Rice'tan Suriye'de 'Kötü Senaryo' uyarısı

Rice'tan Suriye'de 'Kötü Senaryo' uyarısı
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice, Suriye'de şiddetin daha da tırmanması, ihtilafın yayılarak bölgedeki ülkeleri de etkilemesi ve giderek daha fazla mezhepsel...



ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice, Suriye'de şiddetin daha da tırmanması, ihtilafın yayılarak bölgedeki ülkeleri de etkilemesi ve giderek daha fazla mezhepsel çatışmaya dönüşeceği uyarısında bulundu.



ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Suriye'de kötü senaryo ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek ''O da Suriye'de şiddetin daha da tırmanması, ihtilafın yayılarak bölgedeki ülkeleri de etkilemesi ve giderek daha fazla mezhepsel bir şekle bürünmesidir. Böyle bir durumda tek Suriye'de değil, tüm bölgede büyük bir kriz görülür, BMGK'nın birliği bozulur, Annan Planı ölür ve BMGK üyeleri ile uluslararası toplum, Annan Planı dışında ve BMGK'nın yetkisi dışında başka adımlar atma seçeneğiyle karşı karşıya kalır'' dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), ''Suriye'' konulu basına kapalı toplantısı sona erdi. Toplantıda BM-Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın yardımcısı Jean-Marie Guehenno, Cenevre'den video konferans yoluyla Annan'ın Şam'a yaptığı ziyaretle ilgili BMGK'ya bilgi verdi.

Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Büyükelçi Rice, Annan'ın da dediği gibi Suriye'de artık şiddetin en üst noktasına geldiğini dile getirerek, ''Artık otobüsün tekerleklerinin çıktığını görmeye başlayabileceğimizi düşünüyorum'' ifadesini kullandı.

-''Annan Planı ölür''-

Suriye'deki krizin 3 ayrı sonuca doğru gidebileceğini vurgulayan Rice, şunları söyledi:

''Burada en iyi ihtimal Suriye hükümetinin en sonunda Annan Planı çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmesidir. Kofi Annan, bunun için baskıda bulunuyor ve bu, siyasi bir çözüm olabilmesi için en iyi yoldur. Ancak şu aşamada bu, gerçekleşme ihtimali yüksek bir senaryo gibi görünmüyor. İkinci senaryo ise Suriye hükümeti taahhütlerini yerine getirmezse BMGK olarak sorumluluğumuzu yerine getirip Suriyeli yetkililer üzerinde daha çok baskı kurmaktır. Bu baskının içinde yaptırımlar da var. Bu iki senaryoda da Annan Planı ayakta kalır, BMGK'nın birliği ve Suriye'de siyasi süreci yoluna koyma amacı korunur.

Ancak bu iki senaryo olmazsa, geriye tek bir seçenek kalıyor ki bu da en kötü senaryodur ve maalesef şu anda en çok olasılığı olan durum gibi görünüyor. O da Suriye'de şiddetin daha da tırmanması, ihtilafın yayılarak bölgedeki ülkeleri de etkilemesi ve giderek daha fazla mezhepsel bir şekle bürünmesidir. Böyle bir durumda tek Suriye'de değil, tüm bölgede büyük bir kriz görülür, BMGK'nın birliği bozulur, Annan Planı ölür ve BMGK üyeleri ile uluslararası toplum, Annan Planı dışında ve BMGK'nın yetkisi dışında başka adımlar atma seçeneğiyle karşı karşıya kalır.''

-''BMKG, hızlı hareket etmeli''-

Son senaryondan başından beri kaçınmaya çalıştıklarına işaret eden Rice, Suriye hükümetinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda BMGK'nın hızlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Yaptırım konusunun BMGK'da konuşulduğunu ve konuşulmaya devam edileceğini, aynı zamanda BMGK'ya üye ülkelerin başkentlerinde de görüşüleceğini belirten Susan Rice, bu konuda görüş ayrılıklarının olduğunu kaydetti.

Rice, ''Suriye hükümeti taahhütlerini ihlal etti ve bunu haftalar öncesinden söyledik. Bunu yapmaya devam ederlerse bunun sonuçları olacağını söyledik'' diye konuştu.

Kaynak: Haber 7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.