Rekabetçi Sektörler Programı yeni dönem tanıtım semineri Adana’da yapıldı

Rekabetçi Sektörler Programı yeni dönem tanıtım semineri Adana’da yapıldı
Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu.

Yeni dönemin tanıtımı için farklı şehirlerde düzenlenen tanıtım seminerlerinden biri 1 Kasım 2016 tarihinde T.C. Adana Valiliği Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcıları Serkan Tokgöz ve Yıldırım Beyazıt Önal, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hakan Arslan’ın katılımıyla Adana’da gerçekleştirildi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen Rekabetçi Sektörler Programının 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, Türkiye’nin görece daha az gelişmiş 43 ilinde bölgesel rekabet gücünü artırarak sosyo ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla sunulan projelere 565 milyon avro mali kaynak aktarıldı.

 

Rekabetçi Sektörler Programının Türkiye’nin 81 ilini kapsayacak yeni döneminde ise, imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Bu kapsamda 2016 yılı sonu, 2017 yılı başında teklif çağrısı yapılarak desteklenecek projelerin seçimi başlayacak.

 

YENİ DÖNEM TANITIMI ADANA’DA

Rekabetçi Sektörler Programının yeni dönem duyurusu Türkiye genelinde düzenlenen seminerlerle yapılıyor. Seminerlerin ilki 12 Ekim 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Ocak 2017 başına kadar düzenlenecek tanıtım seminerinin Adana ayağı ise 1 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

 

Tanıtım seminerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, programın yeni döneminde altyapı yatırımlarından ziyade Ar-Ge ve inovatif ürün projelerine odaklanacaklarını belirterek, bölgesel rekabetle birlikte küresel pazarlarda ülkenin rekabet gücünü artıracak, yüksek katma değer yaratacak projelere destek sağlanacağını kaydetti. Rekabetçi Sektörler Programının projelerle ilgili olarak planlama, proje geliştirme ve seçimi, ihale, uygulama, izleme ve değerlendirme süreçleri olduğunu ifade eden Altun, yeni dönemde teknik anlamda iki eylem alanı olduğunu, bu alanların “özel sektörün geliştirilmesi” ile “bilim, teknoloji ve yenilik” olduğunu belirtti. Programın ilk dönemde 44 projenin gerçekleştirildiğini dile getiren Altun, bu projelerin 128 milyon avro bütçeli 3 finansal araç projesi, 43 milyon avro bütçeli Samsun Lojistik Merkezi projesi, 66 milyon avro bütçeli 10 İşgem projesi, 66 milyon bütçeli KOBİ’lere yönelik 7 eğitim ve danışmanlık projesi, 36 milyon avro bütçeli 5 turizm projesi, 31 milyon avro bütçeli 4 ortak kullanım atölyesi, 28 milyon avro bütçeli 3 laboratuvar ve Ar-Ge merkezi, 28 milyon avro bütçeli 3 lisanslı depo projesi, 25 milyon avro bütçeli 2 teknik yardım projesi, 20 milyon avro bütçeli 3 teknopark projesi ve 11 milyon avro bütçeli 3 kümelenme projesi olduğunu söyledi.

 

Yeni dönemde geliştirilecek projelerin, ihracatın ve katma değerin artırılmasına; üniversite-kamu-sanayi işbirliğine; yaratıcı endüstriler ile imalat sanayii arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, yaratıcılığın rekabetçiliğe kanalize edilmesine, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesine, yenilikçi fikirler ile sermaye yatırımcıları arasında işbirliği kurulmasına katkı sağlayacak nitelikte olması bekleniyor.

 

Programlama dönemi 2007-2013 yıllarını kapsayan Rekabetçi Sektörler Programı birinci döneminde projelerin seçimi ve olgunlaştırılması tamamlandı; uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor. Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin ise uygulaması 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.

 

BÖLGESEL SEMİNERLERE KİMLER KATILIYOR?

Rekabetçi Sektörler Programının tanıtım seminerlerine projelerden yararlanacak valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, TOBB ve bağlı oda ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kuruluşların temsilcileri katılıyor.

 

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

 

Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.

 

Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, 2014-2020 yılları arasında hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişlemiş olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.

 

www.rekabetcisektorler.org

Rekabetçi Sektörler Programı ilgili detaylı bilgi için:

Haber Atölyesi - 0216 545 01 03

Program ve desteklenen projeler hakkında detaylı bilgiye http://ipa.sanayi.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

adanapost

 

Kaynak:adanapost

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.