PYD Lideri Salih Müslim, 24'e konuştu

PYD Lideri Salih Müslim, 24'e konuştu
  PYD Lideri Salih Müslim, 24'e özel açıklamalarda bulundu. Kobani'deki son durumu aktaran Müslim, Kobani'de savaşçıdan çok nitelikli silahlara...

 

 

PYD Lideri Salih Müslim, 24'e özel açıklamalarda bulundu. Kobani'deki son durumu aktaran Müslim, Kobani'de savaşçıdan çok nitelikli silahlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

İşte Salih Müslim'in o açıklamaları:

 

yirmidorthaber.com

 

Kobani'ye peşmergelerin geçişinde son durum nedir?

 

Politik olarak bu zaten kabul edilmişti. Şimdi de YPG kurmayları ile Peşmerge kurmayları arasında bu teknik bakımdan ayarlamaları yapılıyor. Bu ayarlamalardan dolayı şimdiye dek geçiş sağlanmadı ama her an sağlanabilir.

 

Kaç peşmerge geçecek?

 

Orada savaşçılara pek ihtiyaç yok. Oradaki insanlar kendilerini savunuyorlar. İhtiyaç duyulan şey nitelikli silah (anti tank, anti zırhlı araçlar) ve onu kullanabilecek kişilerdir.. Geçecek peşmergeler de ona göre ayarlanacaktır. Nitelikli silaha göre, bu sayı az da olabilir.

 

Peşmergenin koordinasyon ve kontrol gibi bir misyonu olabilir mi?

 

Bu iki kurmay arasındaki (YPG ve Peşmerge) anlaşmaya bağlı. Onu artık kendileri aralarında ayarlayacaklar. Bizim tarafımızdan sonradan gelip katılmalarına bir engel yok.

 

Peşmerge orada geçici mi olacak kalıcı mı?

 

Peşmergenin oradaki varlığı geçici olacak.

 

Kobani'deki çatışmalarda son durum ne?

 

Kobani'dekiler atılan silahlarla kendilerini savunuyorlar. Fena değil. Eskisine göre daha güçlüler. Bir de tabi IŞİD'e yönelik hava saldırıları da devam ediyor. IŞİD, git gide zayıf duruma düşüyor.

 

ÖSO'nun da Kobani'ye geçeceği iddiaları

 

Bu konuda bir bilgimiz yok. Kimse bize birşey söylemedi ve danışmadı ama Özgür Suriye Ordusu ile daha önceden de anlaşmalar vardı. Fırat Furkanı diye bir anlaşma vardı mesela orada Özgür Suriye Ordusundan da birçok grup vardı.

 

Anlaşmalar vardır yani ve bu gruplar ÖSO'nun fraksiyonlarıdır. YPG ile de anlaşma yapmışlardır. Bunlar hem Kürt Demokratik haklarını tanıyorlar hem de Seküler yani laiktirler. Özgür Suriye Ordusu böyle olursa biz tabi ki varız. Dün yapılan açıklamalar da bizim dışımızdadır.

 

Silahların IŞİD'in eline geçmesi

 

Doğrudur. Atılan paketlerden 2 tanesi rüzgarın da etkisi ile başka yöne gidiyor. Bunların bir tanesi patlatılıyor, diğeri de IŞİD'in eline geçiyor ama diğer paketlerin hepsi YPG'nin eline geçmiştir.

 

Türkiye konusundaki yaklaşımları ne?

 

Biz Türkiye ve Türkiye halklarına saygı duyuyoruz. Hiçbir zaman düşmanlık beslemedik ve böyle sürmesini de istiyoruz. Kardeşlik içinde olmamız gerekiyor ancak oradaki bazı yöneticiler bazı şeyler yapıyor ki bu halkların kardeşliğine ters düşüyor.

 

Tabi ki aramızın düzelmesini istiyoruz. Biz hiçbir zaman Türkiye'ye karşı bir tehlike oluşturmuyoruz. Tam tersine kardeşlik ve dostluk bağlarımız var.

 

ABD ile ilişkiler ne durumda?

 

Başlarda ilişkilerimiz dolaylı yollardan oluyordu, şimdi direkt olarak oluyor. Yüzyüze iken daha iyi. Birbirimizi daha iyi anlayabiliriz. Geçen süreçte yüzyüze oturmamıştık çünkü bazı etkenler vardı. Şimdi ise terörle mücadele adına IŞİD'e karşı beraber birşeyler yapabiliriz.

 

Özellikle bu teröristler bizim varlığımızı tehdit ediyorlar. Aramızda daha anlayışlı görüşmeler falan olursa bu her iki tarafın da yararınadır.

 

ABD ile hangi düzeyde görüşmeler yapıldı?

 

ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi ile Paris'te bir görüşme gerçekleştirdik.

 

Irak ve Suriye'deki IŞİD tehdidi bertaraf edilebilir mi?

 

Doğru bir çaba olursa bertaraf edilebilir.

 

Barzani ile olan sorunlar aşıldı mı?

 

Aşıldı diye tahmin ediyorum. Bazı nedenlerden dolayı bazı yanlış anlaşılmalar vardı. Yüzyüze oturduk ve konuştuk. Bilhassa Kürtlere yönelik bir tehlike söz konusu. Sadece Kobani'de değil. IŞİD sanki Kürtleri yok etmek için kurulmuş. 1500 km'lik bir cephede sadece Kürtlere saldırıyor ve Kürtlerin de onlara karşı muhakkak birleşmeleri gerekiyor.

 

Türkiye'ye gelme planı var mı?

 

Hayır ama istenirse geliriz. Her zaman diyalogdan yanayız.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.