Peynirdeki tuz ve yağ oranına sınırlama
Peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartları belirleyen düzenleme, yarın uygulamaya girecek.
ANKARA (AA) - Peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartları belirleyen düzenleme, yarın uygulamaya girecek.
Uygulamayla peynir üretiminde, türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek, etiketlerde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek, en az 120 gün süre ile olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirlerinde "eski" ifadesi kullanılabilecek.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, yarın yürürlüğe girecek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, peynirin tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin standartları belirleyen tebliğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Peynirdeki tuz ve yağ miktarının azaltılmasını olumlu bulduğunu belirten Bilir, "Satılan ürün paketleri üzerine yağ ve tuz miktarlarının yazılması, tüketicilerin bilgilenmesini sağlar, ayrıca konu ile ilgili duyarlılık gelişmesi bakımından da eğitici etki yapar" dedi.
Prof. Dr. Bilir, peynirdeki yağ miktarının azaltılmasının, peynirlerin kalorisinin de azaltılması anlamına geldiğini vurguladı.
Türkiye'deki obezite sıklığının yüksekliğine işaret eden Bilir, en çok tüketilen gıdalar arasında bulunduğundan peynirin kalorisinin daha düşük olmasının sağlığın korunmasında önem taşıdığını ifade etti. Bilir, yağ ve tuz oranlarının düşürülmesinin, obezite ile mücadele programına destek vereceğini dile getirdi.
Bilir, Türkiye'de kişi başına tüketilen tuz miktarının yüksekliğine dikkati çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tuz miktarının azaltılması, günlük tuz alımının azalması anlamına gelir. Bu da hipertansiyon başta olmak üzere çeşitli hastalıklar bakımından risk azalması ile sonuçlanır. Sağlık Bakanlığı birkaç yıldan bu yana, günde alınan tuz miktarının azaltılması yönünde çaba sarf etmektedir. Daha önce ekmek, zeytin, pastırma gibi bazı ürünlerdeki tuz miktarı azaltılmıştı.
Pastörizasyon ve benzeri ısıl işlem yapılmadan üretilen peynirlerin ambalajı üzerine çiğ sütten üretildiğinin yazılması da tüketicinin tercihi açısından belirleyici olur. Bu uygulama da tüketicinin bilgilenmesi ve duyarlılığın artırılması bakımından önemlidir. Ürün paketleri üzerine peynirin hangi sütten (koyun, keçi, inek) yapıldığının belirtilmesi de hem tüketici tercihi hem de bilinçlenme bakımından olumlu etki yapar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.