Prof. Dr. Batur: "Tansiyon kesinlikle ceket ya da gömlek üzerinden ölçülmez"

Prof. Dr. Batur: "Tansiyon kesinlikle ceket ya da gömlek üzerinden ölçülmez"
Acıbadem Adana Hastanesi'nde Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, tansiyon ölçümünü giyilen kıyafetlerin, kişinin oturur ya da ayakta...


Acıbadem Adana Hastanesi'nde Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, tansiyon ölçümünü giyilen kıyafetlerin, kişinin oturur ya da ayakta olma durumunun bile etkilediğini belirterek, "Tansiyon kesinlikle ceket ya da gömlek üzerinden ölçülmez, kol çıplak olmalı" dedi.
Acıbadem Adana Hastanesi'nde Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, tansiyon ölçümünü giyilen kıyafetlerin, kişinin oturur ya da ayakta olma durumunun bile etkilediğini belirterek, "Tansiyon kesinlikle ceket ya da gömlek üzerinden ölçülmez, kol çıplak olmalı" dedi.
Batur yaptığı açıklamada, tansiyon hastası olan kişilerin tansiyonunu ölçerken dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Tansiyonu yanlış ölçmenin hasta için pahalıya mal olacağını anlatan Batur, "Yüksek tansiyon teşhisi konulduğunda hastaların dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında düzenli tansiyon ölçümü geliyor. Ama bu konuda da ilginç bir durumla karşılaşılıyor. Tansiyon hastalarının pek çoğu, tansiyonunu doğru ölçemiyor. Tansiyon ölçümünde kişi sırtını ölçümün yapıldığı koltuğun arkalığına yaslayarak dik bir şekilde durmalıdır. Çünkü ayakta dururken bile kaslar kasılmaktadır, bu pozisyonda ölçüm yapıldığında kaslar kasılmaz. Ölçüm yapılırken vücudu çok sıkan, saran kıyafetlerden kaçınılmalı, özellikle de kolları serbest hareket ettirmeye elverişli giysiler giyilmelidir. Bacaklar düz tutulmalı, çapraz şekilde durmamalıdır. Ölçümden en az 30 dakika önce sigara, alkol, kafein tüketilmemesi gerekir. Mesanenin boş olması da önemlidir. Mesane doluyken yapılan ölçümlerde sapmalar olabilir. Koldan ölçüm yapılırken ilk değer yüksek çıktıysa ikinci bir ölçüm yapılmalıdır. Ayrıca ölçüm yapılırken kesinlikle ceket ya da gömlek üzerinden ölçüm yapılmamalıdır. Kol çıplak olmalı aksi taktirde ölçümde sapmalar olabilir. Bu nedenle ince gömlek bile olsa bunun üzerinden ölçüm yapılmamalıdır" dedi.

Hastaların son yıllarda evlerinde otomatik cihazlarla yaptıkları ölçümlerin, muayenehane, hastane, tıp merkezinde yapılanlardan daha doğru sonuçlar verdiğine dikkat çeken Batur, şunları kaydetti:

"Bunun önemli nedenlerinden biri de hastalarda 'beyaz önlük' tansiyonu olarak adlandırılan bir tansiyon türünün olması. Bazı hastalar hastane koşullarında tansiyon ölçümü yaptırırken heyecanlanmaları nedeniyle tansiyonları yükseliyor. Bu nedenle doğru sonuca ulaşmakta güçlük çekiliyor. 'Beyaz önlük' tansiyonuna meydan vermemek için evde ölçüm yapılması da sağlıklı olabilir. Bazen hastaların muayenehane ortamında tansiyonları normal çıkıyor. Ancak bu aldatıcı olabilir. Gizli tansiyonla dolaşan birçok hasta var. Bu nedenle bir hafta boyunca, sabah ve akşam tansiyon ölçümünün, uygun koşullarda yapılmasında yarar görüyoruz."

Batur, doğru tansiyonun şu yöntemlerle ölçülebileceğini söyledi:

"Sırtınızı ölçümün yapıldığı koltuğun arkalığına yaslayarak dik oturun. Ölçüm yapılırken vücudu çok sıkan, saran kıyafetlerden kaçının. Özellikle de kolları serbest hareket ettirmeye elverişli giysiler giyin. Bacaklarınızı düz tutun, çapraz şekilde tutmayın. Ölçümden en az 30 dakika önce sigara, alkol, kafein tüketmeyin. Ölçümden önce mesaneninizi boşaltın. Koldan ölçüm yapılırken ilk değer yüksek çıktıysa ikinci bir ölçüm yapın. Koldan ölçüm yapılırken kolun çıplak olmasına dikkat edin."

ADANA (İHA) -    FATİH KEÇE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.