Sağlık Bakanlığı'ndan ''grip'' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, grip aktivitesinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son hafta itibariyle "pik düzeyini" tamamladığını, ancak halen yüksek düzeyde seyrettiğini bildirdi.
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı, grip aktivitesinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son hafta itibariyle "pik düzeyini" tamamladığını, ancak halen yüksek düzeyde seyrettiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, dünyada grip sezonunun yılın 40. haftasında başlayarak, bir sonraki yılın 20. haftasına kadar devam ettiği ve Türkiye'deki grip vakalarının haftalık olarak değerlendirilerek, elde edilen verilerin eş zamanlı olarak Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşıldığı belirtildi.
Türkiye'de grip hastalığının gönüllü 180 aile hekiminin katıldığı sentinel sürveyans ile takip edildiği, bunun yanı sıra laboratuvarlarda 81 ilden grip ön tanısı ile yatırılan hastalardan alınan klinik örnekler üzerinden analizler yapıldığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Analizler sırasında grip virüslerinin yanı sıra diğer solunum yolu hastalıkları da araştırılmaktadır. Grip virüsleri arasında İnfluenza A (H3N2) diğer grip virüslerine göre bu sezon daha fazla görülüyor olmasına rağmen, Avrupa’nın güneyinin de dahil olduğu bazı bölgelerde tespit edilen İnfluenza A (H1N1) sayılarında artış mevcuttur. Avrupa’da yüksek olan grip hareketliliği halen devam etmektedir. 34 ülkede çalışılan 2 bin 535 numunenin yüzde 49’unda grip virüsü tespit edilmiştir. Kuzey Amerika’da grip hareketliliği 2014 yılının sonunda ulaştığı en yüksek düzeyden sonra halen yüksek düzeyde devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise grip vakaları 2014 yılı Aralık ayında ulaştığı yüzde 30,4’lük düzeyinden yüzde 12,1 düzeyine gerilemiştir."
Açıklamada ayrıca, "Dünyada olduğu gibi ülkemizde son hafta itibariyle grip aktivitesi pik düzeyini tamamlamıştır, ancak halen yüksek düzeydedir" ifadesi kullanılırken, 12'nci hafta itibarı ile üç laboratuvara 5 bin 240 klinik şüpheli örneğinin geldiği, bunlardan 549’unda İnfluenza B, 498’inde influenza A (H1N1), 128’inde İnfluenza A (H3N2) ürediğinin saptandığı, 16-22 Mart itibari ile çalışılan 921 numunenin 312’sinde grip virüsü, 20’sinde ise diğer solunum yolu virüslerinin tespit edildiği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.