PKK yeniden çocuklara yöneldi

PKK yeniden çocuklara yöneldi
Güvenlik güçlerinin operasyonları karşısında büyük zayiat veren terör örgütü PKK, militan eksikliğini gidermek için yeniden çocuklara yöneldi...Kürt...



Güvenlik güçlerinin operasyonları karşısında büyük zayiat veren terör örgütü PKK, militan eksikliğini gidermek için yeniden çocuklara yöneldi...

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, örgütün çatışmalara sokmak için yeniden çocukları dağa kaçırmaya başladığını açıkladı. Güçlü, "Tespitlerime göre son zamanlarda çevremizdeki ailelerden ve birtakım dostlarımız ile arkadaşlarımızın ailelerinden edindiğimiz bilgilere göre 12-13-14-15 yaşlarındaki çocuklar dağa çıkarılmaktadır." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu'na göre PKK militanlarının yüzde 38'inin yaşlarının 18'in altında olduğu ifade ediliyor. Bölücü terör örgütü PKK tarafından kaçak yollardan Kuzey Irak'a geçirilen çocuklara önce psikolojik eğitim veriliyor. Eylem kadroları ile görüştürülmeyen ve örgüt içerisinde yaşanan çarpıklıklardan uzak tutulan çocuklar, silah ve bomba eğitimi aldıktan sonra kaçak yollardan tekrar Türkiye ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. PKK tarafından sabotaj, uyuşturucu ticareti, kuryelik, gasp gibi eylemlerde kullanılan bu çocuklardan aynı zamanda örgüte kadro temini için küçük yaştaki çocukların kandırılmasında da yararlanılıyor.

Güçlü, PKK'nın kürtlerin önemli bir iç sorunu olduğuna dikkat çekti. Sorunun birçok boyutu bulunduğunu dile getiren Güçlü, PKK'nın önemli sorunlarından birisinin ise 'çocuk savaşçılar' sorunu olduğunu ifade etti. Sorunun kamuoyunda yeterince bilinmediğini ve konuşulmadığını belirten Güçlü şu görüşlerini dile getirdi:

"Toplumu ve Kürtleri fazlasıyla acıtan bu soruna gözler kapanmış durumda. Bilgisizlik söz konusu, ikincisi sorunu açıklaması gerekenler daha çok Kürt aydınları ve Kürt muhalefeti olmasına rağmen bu konuda suskunlar. 'Kol kırılır yen içinde kalır' mantığıyla önemli ölçüde Kürt muhalefeti ve aydınları PKK'yı eleştirmiyor. Kürt aydınları ve muhalefetine egemen olan kültür ile PKK'nın soğuk savaş dönemi kültürü arasında büyük bir farklılaşma söz konusu değil. O bakımdan PKK'nın yaptığı veya geliştirdiği bir yığın proje normal ve olağan karşılanmaktadır."

ÇOCUKLAR SADECE KÜRTLERİN DEĞİL TÜRKİYE'NİN SORUNU

Yaşanan acıların çoğu üzerinde hala durulmayıp analiz edilmediğini ifade eden Güçlü, PKK'nın bölgesel çelişkiler yumağı içinde bölgesel güçlerin çıkarları çerçevesinde 'savaşı genişletme stratejisi' izlediğini belirterek bu strateji için yeni savaşçılara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Çocuk savaşçılar sorununun ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Güçlü, sorunun sadece Kürtlerin değil Türkiye'nin de bir sorunu olduğuna dikkat çekti. Latin Amerika, Afrika ve dünyanın diğer alanlarında da PKK benzeri örgütlerin bu tür sorunları bulunduğunu hatırlatan Güçlü, PKK'nın kaçırdığı çocukların uluslararası denetim ve kontrolün dışında olduğunu ifade etti. Mutlaka uluslararası denetime ve analize tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Güçlü şunları söyledi:

"PKK'nın 18 yaşından küçükleri dağa çıkarması yeni bir sorun da değil. Temel ideolojik, kültürel, toplumsal yaklaşımlarından biridir. Bu çocukların dağa çıkarılması, 'çocukların belli vaatlerle aldatılması, Kürdistan'ın özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda beyin yıkaması, zorla kaçırma metoduyla' gerçekleşmektedir. Günümüzde de çocukların dağa çıkarılması için aynı metodlar kullanılmaktadır. Geçmişte PKK tarafından 18 yaşından küçük çocuklar daha fazla dağa çıkarılıyordu. Çünkü PKK geçmiş dönemde daha fazla savaşçıya ihtiyaç duyuyordu. Son 10-12 yıllık dönemde PKK'nın dağa çıkardıkları çocukların sayısında bir azalma oldu. Ama ne yazık ki Türkiye genel kamuoyu, siyaset sınıfı bu olay karşısında bir duyarlılık geliştiremediği için PKK yeniden çocuk savaşçılarına yönelmeye başladı. 'PKK ile ilgili gerçeklerin deşifre olmaya başlaması, silahlı mücadeleye inancın azalması, demokratik ve sivil yoldan sorunların çözülmesinin egemen düşünce olmaya başlaması' nedeniyle PKK'nın toplumsal ve siyasal olarak zorlanmasına rağmen PKK yeniden savaşçılarını 18 yaşından küçük çocuklardan seçmektedir. Benim tespitlerime göre son zamanlarda çevremizdeki ailelerden ve birtakım dostlarımız ile arkadaşlarımızın ailelerinden edindiğimiz bilgilere göre 12-13-14-15 yaşlarındaki çocuklar dağa çıkarılmaktadır."

