Polis bu sırrın peşinde

Polis bu sırrın peşinde
 Uyuyan örgütleri kim uyandırdı Terörle Mücadele Birimleri PKK, DHKP/C, MLKP, TKPML TİKKO, MKP, Devrimci Dönüşüm ve El Kaide gibi terör örgütlerine...


 

Uyuyan örgütleri kim uyandırdı Terörle Mücadele Birimleri PKK, DHKP/C, MLKP, TKPML TİKKO, MKP, Devrimci Dönüşüm ve El Kaide gibi terör örgütlerine birbirinden başaralı operasyonlar yaptı ve örgütlerin eylem planları engelledi. Uzun zamandır eylem yapmayan ve hücreleri uyuyan örgütlerin yeniden hareketlenmesi dikkat çekti. Polis bu işin sırrını çözmeye çalışıyor.

Terörizmle mücadele eden birimler yoğun bir yıl geçirdi. Uzun zamandır isimleri duyulmayan bir çok örgüt 2012 yılında eylem planları yapamaya başladı. Son aylarda PKK, DHKPC, MLKP, TKPML TİKKO, MKP, Devrimci Dönüşüm ve El Kaide gibi terör örgütleri hazırladıkları eylem planlarını uygulayamadan yakalandı. Eylem hazırlığındaki örgütlere bir biri ardına operasyon yapıldı ve onlarca silah ve patlayıcı ele geçirildi. Son aylarda hareketlenen ve hücreleri eylem hazırlığı yapan örgütlerden bir tanesi DHKP/C. İlk olarak 13 Haziran 2012 tarihinde Sarıyer İstinye'de bulunan polis karakoluna saldırdı. Karakola zaman ayarlı patlayıcı ve Uzi marka otomatik tüfekle saldıran 2 DHKP/C'li mesleğe yeni başlayan bir memurun gözüpekliği sayesinde engellendi. Genç memur, karakola el yapımı bombayı attıktan sonra dışarı çıkan polisleri uziler ile öldürmeyi planlayan teröristlerden birini etkisiz hale getirdi. Diğer terörist ise kaçtı.
DHKPC'Nin ikinci saldırısı 15 Haziran 2012 tarihinde gece saat 23.00'de gerçekleşti. Avcılar Denizköşkler Mahallesi Reşitpaşa Caddesinde para çeken Polis memuru Sabri Yiğit (42) silahlı saldırıya uğradı. Vücuduna isabet eden 3 kurşunla ağır yaralanan Yiğit, ambulansla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu iki saldırıyı gerçekleştiren Erdal Dalkılıç ve Servet Gözmen'den oluşan ilk hücresi İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından etkisiz hale getirildi.

HEDEFİNDE POLİSLER VARDI
DHKP/C'nin üçüncü saldırısı Gaziosmanpaşa ilçesinde gerçekleşti. Beşiktaş Etiler Polis Merkezi'nde görev yapan 2 polis memuru Gaziosmanpaşa'da bir lokantada silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda polis memuru Zekeriya Yurdakul şehit oldu. Saldırıyı gerçekleştirdikten sonra 2 hafta polisten kaçmayı başaran Sultan Işıklı ve Hasan Selim Gönen'den oluşan ikinci hücre polisle girdiği silahlı çatışmada yakalandı. Yaralı ele geçirilen Gönen kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Zanlılar daha önce de Fatih'te McDonalds'a bomba yerleştirmiş facia son anda bombanın fark edilmesiyle önlenmişti.
DHKP/C'nin eylem hazırlığı yapan hücrelerinden bir tanesi Küçükçekmece'de gözaltına alındı. Özel Harekat timlerinin desteğinde hücre evineeve baskın düzenleyen ekipler, 2 suikastçiyi gözaltına aldı. Evde yapılan aramalarda, gitar kutusuna saklı uzun namlulu dürbünlü Kaleşnikof (AK-47), bir kilo 250 gram TATP patlayıcı, bir elbombası, 7,65 mm çaplı Baretta marka tabanca, bir namlu uzatıcı demir boru, iki susturucu,165 mermi, 4 şarjör, üç adet iki metre saniyeli fitil, bir kelepçe, 4 bin 500 paket kaçak sigara, bir mühür ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi
DHKP/C'nin diğer bir hücresi ise Emniyet Müdürlüğünün 150 metre yakının da yakalandı. Polisin izini bulduğu üniversite mezunu iki kadın Hırkai şerif camiinde çarşaf giydikten sonra Emniyet Müdürlüğüne yöneldi. Kadınların çantasından tabanca 150 adet mermi çıktı.
DHKP/C'nin yurt dışında bulunan liderlerinden aldığı talimatla Sultangazi polis karakolundan kendisini patlatan İbrahim Çuhadar bir polis memurunun şehit olmasına neden oldu.

DEVRİMCİ DÖNÜŞÜM
2007 yılında TKPML Konferans örgütünden ayrılarak Devrimci Dönüşüm adı altında birleşen örgüt Pendik'te yapılan kuyumcu soygunun ardınan çökertildi. 2 kişinin ölümü bir kişinin de yaralanmasına neden olan örgüte yönelik olarak Kocaeli ve İstanbul'da yapılan eş zamanlı baskınlarda aralarında örgüt liderinin de bulunduğu 8 kişi yakalandı.

