Sait Özdemir: Hayatlara umut olabilmek.

Sait Özdemir: Hayatlara umut olabilmek.
"Belki hayatta başka hayatları değiştirmek gibi bir görevimiz vardır.Biliyoruz ki, başkalarına yapacağımız en küçük bir davranışın geri dönüşü vardır. O zaman artık kendimiz için değil, başkaları için de bir şey yapmamız gerekiyor.."

Hayatlara umut olabilmek.

Bazen kendi kendimize tek başıma ben ne yapabilirim ki diye düşündüğümüz zamanlar olur.

Kelebek Etkisini nedir biliyor musunuz?

Kelebek Etkisi Matematikte, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.
Edward N. Lorenz'in hava durumuyla ile ilgili verdiği şu örnekten gelmektedir:
''Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.''

"Rastlantı ve Kaos" adlı kitabı ise Edward Lorenz'in "kelebek etkisi" kavramını "Bir kelebeğin kanat çırpmaları bile belli bir süre sonra atmosferin durumunu tümüyle değiştirebilir" diye açıklıyor.
Genel olarak düşündüğümüzde hepimiz çevremizde farklılıklar meydana getirebilecek kadar üretken olabiliriz. Çünkü hiç bir şeyi amaçsız ve gayesiz yaratmayan Allah( c.c) elbette ki insanoğlunu da amaçsız ve gayesiz yaratmamış ve ona şu dünya denen mekânda bir takım görev ve sorumluluklar yüklemiştir.

Belki hayatta başka hayatları değiştirmek gibi bir görevimiz vardır.Biliyoruz ki, başkalarına yapacağımız en küçük bir davranışın geri dönüşü vardır. O zaman artık kendimiz için değil, başkaları için de bir şey yapmamız gerekiyor.
Başka hayatlara dokunmak, başka hayatlara ışık olmak, başka hayatlara anlam katmak!

Büyük evliyalardan olan Cüneyt-i Bağdadi hazretleri bir gün deniz kenarında gezerken bir Mecusî, yanına bol miktarda yem almış, denizdeki balıklara yem atarken aralarında şöyle bir konuşma geçer:

Ne yapıyorsun böyle?

Sevap kazanmak için balıklara yem atıyorum. Senin sevap kazanman için, evvela iman etmen lazım. Sen Müslüman değilsin ki, hangi sevaptan bahsediyorsun? Peki, benim bu balıklara yem verdiğimi o bahsettiğin Allah görüyor mu? O’nun bilmediği, O’nun görmediği bir şey yoktur. Bu da bana yeter. Aradan 3-5 sene geçer, Cüneyt-i Bağdadi hazretleri hacca gider, tavaf ederken bakar, deniz kenarında balıklara yem atan Mecusî de tavaf ediyor. Cüneyt-i Bağdadi hazretleri sormuş: Buralarda senin ne işin var? O beni gördü. Nasıl gördü? Sen gittikten sonra içimde bir nur parladı, baktım, balıkların hepsi Kelime-i şehadet getiriyor. Ağaçlara baktım, Kelime-i şehadet getiriyor, ben de Kelime-i şehadet getirmeye başladım. Senin Rabbin beni gördü. O gördüğü için de buraya geldim. Sana şöyle bir nasihatta bulunacağım: “İyilik yap denize at, balık görmezse Halik bilir.”

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.