Selim Elçi: “Pozantı, Kurtuluş Savaşı Meşalesinin Yakıldığı İlk Yerlerdendir..”

Selim Elçi: “Pozantı, Kurtuluş Savaşı Meşalesinin Yakıldığı İlk Yerlerdendir..”
Pozantı ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılında, düşmanların topraklarımızdan kovulmasında canları pahasına mücadele eden kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyor, bütün Pozantılı hemşehrilerimizin kurtuluş bayramını kutlarız..

Pozantı ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılında, düşmanların topraklarımızdan kovulmasında canları pahasına mücadele eden kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyor, bütün Pozantılı hemşehrilerimizin kurtuluş bayramını kutlarız..

25 Mayıs Pozantı’nın Düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl etkinlikleri koronavirüs salgını sebebiyle buruk ve sade bir kutlamayla gerçekleştirildi. Adana’nın Pozantı ilçesinin bugün düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde bu yıl pandemi süreci damga vurdu ve bütün etkinlikler iptal oldu.

Adanalılar her 5 Ocak’ta, 25 Mayıs'ta kendine gelir, ruhunu kuşanır.. 

Bu yıl Adanalılarda tezahür eden Milli Mücadele ruhunu, Cumhuriyeti kuran ruhu hatırlatmak istiyorum..

Adanalılık ruhunu ortaya koyan bir metini, Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Ağustos 1920’de Pozantı Kongresi’nde yapmış olduğu konuşma metnini paylaşacağım siz okuyucularımla.

 

adana-bayrak.jpg

İşte Mustafa Kemal Paşa’nın Pozantı Kongresinde yapmış olduğu konuşma:

“Adana'nın Sayın Müslümanları!

Siz Fransızlar tarafından insanlık haklarına ve adalet icaplarına tamamıyla aykırı olduğundan, mütareke namenin yırtılması üzerine, gözlerinizi bir taraftan İstanbul Hükümetinin faaliyet sahasına, diğer taraftan da, belki harekete gelir diye Garb'ın insanlık ve adalet duygularına çevirerek, bir müddet sakin ve hareketsiz kalmıştınız. Bu halden cüret alan düşman bu sûkun ve tevekkülün altında saklanmış olan kahramanlık ve fedakarlık cevherini anlamayarak, cüret sınırını genişletip, kıymetli memleketimizi işgal etmiştir.

Peygamberin esaret tanımayan dindar ümmetinin cihat ordularına öncü olma şerefiyle iftihar eden siz aziz Adanalı dindaşlarımız, kalplerinizde sönmez bir azim ve iman taşıyarak gözlerinizi eski amaçlarından çevirip, bir taraftan Peygamberimizin türbesi ile şehit mezarlarının; diğer taraftan da milletimizin iftihar edeceği harikalarla dolu tarihimizin işaret ve irşadına uydunuz. O andan itibaren Adana Müslümanları, bütün Anadolu için vatanseverlik örneği oldular.

Düşmanların tecavüzlerine karşı, gerek maddeden, gerekse manen yıkılmaz, demir bir set olmak şerefini hakkıyla kazandılar. Düşmanların bizi tamamen yok etmek için besledikleri niyet ve Haç'ın düşmanlığı karşısında mübarek Hilal’in gerçek durumu, artık bütün vatandaşlarımız tarafından tamamıyla anlaşılmıştır.

Şeref ve istiklal davasında faydalanacağınız başarı araçlarının bereketli kaynağı sadece Anadolu değildir. Avrupa'nın bin bir türlü zulmüne ve haksızlıklarına uğrayarak esaret duygularını çeşitli acılarını çekmiş olan Mısır'daki, Hindistan'daki, Rusya'daki, Afrika'daki Müslüman kardeşlerimiz, gözlerini Allah'ın rahmet ve Merhamet eşiğine, ezici ve zalim kudretinin bütün şiddetiyle İslamiyet nurunu söndürmek için her türlü alçaklığı yapan ve tecavüzlerini, taarruzlarını Peygamberimizin kabrine kadar uzatmaya cüret eden düşmanlara çevirmiş ve bize bütün varlıklarıyla, maddi manevi yardıma karar vermiş bulunuyorlar.

 

adana-bayrak-asma.jpg

Gerçek kuvvetini Allah'ın yardımından alan, şerefini, istiklâlini koruma uğrundaki bütün fedakârlık duygularını şan ve şeref dolu ecdadımızdan miras alan milletimizin, yakın zamanda, her türlü manası ile dini ve milli tarihine şanlı ve yeni sahifeler ekleyeceğine şüphe yoktur. Bu övünç sahifelerinde Adana ve havalisi Müslümanlarının en parlak yeri alacağı hususundaki genel ve kesin inanca tercüman olmakla duyduğum sevinç pek büyüktür.

Tanrının milletimize lütfedeceği başarının yüksek tecellilerine mazhar olmasını Allah'tan diler, hepinize gerek Büyük Millet Meclisi, gerekse bütün İslam Alem’i namına teşekkürlerimizi sunarız, Sayın Gaziler.

5 Ağustos 336 (1920)

Mustafa Kemal

Büyük Millet Meclisi Başkanı

*****

Mustafa Kemal Paşa’nın Pozantı konuşmasını okuduysanız, hemen peşine İstiklal Marşı’nı hatırlayınız, ezbere biliyorsanız 41 dizesini okuyunuz, ezbere bilmiyorsanız da metni bulup tamamını okuyunuz. Pozantı konuşmasındaki bu İslam ruhu, kısa bir süre sonra Ankara’da Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı’nda da görülüyor..

Bir asır önce tanık olunan Adanalıların bu İslam ruhu, hala bu topraklarda mevcuttur..

yazının devamı..

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.