Patriotlar için Türkiye'ye kaç yabancı asker geldi?

Patriotlar için Türkiye'ye kaç yabancı asker geldi?
 Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının intikal ve işletimi ile personel masraflarının, gönderen...


 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının intikal ve işletimi ile personel masraflarının, gönderen ülke tarafından karşılandığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot bataryalarının intikal ve işletimi ile personel masraflarının, gönderen ülke tarafından karşılandığını bildirdi.

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, Patriot savunma sistemlerinin Türkiye'ye yerleştirilmesine ilişkin, Almanya'dan gelen batarya ve askeri personelin Kahramanmaraş'a, Hollanda'dan gelen batarya ve askeri personelin Adana'ya, ABD'den gelen batarya ve askeri personelin Gaziantep'e konuşlandırıldığını belirtti.

Yılmaz, Patriot sistemlerini Türkiye'ye gönderen ülkelerin iç onay süreçlerinde karar alırken Hollanda tarafından en çok 360, ABD ve Almanya tarafından en çok 400 personelin bir yıl süreyle görevlendirilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti. İsmet Yılmaz, şu anda Patriot sistemlerini yerleştirmek için Türkiye'de bulunan askeri personel sayısının 933 olduğunu bildirdi.

Patriot bataryalarının Türkiye'ye intikali işletimi, limana kadar olan intikal masrafları, iaşe dahil olmak üzere her türlü personel giderlerine ilişkin masrafların, gönderen ülke tarafından karşılandığını kaydetti.

Bu maliyetin NATO fonlarından karşılanmadığını belirten yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

''Gönderen ülkeler, bu mali külfeti NATO dayanışması ve ittifak güvenliğinin bölünmezliği ilkesi temelinde gönüllü olarak üstlenmektedir. Buna karşılık genel hatlarıyla, Türkiye topraklarına giriş yaptıktan sonraki liman masrafları, limandan birliğe kadar taşıma giderleri, konuk edilen müttefik askerlerin ibadetlerinin sağlanacağı binaların bakımı, binaların yetersiz kaldığı yerlerde prefabrike binaların inşası, silah sistemlerinin konuşlanacağı platformların zemin ıslah ve tesviyesi ile acil tıbbi durumlarda müdahale etmek gibi konularda, Türkiye tarafından ev sahibi ülke desteği sağlanmaktadır.'' (AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.