TKPML TİKKO
Son aylarda hareketlenen örgütlerden bir tanesi de TKPML TİKKO. Eylem hazırlığı içinde olan örgütün 3 bombacısı geçtiğimiz günlerde Bağcılarda bir hücre evine yapılan baskınla yakalandı. Liderliğini bir ilköğretim okulunda müdür olarak görev yapan Y.D. isimli öğretmenin yaptığı hücreye yapılan baskında; 5 adet özel el yapımı boru tipi bomba, 2 adet el yapımı bomba, 235 gram patlayıcı madde, 5 adet el yapımı kapsül, çok sayıda maytap fitilleri ve fişek kapsülleri, çok sayıda bomba yapımında kullanılan malzeme ele geçirildi.

EL KAİDE
Hareketlenen örgütlerden biri olan EL Kaide ilk olarak ağustos ayında Karamürsel'de bir su deposuna bomba koydu. Yapılan operasyonda 10 kişi gözaltına alındı. El kaidenin İstanbul'daki hücresi ise Esenlerde bir minibüs şoförünün silahla yaralanmasının ardından başlatılan soruşturmada ortaya çıkarıldı. Esenlerdeki hücre evine yapılan baskında 4 EL Kaideli yakalandı. Yapılan aramalarda kilogramlık bomba yapılabilecek olan 4 kilo 500 gram potasyum klorat, 250 gram ağırlığında etkili ve hızlı patlama özelliğine sahip TATP plastik patlayıcı, 2 litre patlayıcı yapımında kullanılan hidrojen peroksit, 3 litre benzin ve çeşitli çap be markalarda tüfek, tabanca ele geçirildi.

MLKP
Liderliği 2006 yılında yapılan operasyonla yakalanan MLKP geçtiğimiz yıl yeniden hareketlendi. Ses bombası eylemleri ile kendini göstermek isteyen örgütün bomba imalathanesi Caziosmanpaşa ve Avcılarda yapılan operasyonlar ile ortaya çıkarıldı. Hücre evlerde
yapılan aramalarda, 100 adet bomba düzeneği, 10 kilogram amonyum nitrat ile bomba yapımında kullanılan sıvı ve macunsu kimyasal maddeler, 380 gram TATP tipi patlayıcı, çok sayıda kullanılan hazır bomba düzenekleri ile bomba yapımında kullanılan malzemeler, 8 adet bomba düzeneğinde kullanılmak üzere hazırlanmış el telsizi, 10 adet değişik çap ve markalarda fişek, 8 adet sahte kimlik ele geçirildi. Örgütün hücre evi olarak kullandığı yerlerde yapılan aramalarda, örgüte ait bazı dijital dokümanlar da bulundu. Bu dokümanların deşifre edilmesi üzerine örgütün, bombalama eylemleriyle 60 ayrı kişiye kanlı suikast hazırlığında bulundukları tespit edildi.

PKK YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ
Şehir merkezlerinde eylem yapmak isteyen terör örgütü PKK'nın cephanelikleri ve bombacıları birbir yakalandı. Önceden şehir merkezlerine patlayıcı gömen örgüt yöntem değiştirerek bomba eğitimi verdiği teröristleri İstanbul'a göndererek şifreli mesajlar ile bombaların yerini bildirdi. Ancak bu bombalar polisin operasyonlar ile bulundu. İlk olarak Başakşehir olimpiyat parkı yanında bulunan boş arazide 7 kilogram patlayıcı ve fünyeler bulundu. Bombacının yakalanmasının ardından Kandilden gönderilen ikinci bombacı da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün operasyonu ile yakalandı.
PKK'nın Kuzey Irak'tan İstanbul'a patlayıcı gönderdiği bilgisini alan terör polisi üst düzey örgüt yöneticilerini teknik ve fiziki takibe aldı. Takip sonrasında örgüt militanlarından birisi bombanın yerini değiştirmek için harekete geçince gözaltına alındı. Bayrampaşa İstanbul Otogar'ının yanında bulunan Ferhat Paşa Çiftliği'nde 4 ayrı noktada yapılan kazı sonrasında 15 kilogram A-4 plastik patlayıcı bulundu.İstanbul'a gönderilen son teröristin takibinde ise Zeytinburnu Kozlu Mezarlığı'nda kazı yapıldı. kazılarda 11 kilo A4, patlayıcı, 4 kilo RDX patlayıcı,5 adet bomba düzeneği ve bir adet el bombasını ele geçirdi. Soruşturma kapsamında aralarında Kuzey Irak'tan gelen teröristin de bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı.

MKP: AĞAR'A SUİKAST PLANLADI
Son olarak MKP (Maoist Komünist Parti) üyesi 24 kişi Tunceli kırsalında yapılan operasyon ile etkisiz hale getirildi. Örgütün İzmir Hücresinin Mehmet Ağar'a suikast yapmayı planladığı ortaya çıktı. Planların Ağar'ın hapse girmesi ile uygulanamadığı belirlendi.

BÜNYAMİN DEMİRKAN/ ÖZEL HABER , Star

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.