PKK'NIN İÇ İNFAZLARININ KURBANLARI ÜNİVERSİTELİ GENÇLER İLE EĞİTİMLİ KİŞİLER

"PKK'nın Çocuk Savaşçıları" sorununun büyük bir trajedi olarak önlerinde durduğunu dile getiren Güçlü, terör örgütünün bu uygulamalarının hızla tartışılması, bu konuda bir kamuoyunun oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Öcalan'ın parti yöneticilerine gönderdiği bir talimatında "Üniversite öğrencileri, eğitimli oldukları için, soru soran ve kendi akılarına uygun olmayanlara itiraz eden insanlardır. Bunları şekillendirmek ve PKK'ya uygun militan, savaşçı haline getirmek olanaklı değil." dediğini aktaran Güçlü, liseli gençlerle ilgili de aynı sakıncalı ve tehlikeli durumdan bahsettiğini söyledi.

PKK'ya en uygun insanların, eğitimsiz olan her yaş grubundaki insanlar ile eğitimliler arasında ilköğretimin ilk 5 ya da 8 yılını bitirenler olduğunu dile getiren Güçlü, bu nedenle de iç infazlara kurban olanların kitlesel olarak üniversiteli gençler ve eğitimli diğer yaş grubundaki kesimler olduğuna vurguladı. Güçlü, örgütün çocukları dağa çıkarmakla kalmadığını, kendi siyasal ve elitik emelleri için de değişik alanlarda araçsallaştırarak kullandığına dikkat çekti.

PKK'NIN ÇOCUK KAÇIRMA EYLEMLERİ AVRUPA BASININDA

Bingöl'de sağ yakalanan 16 yaşındaki PKK'lıya Mehmetcik parkasını vermişti. 21 Nisan 2008 tarihinde ise terör örgütüne yakın sitelerde elinde bir futbol topu tutan yaklaşık 12 yaşındaki bir çocuğun fotoğrafı yayınlanmıştı. Fotoğrafta yer alan diğer teröristlerin de yaşlarının küçük olması dikkat çekiyor. Şu an hangilerinin hayatta olduğu ise bilinmiyor.

Örgütün çocuk kaçırma eylemleri Avrupa basınında da sık sık yer alıyor. Haberlerden bazıları ise şöyle: "Almanya'da haftalık yayınlanan 'Focus' isimli derginin 4 Kasım 2002 tarihli sayısında 'Talimli Gençlik' başlığıyla yer alan bir haberde, şiddet eylemlerinden vazgeçtiğini iddia eden terör örgütünün Almanya'da yaşayan çocuk ve gençleri kaçırmayı sürdürdüğü ifade ediliyor.

Focus Dergisi 16 Kasım 1998 tarihli yayınında ise "Bundes Kriminalamt (BKA) yetkilileri, PKK'nın kaçırdığı 87 çocuğu Hollanda ve Belçika'daki kamplarda eğittikten sonra silahlı çatışmaya göndereceğini vurguluyorlar." deniyor.

Belçika'da yayınlanan Le Soir Gazetesi (29 Eylül 1997): "PKK tarafından kaçırılarak, afiş asma, bildiri dağıtma gibi faaliyetlerde kullanılan 14-16 yaşlarındaki çocukların, aileleri ile görüşmelerine izin verilmiyor. Almanya'dan zorla kaçırılan Kürt çocukları PKK'nın Belçika'daki kamplarında özel eğitime tabi tutuluyorlar."

İsveç'te yayınlanan Svenska Dagbladet Gazetesi (25-28 Temmuz 1998): "İsveç'te yaşları 15-17 arasında değişen 40 kadar çocuk, İsveç'in Varlmand bölgesindeki tatil kampına götürülme vaadiyle, dağ kadrosuna aktarılmak üzere PKK tarafından kaçırılmıştır. PKK'nın çocuk kaçırma olayına büyük tepki gösteren Kürt aileler, İsveç polisine şikayette bulundular."

Almanya'da yayınlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi (6 Kasım 1998): "Celle kentinde PKK tarafından kaçırılan ve yaşları 14-17 arasındaki 7 çocuk ile ilgili olarak bir açıklama yapan Uluslararası Mağdur Halkları ve Azınlıkları Koruma Organizasyonu (GFBV) Başkanı Tilman Zulch, PKK'ya sert tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler ve İsveç Çocukları Koruma Örgütü "Radda-Bamen" tarafından yayınlanan bir raporda ise PKK'nın şimdiye kadar küçük yaşlarda 3 binin üzerinde çocuğu kaçırıp, eğitim kamplarında ideolojik eğitim verdiği; Almanya, İsveç, Belçika, Hollanda, Suriye, Yunanistan, Türkiye, Irak, İran, Ermenistan'dan kaçırılan çocukların da PKK tarafından silahlı çatışmalarda kullanıldığı belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.