Sabancı TÜSİAD?ı es geçti?

Sabancı TÜSİAD?ı es geçti?
 Adana'da tiyatro festivalini açan Güler Sabancı TÜSİAD konusunu hiç açmadı. "Sadece tiyatro konuşalım. Çünkü, tiyatro, birbimizi anlamayı,...


 

Adana'da tiyatro festivalini açan Güler Sabancı TÜSİAD konusunu hiç açmadı.

 

"Sadece tiyatro konuşalım. Çünkü, tiyatro, birbimizi anlamayı, empati yapmayı ortaya çıkarır" dedi.

Güler Sabancı, Kahramanmaraş'ta EnerjiSA'nın ortağı Verbunt'la Hacınınoğlu Köyü mevkiinde yaptırdığı 142 Mw'lik hidro elektrik santralini Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açtıktan sonra Adana'da bizimle buluştu.

Sabancı ile birlikte hem Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutladık hem de bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Adana Tiyatro Festivali'ne "Merhaba" dedik. Sabancı Vakfı'nın ana sponsoru olduğu festival, Seyhan Nehri üzerinde yapılan müthiş gösterilerle, Adanalıları adeta büyüledi.

Bu festivali, Fransa'nın en büyük tiyatro festivali olan ve her yıl Temmuz ayında yapılan Avignon Festivali ile karşılaştıranlar giderek çoğalıyor.

Sadece tiyatro konuşurum

Yorgun olsa da, açılıştan önce bizlerle sohbet etti. Santrallere köylerin adının verilmesinin bu yörelerin tanıtımına yönelik olduğunu söyledi. 114 MW'lik Sarıgülve 214 MW'lik Kandil santrallerinin bitirilmesiyle Maraş'ın yüzde 40'lık elektrik ihtiyacının karşılanacağını anlattı. Gündem yoğun, kahramanımız da Sabancı olunca, aslında her şeyi konuşalım istedik.

Onun, hiç iş konuşmaya niyeti olmadı. TÜSİAD'ın Anayasa paketi tartışmalarıyla ilgili görüşlerini de açık etmedi. Gelin, "Bugün tiyatronun ve festivalin keyfini çıkaralım. Tiyatro birbirimizi anlamayı, empati yapmayı ortaya çıkarır" dedi. Böylece, TÜSİAD da, yeni Anayasa da tiyatronun gölgesinde kaldı.

Seyirci, iyi oyunu kaçırmıyor

Sabancı ile sohbete, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu da katıldı. Bilgin, iyi haberi verdi Sabancı'ya ve "Bir aylık festival sürecinde sahne alacak 7'si yabancı, 10'u yerli toplam 17 oyunun 34 seansı için biletler 3 saatte satılıp bitti" dedi. Sabancı, çok keyiflendi. Festivali başlatan Rahmetli Sakıp Sabancı'nın ruhunu şad ettik. Sabancı, Günay ile Bilgin'in tiyatro ekonomisiyle ilgili bilgileri dinledi. Bilgin, daha önce özel bilgiler iletmişti. "Türk seyircisi sayıca hala az ama iyi oyundan anlıyor ve hiç kaçırmıyor" demişti. Devlet tiyatroları, 60 sahne ve 30 seyyar tiyatro ile 2 milyon seyirciye ulaşmış. Türkiye genelinde  toplam 4 milyon kişi, tiyatroya gidiyormuş. Salon eksikliği var.

Oyundan para kazanılmıyor

Devlet tiyatrolarının yıllık cari harcaması 30 milyon lira. Ayrılan ödenek 110 - 120 milyon liraya ulaşıyor. Bunun en önemli gideri 2 bini kadrolu, gerisi sözleşmeli 3 bine yakın sanatçının maaşına harcanıyor. Peki, tiyatrocu para kazanıyor mu? Sahneden kazanamıyor, dizilerden, reklam filmlerinden durumu kurtarıyor.

Adana'da bu yıl yaşam boyu başarı ödülüne Gülriz Sururi layık görüldü. Günay, Sabancı ve Bilgin'in elinden ödülünü alan Sururi'ye sordum: "Türkiye'yi bir tiyatro sahnesi gibi düşündüğünüzde neler görüyorsunuz?" Sururi, şu cevabı verdi: "Oyunlar, birbirine karışıyor. Gelecek için iyimserlik ile kötümserliği bir arada yaşıyorum. Bu belirsizlik beni korkutuyor."

HABER: Perihan ÇAKIROĞLU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.