Ramazanoğlu Piri Paşa, 540. Doğum yılında anıldı.

Ramazanoğlu Piri Paşa, 540. Doğum yılında anıldı.
Ramazanoğlu Piri Paşa, doğumunun 540. Yılında Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezinde anıldı.

695_12.jpg

Ramazanoğlu Piri Paşa, 540. Doğum yılında anıldı.

- "Adana, Piri Mehmet Paşa Döneminde Altın Çağını Yaşadı"

- Piri Paşa Türkçe, Arapça ve Farsça bilirdi. Şairdi..

- Ramazanoğlu Piri Paşa'nın yaptırdığı eşsiz mimari eserler..

- Prof. Dr. Ramazanoğlu; Piri Paşa’nın Adı Adana’da Bir Sokakta Bile Yok..

 

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezinde bu hafta ÇÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu'nun sunumuyla Piri Paşa 540. doğum yılında anıldı.

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı'nda düzenlenen anma etkinliğine Vali Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş, Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, Ç.Ü. İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu, Adana Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Develi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

piri-pasa-3-003.jpg

Piri Paşa, Adana’nın Altın Çağını Yaşattı..

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, Osmanlının Piri Paşasının doğumunun 540. Yılı olması nedeniyle bir sergi hazırladı.

Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu ve Ramazanoğlu ailesinin de değerli destekleri ve titiz araştırmalarıyla hazırlanan koleksiyon çalışmalarının amacı; 

Adana’nın kurtuluş mücadelesinde önemli katkıları olan Ramazanoğulları Beyliğinin hizmetlerini ve Adana’da Türk-İslam hâkimiyetine olduğu kadar iskân ve imar faaliyetlerine damgasını vuran, Adana’ya altın çağını yaşatan, Adana’nın gelişmesinde bunca emeği geçen Ramazanoğlu Piri Paşa ve onun yaptırdığı eşsiz mimari eserleri tanıtmak ve ilgi çekmek..

 

piri-pasa-333.jpg

Prof.Dr. Gözde Ramazanoğlu serginin açılış konuşmasında: “Doğumunun 540. yılında Adana'lı Piri Paşa'yı anıyoruz. Kanuni Sultan Süleyma'nın çağdaşı, adeta Adanamızı yeniden imar eden kişidir..

Gözde Ramazanoğlu konuşmasında, Piri Mehmet Paşa'nın, babası Halil Bey'in başlattığı Adana'daki imar ve iskan faaliyetlerini, Ulu Cami, Yağ Cami gibi bir çok eser ve vakıf çalışmalarıyla ileri bir seviyeye taşıdığını ve kentin o dönemde "Altın Çağını" yaşadığını kaydetti.

 

piri-pasa-8.jpg

Piri Paşa Türkçe, Arapça ve Farsça bilirdi. Şairdi..

Prof. Dr. Ramazanoğlu:

“Kanuni Sultan Süleyman ve o muhteşem çağın temsilcisi Piri Paşa’nın doğumunun 540’ıncı yılı için buradayız. Bu etkinlik Çukurova Üniversitesi olarak yıl boyunca planladığımız etkinliklerin ilkidir. Piri Paşa Türkçe, Arapça ve Farsça bilirdi. Şairdi. Hattat bir sanatçıydı ve sanatçıların koruyucusuydu. Tarihe olan merakıyla tanınırdı..

Piri Paşa’nın Adı Adana’da Bir Sokakta Bile Yok..

Tarihe devlet adamı, değerli bir yönetici olarak geçti. Adı Adana’da bir sokakta bile yok” dedi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın katılımıyla başlayan program, Piri Paşa’nın 540. Doğum yılı münasebetiyle Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan sergi açılışı yapıldı..

 

piri-pasa-9.jpg

Ramazanoğlu Piri Paşa'nın yaptırdığı eşsiz mimari eserler..

Açılış, Vali Demirtaş başkanlığında öğretmen, öğrenci,  kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetliler,

 

Ramazanoğlu Piri Paşa, 540. Doğum yılında anıldı. 17

Neyzen Mustafa Akğün'ün ney dinletisi eşliğinde, sergilenen tüm ürünlerin stantlarını gezerek yapılan çalışmaları tek tek inceleyip bilgiler aldı.

Sergi, 22 Haziran 2019 Cumartesi günü de dahil olmak üzere Adana halkının ilgisine sunulacak.

 

 

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.