Raporu ve kanaati beklemek durumundayız
Başbakan Davutoğlu, dört eski bakan hakkında oylamanın ertelenme kararına ilişkin, "Hepimiz komisyondan çıkacak raporu ve kanaati beklemek durumundayız" dedi.
ÜSKÜP (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Soruşturma Komisyonunun çalışmalarıyla ilgili "hangi tarafta, nerede durduğuna" yönelik soruya, "Hukuk devletinin ve Meclis'te bu komisyonun işleyiş tarzının, yönteminin yanında duruyoruz. Bu komisyon hangi prensipler etrafında oluşmuşsa ve çalışmalarını hangi temel ilkeler ve prosedürler etrafından yürütüyorsa o korunmalıdır ve herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları şöyle veya bu yönde etkilenmemeli" karşılığını verdi.
Davutoğlu, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Davutoğlu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonunun oylamasını ertelenmesine ilişkin kararıyla ilgili görüşlerini paylaştığını hatırlatarak, "Parti içinde, bir kısımda, 'Yüce Divan'a kendi talepleriyle ya da komisyon bu şekilde karar vermeli ve aklanıp gelmeliler' görüşü hakim. Bir taraftan da 17-25 Aralık operasyonuna karşı olarak, bir darbe tezini bunun zayıflatacağını düşünenler var. Kamuoyu sizin görüşünüzü merak ediyor. Davutoğlu hangi tarafta duruyor?" demesi üzerine Başbakan Davutoğlu, "Hepimizin üzerinde anlaşmamız gereken husus şudur ki, Türkiye bir hukuk devletidir ve komisyonların nasıl çalışacağı, Meclisimizin bu konularda nasıl, hangi aşamalarda ne tür kararlar alacağı ve nasıl bir süreç takip edeceği aşikardır" karşılığını verdi.
Geçen mayıs ayında kurulan komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Davutoğlu, "Hiçbir şekilde komisyonun çalışmasına müdahil olmadık, olmayı da düşünmedik. Bu komisyondaki arkadaşlarımız hangi partiden olursa olsun, ortak bir konuda, aynı konuda bir çalışma yürütüyorlar. Bu tarz spekülatif yorumlardan kaçınmak ve bu çalışmanın her şeyden önce neticelenmesine bakmak lazım" diye konuştu.
Çalışmaları etkileyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınmak lazım
Komisyonun erteleme kararını yeni belgelerin sunulmasından dolayı aldığını ifade eden Davutoğlu şunları kaydetti:
"Bu belgeleri komisyon üyeleri değerlendirecekler, kendi aralarında konuşacaklar, komisyonun çalışmaları bunun için objektif kriterler etrafında sürmeli ve kamuoyunda bu konu sürekli şu veya bu yönde spekülatif bir şekilde değerlendirilecek Soruşturma Komisyonunun çalışmaları etkilenmemeli. O bakımdan bırakalım Soruşturma Komisyonu kendisine Meclis tarafından verilen görevi, o zaman da Sayın Cumhurbaşkanı'nın Başbakanlığı döneminde de biz de her zaman bu konuda en objektif tutumun alınması gerektiği hususunu vurgulaya geldik. Bu çalışmalar yürütülsün, çalışmaların neticesini hep beraber sonucunda değerlendiririz. Ama şimdiden komisyonun çalışmalarını etkileyecek yorumlarda bulunmaktan kaçınmak lazım. Hangi tarafta, nerede duruyorsunuz sorusuna cevaben söylüyorum: Hukuk devletinin ve Mecliste bu komisyonun işleyiş tarzının, yönteminin yanında duruyoruz. Bu komisyon hangi prensipler etrafında oluşmuşsa ve çalışmalarını hangi temel ilkeler ve prosedürler etrafından yürütüyorsa o korunmalıdır ve herhangi bu tarz yorumlarla komisyonun çalışmaları şöyle veya bu yönde etkilenmemeli. Hepimiz yeni belgelerin değerlendirilmesiyle komisyondan çıkacak raporu ve kanaati beklemek durumundayız."
Desteğimiz sürecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir başka gazetecinin "Makedonya'yı NATO'nun bir an evvel üyesi olarak görmek istiyor musunuz?" sorusu üzerine de "Sadece istiyorum değil bunun sözcülüğünü, avukatlığını da yapıyoruz bütün NATO toplantılarında. Herhalde Makedonya dışında hiçbir başka bir ülke, Türkiye kadar bunu desteklememiş, Türkiye kadar bunu dillendirmemiştir. Bazen Makedonya olmadığı ortamlarda da biz Makedonya'dan daha fazla bunu hep gündemde tuttuk. Balkanların istikrarı için mutlaka Balkanlar'da bütün ülkelerin NATO şemsiyesi altında buluşmasında biz fayda mülahaza ediyoruz. Böylece ortak güvenlik sistemi içinde gerilimler düşer, herkes bu çerçevede bu istikrardan istifade eder" değerlendirmelerinde bulundu.
Son NATO zirvesi sonrasında düzenlenen bir yemekte de "Ben bir Makedonyalı'yım" diyerek konuşmasına başladığını ve bu husustaki açık tavrını ortaya koyulduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Türkiye'nin, Makedonya'nın NATO üyeliğine desteği hep sürecek. En kısa zamanda bu sorunların, özellikle isim etrafında süren tartışmaların ve sorunların neticelenmesini ve Makedonya'nın da NATO'da yerini almasını ümit ediyoruz. NATO'nun birçok misyonunda da Makedonya bizim askeri birliklerimizle çalışmıştır. Desteğimiz sürecek" ifadelerini kullandı.
Çözüm süreci
Davutoğlu, "Dün HDP heyeti ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın görüşmesi sonrası bazı haberler yansıdı kamuoyuna, yeni bir sürece girildiğini işaret etti aslında. 'Görüşmeler daha seri olacak, daha çok çalışma olacak' dedi. Bu noktada kamuoyuyla paylaşabileceğiniz bir takvim var mı? Diğer yandan yine aynı başlıkta, görüşmeler yeni bir masa etrafında sürecek konusu gündeme geldi. İmralı'daki görüşmelere devlet heyetiyle birlikte HDP'lilerde mi katılacak?" sorusuna da şöyle cevap verdi:
"Son dönemde yapılan görüşmelerde çok pozitif, olumlu bir atmosfer var. Özellikle 6-7 Ekim olayları sonrasında sarsılan güven ortamı yeniden tesis edilmeye çalışılıyor. Bu pozitif atmosfer, bu güven ortamı açısından önemlidir. Ve bizim için kamu düzeni bağlamında atılmakta olan adımlar kararlılıkla sürdürülecek, ondan kimsenin şüphesi olmamalıdır ve kamu düzeni herhangi bir şekilde görüşme konusu değildir. Kamu düzeni öyle veya böyle mutlaka Türkiye'nin her köşesinde ihdas edilecek. Aynı şekilde ikinci ilke olarak da çözüm süreci demokratikleşme sürecinin bir parçasıdır. Tek bir tarafla değil bütün taraflarla görüşmelerimiz devam edecek. Üçüncü ilke olarak da son görüşmelerde usul ve yöntem konusunda çok önemli, olumlu gelişmeler oldu. Bu olumlu gelişmeler çerçevesinde ümit ederiz en kısa zamanda hepimizin arzu ettiği neticeler hasıl olur ama bunun detaylarını kamuoyunda konuşmakta büyük bir fayda mülahaza etmiyorum açıkçası. Bu süreç kendi doğası içinde ve sağlam adımlarla ilerlemek durumda.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.