Ramazan sonrası diş sağlığı
Prof. Dr. Toygar, Ramazan boyunca tükürük salgısının azalması, diş fırçalamanın eksikliği gibi sebeplerin dişlerde bazı değişikliklere neden olabileceğini belirtti.
İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, Ramazan ayı boyunca tükürük salgısının azalması, diş fırçalamanın eksikliği gibi sebepler dişlerde bazı değişikliklere neden olmuş olabileceğini belirterek mutlaka bir diş hekimine gidilmesi tavsiyesinde bulundu.
Prof. Dr. Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında günde 17 saat boyunca birşey yenilip içilmediğini, tükürük salgılanmasında azalma yaşandığını, ağızın yıkanma, tanponlama mekanizmasının değişebileceğini ve bunun sonucunda da diş etlerinde ve diş yapısında değişikliklerin oluşmuş olabileceğini dile getirdi.
Gündüz diş fırçalamanın olmamasının da diş ve diş etleri üzerinde olumsuz etki oluşturabileceğini ifade eden Toygar, şöyle konuştu:
"Ramazan boyunca tükürük salgısının azalması, diş fırçalamanın ister istemez eksikliği gibi nedenler, dişlerde bazı değişikliklere neden olmuş olabilir. Bu nedenle mutlaka bir diş hekimine gidilmeli ve bütün dişler kontrol ettirilmeli. Ayrıca dişlerde daha önceden ihmal edilmiş çürükler varsa, ağızın uzun süre susuz, mineralsiz kalması sonucunda daha da ilerlemiş olabilir. Normalde bir dolguyla yapılabilecek tedavi kanal tedavisine dönüşebilir. Ani diş ağrıları ortaya çıkabilir. Bir aylık süre içerisinde oluşabilecek değişiklikleri görmek, bilmek ve herhangi bir tedavi gerekiyorsa yaptırmak adına bu önemli. Herhangi bir sıkıntı yoksa da dişler kontrolden geçirilmiş olur."
- Diş eti sağlığı için sert gıdalar tüketilmeli
Ramazan boyunca diş ve diş etlerinin zayıflamış olabileceğini bu nedenle yılın geri kalan 11 ayında yenilecek gıdalara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Toygar, börek, tatlı gibi yiyeceklerin dişlere yapışarak plak oluşturduğunu ve çürük yapıcı mikroorganizmaların yerleşmesine yol açarak diş eti hastalıkları ve diş sorunlarının ortaya çıkmasına neden olduğuna işaret etti.
Zayıflamış diş etlerinde kanlanmanın sağlanması için sert gıdaların tüketilmesini öneren Toygar, "Diş dostu dediğimiz elma, havuç, ekmeğin kabuğunun yenilmesi ve çiğnenmesi diş etinin kanlanmasını sağlar ve masaj yapar. Diş eti sağlığını olumlu yönde etkiler. Diş etinin kanaması bunun sağlığının bozulmuş olduğunu gösterir. Dişi fırçaladıktan sonra bir damla kan gelmesi bile diş etinde sıkıntı olduğunu gösterir. Sağlıklı diş eti kanamaz. Sert gıdaların tüketilmesi diş eti sağlığını olumlu etkiler" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.