Ramazan’da doğru besin tercihleri nasıl olmalı?

Ramazan’da doğru besin tercihleri nasıl olmalı?
Ramazanın başlangıcıyla birlikte birçok kişi, alışmış olduğu düzenden farklı bir düzene giriyor. Yeme ve içme alışkanlıkları başta olmak üzere, metabolizma düzeni, uyku düzeni bu ayda değişim gösteriyor.

Ramazan’da doğru besin tercihleri nasıl olmalı?

Ramazanın başlangıcıyla birlikte birçok kişi, alışmış olduğu düzenden farklı bir düzene giriyor. Yeme ve içme alışkanlıkları başta olmak üzere, metabolizma düzeni, uyku düzeni bu ayda değişim gösteriyor. Birçok kişi ise Ramazan ayında doğru beslenemediği için çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Utku Çelik, Ramazan ayında beslenme ile ilgili sıkıntılar yaşanmaması için doğru besin tercihlerini anlatan önemli açıklamalar yaptı.

“RAMAZAN’DA DA ÖĞÜNLERİ ÜÇ – DÖRT BÖLÜME AYIRARAK TÜKETMELİYİZ”

Günlük yaşamımızın genellikle belli bir düzene sahip olduğunu belirten Çelik: “Günlük yaşam içerisinde iş saatlerimiz, uyku saatlerimiz belirli periyotlar halindedir. Bunun yanında “Sirkadiyen Ritim” olarak adlandırdığımız bir de metabolizma düzenimiz vardır. Belli saatlerde dinlenmeye programlı, belli saatlerde harekete odaklıdır. Ramazan ayında da hali hazırda düzensiz olan beslenmemiz daha da düzensiz bir hal almaktadır. Çünkü sadece iftar ve sahur vakitlerinin yemek için uygun zaman olduğu düşünülür. Fakat bu doğru bir yaklaşım değildir. Normal zamanlardaki gibi olmasa da Ramazan’da da öğünleri üç - dört bölüme ayırarak tüketmeliyiz” diye ifade etti.

YANLIŞ BESLENME SUSUZLUK HİSSİNİ ARTTIRIYOR

Her öğünde dört besin grubundan da dengeli bir tüketim olmasına özen göstermeliyiz diyen Utku Çelik: “Çoğunlukla sahur için tercih ettiğimiz ve tüketimi yanlış olan gıdalar; beyaz unla yapılan bazlama, poğaça, yağlı gözleme, kızartılmış mayalı hamur işleri, patates  kızartması, içecek olarak; şekerli çay, meyve suyu  veya şekerli komposto suları vb. besinler sağlıklı bir beden için olması gereken öğün içerikleri değildir. Sahurda aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Çünkü bu tarz beslendiğimiz zaman vücudumuzun yağları yakmak için daha fazla su harcaması gerekeceğinden gün içinde susuzluk hissimizin artmasına sebep olacaktır. Ayrıca sahurda lifli ve su içeriği yüksek besinleri tercih etmek gün içinde suyun vücutta tutulmasına yardım edecektir” dedi.

“SAHURDA VE İFTARDA DOĞRU BESİNLERİ SEÇMELİYİZ”

Çelik, iftar için tercih edilmesi gereken beslenme şeklini ise şu ifadelerle anlattı: “ İftarda yarı katı, yarı sıvı bir öğün olmalıdır. İftarda gün içerisindeki susuzluktan dolayı daha fazla su içme ihtiyacı oluşur. İftarda çok sıvı tüketmek karın bölgemizi aşırı miktarda şişirip, katı yiyeceklerle ihtiyacımız olan besin ögelerinin eksik alınmasına sebep olabilmektedir. Aşırı katı beslenme ise, sıvılarla alabileceğimiz vitamin, mineralleri eksik almamıza neden olur. Buna ek olarak, besinlerin sindirimi için gerekli kaygan ortamın sağlanamayacağından ötürü hazımsızlık problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Bütün bu durumlar göz önüne alınarak, sahurda ve iftarda doğru besinleri seçmeliyiz” diyerek doğru beslenme ile ilgili yapılması gerekenleri belirtti.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.