Ramazan’da bıraktığınız ilaçlara, kaldığınız yerden devam etmeyin!
Ramazan’da bıraktığınız ilaçlara, kaldığınız yerden devam etmeyin!
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen birçok kişi, tedavilerine ara vermeyi tercih ediyor. İlaçlarını bu süre zarfında bırakan kişiler, bayramdan itibaren ara verdiği ilaçlarına devam ediyor. Tedavi rutinin dışına çıkılması ise vücutta farklı reaksiyonlara sebep olarak kişilerin sağlığı üzerinde tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, Ramazan itibarıyla bırakılan ilaçlara doktora danışmadan devam edilmemesi konusunda uyarıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, Ramazan sonrasında ilaç kullanımı ile hakkında uyarılarda bulundu.
“Nasılsa benim ilacım buydu” diyerek, ilacınıza yeniden başlamayın
Psikiyatrik hastalıklarda ilaç tedavisine ara vermenin hastalığın alevlenme riskini artırdığına dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, şunları söyledi:
“Söyleyebileceğimiz en önemli şeylerden biri, hastalıkların alevlenme riski. Örneğin anksiyete ya da depresyon nedeniyle bir ilaç kullanan hasta, ilacı bıraktığı gün kötüleşmez. Bu ilaçların genelde uzun yaralanma ömürleri olur ve beyindeki aktiviteleri ilacı bıraktıktan sonra da yaklaşık iki hafta kadar sürer. İlacı bıraktıktan sonra Ramazan’ın ikinci yarısı ya da son haftasında bu hastalıklarda bir artmayı, bir alevlenmeyi maalesef görüyoruz. Bu noktada hastalarımıza en önemli tavsiyemiz, kendi başlarına ‘Nasılsa benim ilacım buydu’ deyip yeniden kendi ilaçlarına başlamamaları. Hemen kendilerini takip eden psikiyatri uzmanlarıyla iletişime geçmeleri ve psikiyatri uzmanının yönlendirmesi ve önerisi ile bir karar vermek ve ilaca doğru bir biçimde başlamak gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz bu ilaçlara yavaş başlanır genelde, doz yavaş yavaş artırılır ve kesilirken de doz azaltılarak ilaç kesilir. Ramazan’ın sonuna doğru kötüleşmiş bir hasta aynı yüksek dozla ilaca başlamamalı. Tabii bu ‘Siz ilaca düşük dozda başlayın’ anlamına gelmiyor. Artık Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bir psikiyatri uzmanı arkadaşımız mevcut. Sizi takip eden veya size en yakın olan psikiyatri uzmanı ile bu tip bir durumda mutlaka hızlıca iletişime geçmeniz ve uygun tedaviyi buna göre organize etmeniz gerekiyor.”
İlaçlara 1 ay ara vermek, beyin alıcıları üzerinde değişikliğe neden oluyor
İlaç tedavisine bir ay verilen aranın beyinde yol açtığı etkilere de değinen Mahir Yeşildal, “Diyelim ki hastalarımız Ramazan’da ilaçlarına kendi başlarına ara verdiler ve bayramda yeniden ilaçlarına başlamayı düşünüyorlar. Burada, bu bir ay ara vermek beyinde özellikle serotonin, dopamin, noradrenalin gibi maddelerin alıcıları üzerinde bir değişikliğe neden oluyor ve bir ay önce kullandığınız ilaç, bir ay ara verdikten sonra tekrar kullanmaya başladığınızda farklı bir reaksiyona neden olabilir” uyarısında bulundu.
Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, kişilerin mutlaka ilaçlarına hekimlerine danışarak başlamaları gerektiğini vurgulayarak, “Baştan zaten ilacı kendi başınıza bırakarak yanlış yapmışsınız ama en azından yeniden başlama noktasında o bilimsel ve tıbbi duruma dikkat etmemiz gerekmekte” şeklinde konuştu.
Alkol ve madde kullanan kişilerde bayram, farklı bir anlam ifade ediyor
Alkol ve madde bağımlısı kişilerin Ramazan’da kullanıma ara verdiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal, bağımlı hastaların durumundan şöyle söz etti: “Bizde kültürel bir durum olan ‘Ramazan’da içmiyorum’ gibi bir yaklaşım var. Ramazan’da içmediği için de bu hastalar kendilerini özellikle bir kısmı, ‘Ben zaten Ramazan’da 1 ay bile içmeyebiliyorum o yüzden ben bağımlı değilim’ gibi bir çıkarımda bulunabiliyorlar. Hayır, bunun bağımlı olmamalarıyla herhangi bir ilgisi yok. Bu, onların manevi inançlarıyla alakalı bir durum ve durdurabilmeleri tabii ki önemli; ama alkol ve madde kullanan kişilerde bayram, farklı bir anlam ifade ediyor. Çünkü bir ay herhangi bir şey içilmemiş, herhangi bir şey kullanılmamış ve birinci ayın sonunda, bayramda artık ‘Ben nasılsa 1 ay içmemiştim’ deyip, yoğun bir alkol ya da madde tüketimi ortaya çıkabiliyor. Bunun da kendi içerisinde çok ciddi riskleri var. Bir defa, alkolü ya da maddeyi bir ay kullanmamışsanız, bu çok önemli bir gelişmedir; ancak siz onu kullandığınız dakikada bir yudum içtiğiniz ya da bir yudum çektiğiniz dakikada tekrar tıbbi olarak sizin isminiz ‘bağımlı’ oluyor. Bunun için alt sınır 1 yıldır. 1 yıldan az madde ya da alkol kullanımına ara vermemişseniz, bağımlılığınızın sona erdiğine dair herhangi bir şey söylemeniz mümkün değil. Bayramda Ramazan öncesinde aldığı alkol miktarı ile aynı miktarda alkol alan kişide alkol zehirlenmesi dediğimiz bir tablo ortaya çıkabiliyor ve bayramda bizim psikiyatri acillerinde en sık gördüğümüz vakalar, genelde bu vakalar oluyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.