Peşin ödeyene İNDİRİM MÜJDESİ

Peşin ödeyene İNDİRİM MÜJDESİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerini peşin almak isteyen vatandaşlara yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı...Bakan Şimşek, 2B arazilerinde...



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerini peşin almak isteyen vatandaşlara yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı...

Bakan Şimşek, 2B arazilerinde rayiç bedelin yüzde 70?i üzerinden bir değerleme olacağını, peşin ödemelerde de yüzde 20 indirimyapılacağını açıkladı. Buna göre devletin toplam 26 milyar lira kıymet biçtiği 2B arazilerinin tamamının peşin satılması halinde vatandaş 2B arazilerine 3 milyar 640 milyon TL indirimle sahip olabilecek.

Tapu Kadastro belirledi


Tapu Kadastro?nun, toplam410 bin hektar alana sahip
2B arazilerinin 174 bin hektarının çalışmasını tamamlandı. Milli Emlak da, çalışması tamamlanan bu arazilerin 121 bin 816 hektarının kıymet takdir işlemini bitirdi. Yapılan bu çalışmaların sonucunda hemen satılabilir durumdaki 2B arazilerinin toplam rayiç değerinin 26 milyar TL olduğu belirlendi. Bakan Şimşek, 2B satışında rayiç bedelin yüzde 70?inin esas alınacağını açıkladı. Böylece 2B arazilerinin toplam değeri 18.2 milyar lira olarak netleşmiş oldu.

Peşin alana %20 indirim


Bugüne kadar
2B arazilerine ilişkin hazırlanan tasarı taslaklarının hiçbirinde peşin indirimi yer almamıştı. Şimşek ilk kez yüzde 20 peşin indirimin taslağa girdiğini açıkladı. Böylece 2B satışını hızlandıracak bir adım atılmış oldu. Buna göre 18.2 milyar lira toplam değer biçilen 2B arazilerinin yüzde 20 indirimle peşin satılması halinde devletin kasasına girecek net rakam 14 milyar 560 milyon lira olacak.Vatandaş da 3milyar 640 milyon liralık bir indirimelde edecek.

Taksitlide%10 peşinat


Mevcut
2B yasa taslağına göre 2B arazilerini peşin almayıp taksitli ödeme seçeneğini tercih eden vatandaşlara da taksitli ödeme kolaylığı getirilecek. Ancak taksitli ödeme yapmak isteyenler yüzde 20 indirimden yararlanamayacak. Bu durumda, rayiç bedelin yüzde 70?ine karşılık gelen 2B arsasının bedelinin yüzde 10?u en geç 2 ay içerisinde ödenecek. Toplam tutar 4 yıl içerisinde ve 8 eşit taksitte ödenecek.

1,5 milyar liralık gelirden vazgeçildi


2B arazilerinin fiyatlandırılması konusunda daha önce rayiç bedelin yüzde 75?i ve yüzde 15?lik indirimler olabileceği yönünde bilgiler ortaya atılıyordu. Ekonomi yönetimi tüm bu alternatiflerin üzerinden değerlendirmelerini tamamladı ve yüzde 70 oran ile yüzde 20 indirimde karar verdi. Böylece ilk tartışılan oranlar üzerinden devlet yaklaşık 1,5 milyar liralık gelirden vazgeçmiş oldu.


Haber: Erdoğan SÜZER/BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.