'Peygamber yolundan çözüm' sempozyumu başladı

'Peygamber yolundan çözüm' sempozyumu başladı
 Yeni Ümit ve Hira dergilerinin Gaziantep'te düzenlediği "Sosyal Problemlere Peygamber Yolundan Çözümler Sempozyumu"na 60 ülkeden katılımcıların...


 

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin Gaziantep'te düzenlediği "Sosyal Problemlere Peygamber Yolundan Çözümler Sempozyumu"na 60 ülkeden katılımcıların yoğun ilgisiyle başladı.

Sempozyum için hazırlanan 1050 kişilik salon sabahın erken saatlerinde program başlamadan gelenlerle doldu. Salon içerisinde yer bulamayan katılımcıların diğer salonlara kurulan televizyonlarla takip ettiği program, Türkiye birinciliği de bulunan Hafız ve Kari Rıza Günay'ın Kur'an ziyafetiyle başladı.

Peygamber Yolu'nun evrenselliği, temsil, tahkiki iman, fakirlik, tefrika, cehalet, içtimai problemler, ideal toplum, kardeşlik, yaşatma ideali, ideal aile, ideal toplum, ilim ve alim, tekye, ashab-ı suffe, Hz. Aişe, insan hayatının önemi, sahabeye, selefe, mezhep imamlarına, ulemaya ve şeaire saygı gibi konuların ele alınacağı oturumlarda, yerli ve yabancı 27 bilim insanı Hz. Muhammed perspektifinden çözüm yolları sunacak.

Açılış konuşmasını Mısır Müftüsü Prof. Dr. Ali Cuma'nın yaptığı sempozyuma protokol de yoğun ilgi gösteriyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Bozdağ, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu sabah programında hazır bulunanlar arasında.

Görmez: Rabbimiz namazda problemleri çözme yolunu gösteriyor

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Fatiha Suresi'nin ayetlerini hatırlatarak "Aslında yüce Rabbimiz hergün namazımıza yerleştirdiği bir ayette, dua ile hem bireysel hem toplumsal hem de evrensel bütün problemlerin çözümünde başvuracağımız yolu bize gösteriyor." dedi.

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen 'Sosyal Problemlere Peygamber Yolu'ndan Çözümler' konulu sempozyum Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. Burada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Peygamberin sünneti sadece Kuranın yaşanan bir hayatı dönüştüren bir kaynak değildir. Aynı zamanda İslam dünyasının neresinde yaşarsa yaşasın bütün müminlerin düşünce birliği, gönül, duygu, ibadet birliğine götüren hepimizin arasında, coğraflarımız, ırklarımız farklı olduğu halde, renklerimiz farkıl olduğu halde, düşüncelerimiz farklı oldğu bizi birleştiren, bizi kaynaştıran en büyük kaynaktır aynı zamanda sünnet. Çin'de yaşayan bir Müslüman da sabaha aynı kelimelerle aynı cümlelerle aynı ibadetle uyanır. Sibirya'da, Moğolistan'da, Ortadoğu'da, dünyanın neresinde olursa olsun, her Müslüman aynı dualarla yatağına yatar, aynı dualarla uyanır. Yemeğe aynı kelimelerle

başlar, yemeği aynı kelimelerle bitirir. Peygamberin sünneti bu birlikteliği sağlayan en büyük kaynaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kur'an-ı Kerim'in pek çok ayetinde Hz. Muhammed'in(SAV) örnek olarak gösterildiğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, buna rağmen bazı sorunların yaşandığını kaydetti. Başkan Görmez, "Asıl problem sünnetin varlığını kabul etmede değil. Rasul-i Ekrem'in örnek ve rehberliğini, çağımıza taşımadadır. Asıl sorun burada işte. Sosyal problemlerde çözüm üretebilmemiz için en önemli husus neden Peygamberimizin örnekliğini bugüne taşıyamıyoruz. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. " ifadelerini kullandı.

"RASUL-İ EKREM'İN YOLU TARİHTE OLUP BİTMİŞ BİR KAYNAK DEĞİLDİR"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Muhammed İkbal'in "Rasul-i Ekrem, eski dünya ve yeni dünya arasında bir dünyada ortasında bir yerde durur. O getirdiği kaynağın mesajı bakımından eski dünyaya aittir. Fakat getirdiği mesajın ruhu bakımından o gelecek dünyaya aittir" sözüne atıf yaparak, "Sünnet, Rasul-i Ekrem'in yolu tarihte olmuş bitmiş bir kaynak değildir. O ebediyete kadar yolumuzu aydınlatacak bir kaynaktır. Onun için biz Rasul-u Ekrem'in(SAV) sünnetinden geleceğimizi inşa edecek o ruhu yakalamak zorundayız. Ancak üzülerek ifade edeyim ki- Hanefî alimlerin çok güzel bir sünnet tasnifi vardır. Sünen-i Zevâid ve Süneni Hüda diye ayırırlar. Biz zevait sünneti uygulamada ziyadesiyle başarılı olabiliriz. Ancak bugün biz Müslümanlar hidayetimizi ilgilendiren sünnetin, hidayet ilkelerini günümüze taşımada büyük sorunlarımız var." diye konuştu.

Başkan Görmez, 60 ülkeden ilim adamının bulunduğu toplantıda İslam dünyasındaki eğitim sorunlarına da dikkatleri çekerek medreselerin, üniversitelerin, âlim yetiştirme düzeneklerinin, eğitim müfredat ve programlarının da gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Görmez, şöyle devam etti: "Eğer bizim Müslümanlığımız en büyük cahiliye adeti olarak kabul edilen ırkçılığı ortadan kaldırmıyorsa, eğer sünnet anlayışımız mezhepçiliği, fırkacılığı ortadan kaldırmıyorsa, bizim Peygamber yolu anlayışımız, islam dünyasında zulmü ve zalimliği, diktatörlüğü ortadan kaldırmıyorsa, eğer ilim ve medeniyet coğrafyası olan islam dünyası zulüm ve mazlumiyet coğrafyasına dönüşüyorsa, eğer savaş, katliam, işgal, ölüm, fakirlik, açlık, kıtlık, mahrumiyet, terör, cehalet, cahillik, bütün bunlar ortadan kalkmıyorsa demek ki bizim yeniden

Peygamber yolu üzerinde, sünnet üzerinde düşünmek gibi bir mecburiyetimiz var. Rasul-i Ekrem'in hadisleri bize emanet edilmiş büyük bir hazinedir. Her bir söz yolumuzu aydınlatıyor."

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.