Prof.Dr. Asım Yapıcı: ‘Postmodern Dünyada "Yeni İnsan" Ve Din’
Prof.Dr. Asım Yapıcı: ‘Postmodern Dünyada "Yeni İnsan" Ve Din’
Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezinde, Bu hafta Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Psikolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı, ‘Postmodern Dünyada "Yeni İnsan" Ve Din’ konulu konferans verdi..
- Prof.Dr. Asım Yapıcı: ‘Postmodern Dünyada "Yeni İnsan" Ve Din’
- WEB TV ADANAPOST - Prof.Dr. Asım Yapıcı: 'Postmodern Dünyada "Yeni İnsan" Ve Din "
Prof. Dr. Asım Yapıcı:
“Toplumsal Değişim ve Dönüşümlerin Bireysel Yansıması Toplumsal yapının tarıma yahut sanayiye dayalı olması sadece sosyoekonomik yapıyı değil, bununla birlikte insanların değer tercihlerini, din anlayışlarını ve dini yaşama biçimlerini de derinden etkiler. Bu anlamda modernleşme sürecinin gençler başta olmak üzere her yaş grubunun dinî yaşantısını dönüştürdüğünü söyleyebiliriz..
Modernite ve sekülerleşme ile ruhunu kaybeden modern insanın ilahî bir varlığa inanma, sığınma ve bağlanma ihtiyacı, akıl ve bilim dâhil başka şeylerle bir türlü doyurulamadığı için dindarlık olgusu ya kurumsal boyutunu koruyarak bireysel bir karaktere ya da kurumsal dinle bağı kopuk bireysel maneviyatçılığa bürünmüştür. Yeniden dine dönüş ya da dindarlıkta artış meselesini bu bağlamda ele almak mümkündür..
Günümüzde modernitenin de aşıldığı ve adına postmodern denilen yeni bir toplum ve yeni bir insan tipinin zuhur ettiği söylenmektedir. Bu bağlamda sanal ilişkileri ön plana çıkaran, sürekli görünür olmayı isteyen gençlerden bahsedilmektedir. Bunlar ziyadesiyle bencil, huzursuz, kaygılı, güvensiz, rantçı, tüketici ve hazcıdır..”dedi
Modern Dünyanın Çıkmazı
Prof. Dr. Asım Yapıcı:
Modern dünyada artık soyut bir şekilde "insanlık" ideali ortaya kondu. Akıl ve bilimle beraber. Bunların ortaya koyuş biçimi nasıl gerçekleşti:
"İnsan kendini yönetecek kanunları kendi belirlemelidir,
Kendi ilişkilerinin kurallarını kendisi saptamalıdır gibi düşünceler gelişirken ama inansın. Bu da Doğal din kavramını ortaya çıkardı. Doğal din nedir? İşte vahiy yoluyla gelmeyen dinlerdir. İnsan doğal olarak tanrıya ve dinlere inanır... Bunlar ortaya çıktı.
Modern dünya süreci insana pek de huzur getirmedi;
İki dünya savaşı - korkunç, 60 milyon insanın ölümü, kaybolan insanlar, fakirlik, yoksulluk, engellilik durumları, yıkılan yuvalar onları bilmiyoruz - parçalanmış aileleri yıkılmış değerler, unutulan örf ve adetler, ruh sağlığı ile beraber ciddi ölçüde intihar süreçleri arttı.
Mesela Sylvia Plath'ı düşünün veya Virginia Woolf, hepsi saygı gören sanatçı olmalarına rağmen, intihar etmişlerdir. Çünkü, dini anlamsız gören kimselerdi.
Modern çağa "Depresyon Çağı" denildi; durun daha Postmodern çağa gelmedik.."
Bizlere bu fırsatı sunduğu için sizlerle bizi buluşturduğu için kıymetli Prof.Dr. Gözde Ramazanoğlu hocama huzurlarınızda teşekkür ederim.”dedi.
Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde ki konferans sonrası aile resmi çekilerek program sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.