Pazarda seçmece devri bitti
Yılbaşında hayata geçecek Hal Yasası'yla birlikte artık pazarcıyla tüketici arasındaki 'seçmece' tartışması bitecek.
Aynı kalitedeki ürünler, küçük paketler halinde sunulacağı için, tezgahın önü de arkası da bir olacak.
Meclis'te kabul edilen yeni ''Hal Yasası'' ile birlikte tarım ürünleri tüm satış yerlerine kalibre edilmiş (aynı ayarda gruplandırılmış) şekilde gelecek, yılbaşında başlayacak uygulamayla pazarcı esnafı ile tüketici arasındaki ürün seçme tartışmasının sona ereceği belirtildi.
Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, 5957 sayılı yeni ''Hal Yasası'' çerçevesinde hazırlanan yönetmeliklerin pazarcıların birçok sıkıntısını çözdüğünü söyledi.
Kaliteli ürün yenecek
Yeni uygulamayla üretim bölgesinden tüketim bölgesine gelen tüm tarım ürünlerinin kalibre edilmiş ve boylanmış olması gerektiği kanun hükmüne bağlandığını kaydeden Çakman, bahçede belli kalibrelerde paketlenen ürünlerin hale geleceğini ve pazarcı esnafının da o ürünü aynı şekilde alacağını kaydetti. Çakman, "Günümüzde tezgahın önü başka arkası başka, kasanın üstü farklı altı farklı. Bu uygulama ile birlikte bütün pazar yerlerinde tezgahtaki ürünün önüyle arkası aynı olacak. Küçük paketlerde ambalajlanmış ürünleri müşterimize sunacağız. Yılbaşından sonra tüm halkımız kaliteli ürün yiyecek. Pazarlardaki hoş olmayan tartışmalara son vereceğiz''
Haller yasaya hazır değil
Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, yılbaşında uygulamaya geçecek Hal Yasası'nın dünya standartlarında hazırlandığını ancak uygulamaların kağıt üzerinde kalmamasını umduklarını söyledi. Yasa çıkmadan önce bazı belediyelerin yönetmeliklerle pazardaki ticareti disipline etmeye çalıştığını kaydeden Tekin, ancak oy kaygısı nedeniyle bunların uygulanamadığını bildirdi. Hükümetin aksaklıkları gidermek için konuyu yasayla düzenleme altına aldığını ifade eden Tekin, ancak uygulamada aksaklar yaşanacağını iddia etti. Yasa ile birlikte her hale soğuk hava deposu ve laboratuar açma, teknik eleman bulundurulma şartı getirildiğini ifade eden Tekin, "Ortada bir kanun varken, hallerde bu konularla alakalı herhangi bir çalışma yok. Ne merkez, ne taşra ne de yerel yöneticiler hazır değil" değerlendirmesi yaptı.
5 TL'ye sucuk satılamayacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırladığı ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'' Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Mart 2013'te yürürlüğe girecek tebliğe göre, kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak üretim yapılamayacak ancak kırmızı etler ile kanatlı etler kendi içlerinde karıştırılabilecek. Kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılmasıyla elde edilen ürünlerin kullanımına izin verilmeyecek. Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Yayınlanan tebliğ ile 5 liraya satılan tavuk kemiği karışımlı sucuk yapmak yasaklandı. İnsan sağlığına zararlı et ve et ürünü satanlara 11 bin 875 lira ceza kesilecek.
HASAN BOZKURT - BUGÜN GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.