Reform Eylem Grubu'nun gündemi ifade hürriyeti

Reform Eylem Grubu'nun gündemi ifade hürriyeti
 Adalet Bakanı Bozdağ, Reform Eylem Grubu toplantısında, Türkiye'de ifade hürriyetini düzenleyen ceza kanunu ve özel kanunlardaki hükümlerin taranması,...

 

Adalet Bakanı Bozdağ, Reform Eylem Grubu toplantısında, Türkiye'de ifade hürriyetini düzenleyen ceza kanunu ve özel kanunlardaki hükümlerin taranması, bunların AİHM içtihatları, AB ile ilgili raporlar ve diğer müktesebat çerçevesinde gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi için çalışma yapılması kararı alındığını bildirdi.

 

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Reform Eylem Grubu toplantısında, Türkiye'de ifade hürriyetini düzenleyen ceza kanunu ve özel kanunlardaki hükümlerin taranması, bunların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları, AB ile ilgili raporlar ve diğer müktesebat çerçevesinde gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi için çalışma yapılması kararı alındığını bildirdi.

 

Reform Eylem Grubu'nun ilk toplantısı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katılımıyla JW Marriott Otel'de yapıldı.

 

Toplantının ardından ortak açıklamayı okuyan Adalet Bakanı Bozdağ, Reform İzleme Grubu adı altında 30 toplantı yapıldığını, toplantının isminin AB Bakanı Bozkır'ın getirdiği öneri çerçevesinde değiştirildiğini söyledi.

 

Bozdağ, "izleme" kavramı yerine "eylem" kavramı getirildiğini, Reform İzleme Grubu'nun daha etkin faaliyette bulunmasına vurgu yapmak ve izlemeden öte aktif rol almasını sağlamak ve bunun arkasında Bakanlar Kurulunun iradesinin bulunduğunu ifade etme bakımından "Reform Eylem Grubu" olarak isim değişikliği yapıldığını anlattı.

 

Bugün Reform Eylem Grubu'nun ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Bozdağ, sonraki toplantının İstanbul'da ocak ayı içinde yapılmasının planlandığını bildirdi.

 

Bozdağ, toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:

 

"Toplantıda, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Türkiye'de ifade hürriyetini düzenleyen ceza kanunu ve özel kanunlardaki hükümlerin taranması ve bunların AİHM içtihatları, AB ile ilgili raporlar ve diğer müktesebat çerçevesinde gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi için çalışma yapılması kararı alındı. Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığımız, AB Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız ve ilgili diğer kesimlerin de katılımıyla bir komisyon kuruldu ve komisyon çalışmalarını en geç ocak ayına kadar tamamlayacak ve bundan sonraki reform eylem grubu toplantısında geldiğimiz noktayı değerlendirecek ve Türkiye kamuoyuyla da paylaşacağız."

 

-"12 Eylül darbesinin mantığını yansıtan mevzuat elden geçirilecek"

 

Bozdağ, ayrıca, "12 Eylül darbesinden sonra yapılan yasal düzenlemelerin, Anayasa'nın yürürlüğe girmesinden sonra veya önce, bütün bu düzenlemelerin gözden geçirilmesi, 12 Eylül darbesinin mantığını yansıtan mevzuatın tek tek elden geçirilmesi ve bunların hukukun dışına çıkarılması, günün hukukuna uygun hale getirilmesi, AB müktesebatıyla uyumlulaştırılması için de bir komisyon kurulması kararı alındığını" bildirdi. Bu çerçevede çalışacak komisyonun da raporunu Reform Eylem Grubu'na sunacağını ifade eden Bozdağ, raporun daha sonra bakanlar kuruluna ve yasal düzenlemeleri gerektirdiği için TBMM'ye sunulacağını söyledi.

 

Bozdağ, "Bu çok kapsamlı bir çalışma, kısa sürede neticelenmesi beklenmemelidir. Şu anda uyguladığımız temel kanunların büyük kısmı maalesef 12 Eylül kanunları. Buradaki tarama antidemokratik ve hukuk devletiyle bağdaşmayan ilkelerin, kuralların hukukumuzun dışına taşınması ve hukuk devletine uyarlı hale getirilmesiyle sonuçlandırılacaktır" diye konuştu.

 

Türkiye'ye dönük olumsuz algıların ortadan kaldırılması için neler yapılması gerektiği konusunun da değerlendirildiğini anlatan Bozdağ, "Türkiye'nin aleyhine algı oluşturmak için çok büyük çabalar harcandığını hepimiz biliyoruz. Bunların kimler tarafından yapıldığını, yönetildiğini de gayet yakından biliyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin gerçeklerinin doğru dille doğru elden, doğru kişilerce anlatılması bakımından bu konuda da bir çalışma yapılması ve bu çalışma doğrultusunda bütün çabaların uluslararası dünyaya aktarılması konusunda prensip kararı alındı" dedi.

 

-"3 sunum yapıldı"

 

Toplantıda ayrıca 3 sunum yapıldığını kaydeden Bozdağ, sunumlardan birisinin Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü tarafından gerçekleştirildiğini, burada Türkiye'de tutuklu ve hükümlü gazetecilere dair değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Bozdağ, "Bu değerlendirmelerde biz verilerin AB ve diğer gazetecilerle ilgili örgütlerin ortaya koyduğu gibi olmadığını bir kez daha yakından görme imkanımız oldu" ifadesini kullandı.

 

İçişleri Bakanlığı Müsteşarınca İç Güvenlik Reform Paketiyle ilgili değerlendirmelerde bulunulduğunu, paketin neler getirdiğinin detaylı şekilde sunulduğunu dile getiren Bozdağ, son olarak Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürünün, TBMM Adalet Komisyonu'ndaki yargı paketiyle ilgili değerlendirmeler yaptığını söyledi.

 

Bozdağ, Reform Eylem Grubu'nun ilk toplantısının "izleme"den "eylem"e geçildiğini gösteren somut kararlarla neticelendiğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.