 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 19,2 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 14,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.

Arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,7 arttı

Öte yandan bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,5 artış gösterdi.

Özlü: Veriler ülke büyümesinin 2. çeyrekte de hızlanarak devam ettiğini göstermekte

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretimi endeksi verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendirdi.

Özlü, sanayi üretimindeki artışın ülkenin büyümesinin en önemli göstergesi olduğuna dikkati çekerek, "Gelen bu veriler ülke büyümesinin ikinci çeyrekte de hızlanarak devam ettiğini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu. 

Özlü, KOSGEB kredileri ve Kredi Garanti Fonu desteğiyle yurt içinde ikinci çeyrekte talep ve yatırım koşullarının iyileştiğini belirterek, bu durumun sanayi üretiminin artmasına da katkı sağladığını kaydetti.

Vergi teşvikleri ve turizm verilerindeki göreceli iyileşmenin de tüketim talebini ve üretimi artırdığına işaret eden Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülke büyümesindeki bu artış hem iç ve dış talebin yüksek seyretmesi hem de baz etkisinin getireceği olumlu katkıyla üçüncü çeyrekte de artarak devam edecektir. Yıl sonunda bu yılki Orta Vadeli Program öngörüsünden daha hızlı bir büyüme göreceğiz. Türkiye ciddi sanayi potansiyeli olan ve sanayi öncülüğünde büyüyen bir ülkedir. Bu büyümeyi desteklemek amacıyla sanayi yatırımlarını fikir aşamasından üretime geçinceye kadar birçok alanda destekliyoruz. Geçtiğimiz ay yasalaşan üretim reform paketi bunun en önemli örneklerindendir. Üretim reform paketinin uygulanması için ikincil mevzuatlarda son aşamaya geldik. Burada getirdiğimiz yeniliklerin uygulamaya alınmasıyla sanayi üretiminde uzun vadeli bir artış göreceğiz."

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman,Sevde Sena Çetindağ-Erdal Çelikel

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.