Psikolog Aziz Görkem Çetin: Günlük yaşamı etkileyen sorunlar, dikkat eksikliği habercisi olabilir
Sadece çocukluk döneminde görüldüğü zannedilen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sanılanın aksine erişkinlerde de görülebiliyor. Çoğunlukla 3-4 yaşlarında başlayan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, zamanında müdahale edilmediğinde erişkinlik döneminde de devam ediyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun kadın ve erkeklerde görülme sıklığının eşit olduğunu belirten uzmanlar, en belirgin işaretlerin odaklanma sorunu, sorumluluğu sürdürmede güçlük yaşama, eşyaları bulmakta zorluk çekme veya kaybetme olduğuna dikkat çekiyor. Karar vermede güçlük çekme, zaman yönetiminde sorun, akademik ve işe dair başarı sorunları, eş ya da partnerle ilişki sorunları da ortaya çıkabiliyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, erişkinlerde de görülebilen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri, etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Genellikle okul döneminde fark ediliyor
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çoğunlukla 3-4 yaşlarında başladığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, müdahalenin zamanında yapılmaması halinde bozukluğun erişkinlik döneminde de devam ettiğini vurguladı.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun okul döneminde öğretmenlerin fark etmesi ile daha da netleştiğini belirten Çetin, “Aileler ya da öğretmenler genellikle okul çağında fark ediyorlar. Erişkinlerle yapılan araştırmalarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sıklığının erkek ve kadınlarda eşit olduğu ve eşit riske sahip olduğu gözlendi.” dedi.
Bu belirtilere dikkat!
Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, erişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerini şöyle sıraladı:
- Detayları dikkat etmekte zorluk ve buna bağlı hata yapma,
- Bir şeylere odaklanmakta sorun yaşama,
- Bir sorumluluğu sürdürmede güçlük çekme,
- Bir konu üzerinde konuşulduğunda o konuyu dinlemekte zorlanma,
- İş hayatında ya da özel hayatında planlamalar yaparken zorlanmalar,
- Odaklanılması ve yoğun düşünülmesi gereken işlerden kaçınma,
- Konuya odaklanmaya çalışırken dikkatin dağılması,
- Rutin olan işleri yaparken sorun yaşama ve unutma,
- Eşyaları bulmakta zorluk ya da kaybetme.
Daha çok dikkat sorunları görülüyor…
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan erişkinlerde genellikle aşırı hareketlilikten ziyade dikkat sorunlarının olduğu belirtilere daha sık rastlandığını ifade eden Çetin, erişkinlerin sosyal ve mesleki sorumluluklarını yerine getirememelerinden dolayı sosyal çevre tarafından olumsuz tepkilere maruz kalabildiklerini söyledi ve gözlenen sorunlarla ilgili örnekler paylaştı:
- Başladığı işi bitirmekte zorlanma, erteleme ve organize olmada sıkıntılar,
- Unutkanlık,
- Karar vermede güçlük çekme,
- Konsantre olmada zorlanma,
- Zaman yönetiminde sorun,
- Akademik ve işe dair başarı sorunları,
- Eş ya da partnerle ilişki sorunları,
- Sosyal ilişkiye dair sorunlar.
Kişiye göre terapi modeli tedaviyi güçlendiriyor
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için ilaç tedavilerinin bütüncül tedavi yaklaşımının temelini oluşturduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “İlaçların erişkinde tıbbi ve ruhsal eş tanıları düşünülerek planlanması uygun olacaktır. İlaç tedavisiyle birlikte kişinin uygunluğuna göre terapi modeli tercih edilerek tedavi güçlendirilmiş olur. Psikotererapide amaçlar saptanırken hastaların günlük yaşamda karşılaştığı sorunları kişiye özel olarak incelemek, erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu’nun etkilerini her kişide, bireysel olarak belirlemek ve yeni başa çıkma stratejileri geliştirmek çok önemlidir.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.