Saldırıya tepkiler çığ gibi büyüyor?

Saldırıya tepkiler çığ gibi büyüyor?
Diyarbakır'da 13 askerin şehit edildiği olayla ilgili büyük tepki var. Siyasi partiler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarından peş peşe açıklamalar...


Diyarbakır'da 13 askerin şehit edildiği olayla ilgili büyük tepki var. Siyasi partiler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarından peş peşe açıklamalar geliyor.

HAS PARTİ NUMAN KURTULMUŞ

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, terör acısının sona ermesi için başta siyaset kurumu olmak üzere devletin bütün kurumlarına ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne büyük görevler düştüğünü belirtti.

Diyarbakır'daki terörist saldırıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e telgraf gönderen Kurtulmuş, şehit askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralı askerlere acil şifalar diledi.

Terörün Türkiye'ye yıllardır büyük acılar yaşattığını belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Bu acının sona ermesi için başta siyaset kurumu olmak üzere devletin bütün kurumlarına ve Silahlı Kuvvetlerimize büyük görevler düşmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele konusundaki fedakarlığını ve kararlılığını takdir ediyoruz. Tüm milletimiz bu kararlılığın arkasındadır.

Bu hain saldırıyı gerçekleştirenlerin en kısa sürede yakalanarak hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyor ve şehitlerimize Allah'tan rahmet, şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.''

BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ: ''TBMM GEREĞİNİ YAPMALIDIR.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin ''TBMM gereğini yapmalıdır. Hak bilmez, hukuk tanımaz, dağdaki zihniyeti Meclis'e taşıyan, aynı onlar gibi davranış içinde olan bu güruha demokrasi denilerek anlayışla yaklaşmak bu milletin huzur ve güvenliğine karşı yapılmış bir dalalettir'' açıklamasında bulundu.

Destici, yaptığı yazılı açıklamada, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki saldırı sonucu 13 askerin şehit olduğunu, 7 askerin yaralandığını anımsatarak, ilk defa güpegündüz böyle büyük bir saldırı olduğunu söyledi.

''Devleti yönetenlerin kınama mesajlarıyla durumu geçiştirmeye çalışacaklarını'' savunan Destici, şunları kaydetti:

''Bugün şehit olan 13 Mehmetçiğimizin ve daha önceki şehitlerimizin vebali 30 yıldır bu ülkeyi yöneten sivil ve askeri bürokrasi ile siyasetçilerin omuzlarındadır. Çünkü terör ve teröristle mücadelede gereğini yapmadıkları ortadadır. Hükümet açılım politikalarına ayıracağı zaman ve enerjinin yarısını terörle mücadele konusuna ayırıp, kararlılığını göstermiş olsaydı belki bir mesafe alınabilirdi. Bölgede güvenlik sağlanmadan yapılacak bir açılım havanda su dövmek olacaktır.

Bölücü terör unsurlarının siyasi uzantıları da pervasız duruşlarını devam ettiriyorlar. Yemin etmeme ısrarlarını sürdürüyorlar. Kararlı bir devlete bu noktadan sonra yakışan iş PKK'ya terör örgütü bile diyemeyen bu güruhun milletvekilliklerini düşürmektir. TBMM gereğini yapmalıdır. Milletin TBMM'den beklediği budur. Hak bilmez, hukuk tanımaz, dağdaki zihniyeti Meclis'e taşıyan, aynı onlar gibi davranış içinde olan bu güruha demokrasi denilerek anlayışla yaklaşmak bu milletin huzur ve güvenliğine karşı yapılmış bir dalalettir. TBMM'nin yapacağı ikinci iş ise hemen idam cezasını TCK'ya tekrar koymaktır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Terörle mücadelenin yolu yöntemi bellidir. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur.''

Şehitlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Destici, terörle mücadelenin siyaset üstü bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bütün siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını ortak tavır almaya ve terörü lanetlemeye davet etti.

-HAK-İŞ GENEL BAŞKANI ARSLAN SALDIRIYI KINADI

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Arslan, yayımladığı başsağlığı mesajında, "son günlerde artış eğilimine giren ve bugün 13 askerin şehit düşmesine neden olan terörist saldırıların geçmişte bilinen ve tanınan bir senaryonun yeniden sahneye konulmasından ibaret olduğunu" belirtti.

