Sait Özdemir: Sosyal medya bağlısı mı, yoksa bağımlısı mısınız?
Sosyal medya bağlısı mı, yoksa bağımlısı mısınız?
Geçenlerde haber kanallarında Almanya'daki sağlık sigortası kurumlarından DAK’ın
Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'ndeki Çocuk ve Gençlerde Bağımlılık Araştırmaları Merkezi ile ortaklaşa yaptığı araştırmada 12 ile 17 yaş arasındaki gençlerin günde ortalama iki buçuk saatlerini sosyal medyada geçirdiklerini tespit etmişler.
Teknolojinin gün geçtikçe yeni buluşlarla daha fazla imkân sunması internet ve sosyal medya bağımlılıklarını da arttırmaya devam ediyor. Dünyada 210 milyon kişi internet ve sosyal medya bağımlılığından muzdaripken, internet kullanıcılarının yüzde 60’ının sosyal medyayı aktif olarak kullandığı ülkemizde ise bu rakam 48 milyon kişi. 2018 itibariyle dünya nüfusunun %42’si yani 3.19 milyar insan en az bir sosyal ağa bağlı.
2018 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre günde 1 saatini mobilde geçiren gençlere kıyasla günde 5 saatini telefon kullanımına ayıran gençler 2 kat daha fazla depresyon belirtileri gösteriyorlar.
Sosyal medya bağımlılığı sadece gün içerisindeki davranışlarımızı değil, uyku alışkanlıklarımızı da etkiliyor. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre kişilerin %71’i mobil cihazlarıyla birlikte ya da yakın mesafede tutarak uyuyorlar ve telefonlarıyla ilgilenmekten yeterli uyku alamıyorlar.
Sürekli ekrana bakmanın ya da özellikle karanlık bir ortamda ekran ışığına fazla maruz kalmanın sağlıklı uyku düzenine olan olumsuz etkisi malum.
18 – 24 yaş arası gençlerin %50’si uyanır uyanmaz ilk iş olarak Facebook’a bakıyor. Ocak 2018 itibariyle Türkiye’deki Facebook kullanıcı sayısı 51 milyon kişi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yayımladığı “Gençlik ve Sosyal Medya Araştırma Raporu”na göre, günde 6 saatten fazla sosyal medya kullanan gençlerin oranı %13. Arkadaşlarının sosyal medya bağımlısı olduğunu düşünenlerin oranı ise %57. Gençlerin %45’si ise gün boyunca kesintisiz sosyal medyaya erişimi olsun istiyor.
Ekranların ötesinde de birbirimize dokunup, düşünce ve duygularımızı paylaşıp birbirimize bağlanarak gerçekleştirmeliyiz. Daha az ekran, daha fazla sohbetin olduğu mutlu haftalar dileriz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.