Arslan, mesajında şunları kaydetti:

''Bu kötü oyunu değişik yöntemlerle ve değişik zamanlarda tekrar sahneye koyanların tek amacı, ülkemizin huzur ve istikrarını bozmak ve toplumda bir panik ve korku havası yaratmaktır. Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada önemli bir konuma geldiği bir dönemde, her türlü olumlu gelişmeye rağmen birilerinin hep terör istediği aşikardır. Bunların ortaya çıkartılması ve engellenmesi gerekmektedir.

Bu süreçte herkes daha soğukkanlı, ama daha kararlı davranmalıdır. Toplumsal sorunların başında gelen terör sorununa çözüm konusunda sivil toplum örgütlerinin de görüş ve önerilerini sunacağı bir süreç ortaya konulmalıdır.

Hak-İş olarak Türkiye'nin huzurunu bozmaya yönelik saldırıları nefretle kınıyor, saldırılarda hayatını kaybeden şehitlerimize Cenabı Hak'tan rahmet, ailelerine ve milletimize sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.''

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: ''İNSANLIK SUÇLARIYLA BESLENEN TERÖRÜ LANETLİYORUZ''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde çıkan çatışmada 13 askerin şehit olması nedeniyle yaptığı açıklamada, ''insanlık suçları ile beslenen terörü kınadıklarını'' belirtti.

Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'


Prof. Laçiner: Daha çok şehit gider..

Çanakkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Sedat Laçiner, 13 askerin şehit edildiği olayda yıllardır aynı hatanın yapıldığını söyledi.

Çanakkale Üniversitesi öğretim üyesi  Prof. Sedat Laçiner, PKK'nın bu olayı mutlaka silahla çözmek istediğini, BDP'nin de bugüne kadar kendi iradesini ortaya koymadığını dile getirerek "Bugün şehit olanlar BDP'nin sorumlu tutulacaktır" dedi.

Laçiner,  güvenlik güçlerinin yeniden yapılanmadığı ve bölgeye yönelik farklı bir yapıya girmediği müddetçe uzun süren çabaların biranda heba olabildiğini dile getirdi.

Laçiner, Kara kuvvetleri ile jandarma ile teröristle mücadele yapılmaz. Karakolda bekleniyor roket saldırısı yapılıyor, ardından dışarda arama yapılıyor, böyle olduğu sürece şehit sayısı artırılacaktır. Sahada dolaşarak terörist aranmaz. Bunları tekrarlamaktan bıktım. Açık araziye çıkıp 2-3 kişi aranıyor. Türkiye 30 yıldır bunu yapıyor.

Devletin havadan araçları istihbaratı ile bu olaylar çözülmedediği ve teröristle uzman kişilerin mücadele etmediği sürece çözüm yoktur. Çaycı börekçinin yapacağı mücadele ile bu iş olmaz. Bugün sadece 3 uzman şehit verilirken 13 tane da aceme asker hayatını kaybetti.


Ensarioğlu: Yine aynı oyunu oynadılar..

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 13 askerin şehit olmasıyla ilgili olayların tesadüfi olmadığını söyledi.

Habertürk'te canlı yayına  BDP'nin yemin krizi ve bu konuda atılan adımları konuşmak için geldiğini ancak aldığı acı haberle yıkıldığını söyleyen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'ndan sert tepki geldi.

Galip Ensarioğlu, Siyaset bunun için yapılmalı. BDP'liler Meclis'e bunun için gelmeli." dedi. Galip Ensarioğlu, geçmişte de benzer olayların yaşandığını, Türkiye'de demokrasinin gelişeceği, Avrupa ile müzakerelerin görüşüleceği, Anayasa'nın değişeceği, ve Türkiye'nin hayati önemli adımlarının atılacağı dönemlerde mutlaka saldırı oldu.

Bugün de BDP ile görüşmeler yapılıyor. BDP'nin Meclis'e gelmesi konuşuluyordu. Bunlar konuşulurken böyle bir haber alıyoruz. Birileri çözüm olmasın bu ülkede huzur olmasın peşindeler dedi.

Ensarioğlu, bu olayın Öcalan'a rağmen yapıldığını, Türkiye'de çözümsüzlükten beslenen hem ekonomik hem de ideolojik ranttan faydalanlanlar yine aynı oyunu oynadılar" dedi. Ensarioğlu Türkiye'nin çözümden başka çaresi yoktur. Seçimden sonra ölen PKK'li sayısı 30'un üzerinde YSK kararı sonrası ölen 2 kişi, ve bugün 13 asker şehit. Bugün çözümün dışında bir çaremiz yoktur." dedi. Ensarioğlu, BDP'lilerin tüm ölümlerden sorumlu olmaması için biran önce Meclis'e gelip yemin etmesi gerektiğini söyledi.

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.